Z okazji Europejskiej Nocy Naukowców badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzili serię wykładów online dla młodzieży szkolnej. W jednym z nich udział brali uczniowie naszej szkoły z klas drugich w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Przygotowane w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda wykłady poruszały najciekawsze zagadnienia z obszaru żywności, żywienia i zdrowia człowieka. Prowadząca nasz wykład pani dr Emilia Gospodarska wzięła pod lupę jedną z poważniejszych chorób XXI wieku, jaką jest otyłość i udowadniała, że tkanka tłuszczowa może pożerać kalorie. Po zakończeniu wykładu odbył się quiz wiedzy, z którego zostali wyłonieni i nagrodzeni najbardziej uważni uczniowie.

To już kolejne niezwykle ciekawe zdalne spotkanie z ekspertami. Zaledwie kilka tygodni wcześniej braliśmy udział w warsztatach online "Prawdy i mity na temat odżywiania" ramach projektu AnnualFoodAgenda realizowanych przez grupę Maspex, jednego z największych producentów żywności w Europie. W trakcie spotkania przedstawiono film edukacyjny przygotowany we współpracy z dr Agnieszką Piskałą-Topczewską ? znaną dietetyczką, specjalistką ds. żywienia, diet coachem. W materiale ekspertka tłumaczyła młodzieży, co jest prawdą, a co mitem żywieniowym oraz zachęciła do podejmowania świadomych decyzji dotyczących diety.

Wykłady w których braliśmy udział poruszą najbardziej aktualne tematy dotyczące zdrowego odżywiania oraz są dla nas źródłem wiedzy i inspiracji. Takie inicjatywy udowadniają, że zdalne nauczanie nie musi oznaczać nudy i rutyny.

 

 

Kesnofobia, romofobia, dehumanizacja, antysemityzm ? z tymi i innymi pojęciami związanymi z tematem dyskryminacji spotkali się uczniowie klasy I loa oraz nauczyciele: Pani Alicja Chrapkiewicz, Pani Magdalena Szczyrbowska, Pan Michał Pudełko podczas warsztatów online ?Przeciw mowie nienawiści?, organizowanych przez Centrum Rozwoju Lokalnego Fundacja ROZRUSZNIK.

Prowadząca - Pani Mirosława Skowron zachęcała do dyskusji o różnych formach dyskryminacji, wyjaśniała, że pozornie ?niewinny? stereotyp - zgodnie z piramidą nienawiści - w błyskawiczny sposób może doprowadzić do działań eksterminacyjnych. Szczególnie ciekawe były wywiady z młodymi ludźmi, którzy doświadczyli mowy nienawiści ze względu na kolor skóry, pochodzenie, wyznanie, orientację seksualną. Uczniowie dzielili się własnymi doświadczeniami, formułowali wnioski, jak wspierać pokrzywdzonych.

Świadomość, życzliwe zainteresowanie, zrozumienie, otwartość, rzeczowa dyskusja - to zadania, przed którymi stają nie tylko uczestnicy warsztatów, ale wszyscy, który pragną mieć wpływ na to, co dzieje się wokół nas i być członkami wspólnoty ludzkiej.

Na zakończenie organizatorzy zapewnili, że - gdy tylko pojawi się taka możliwość -kolejna część warsztatów odbędzie się, zgodnie z wcześniejszym  planem, na terenie byłego obozu koncentracyjnego Auschwitz- Birkenau.  

Dyrekcja Powiatowego Zespołu nr 2 w Pszczynie oraz Szkolna Grupa Praw Człowieka działająca w szkole zapraszają serdecznie na Maraton Pisania Listów Amnesty International, który odbędzie się w najbliższy poniedziałek 7 grudnia o godz. 10.00 w szkole na sali gimnastycznej.

Wydarzenie odbędzie sie w pełnym reżimie sanitarnym, prosimy wszystkich uczestników o przyjście w maseczkach i przyniesienie własnych długopisów.

Listy można też pisać w domach ? szczegóły jak to zrobić na stronie https://maraton.amnesty.org.pl/ - a następnie przynieść je do szkoły 7 grudnia do 12.00 wrzucić do opisanej skrzynki przy wejściu głównym.

Napisz List. Zmień Życie.

 

W połowie października uczniowie klasy 2 TGż wzięli udział w wyjątkowych warsztatach online odbywających się w ramach projektu AnnualFoodAgenda. Grupa Maspex, jeden z największych producentów żywności w Europie, podczas swoich Dni Otwartych postanowiła nie tylko zapoznać młodzież szkół średnich z branżą, którą się zajmuje, ale także zainspirować ich, by chcieli kształtować odpowiedzialnie swoje nawyki żywieniowe. Poza naszą szkołą w warsztatach wzięło udział kilka innych szkół z całej Polski; odbyło się 15 spotkań, w których uczestniczyło łącznie około 300 osób.

Celem warsztatów ?Prawdy i mity na temat zdrowego odżywiania? było omówienie popularnych porad i zasad dotyczących żywienia i kształtowania dobrych nawyków na przyszłość. W trakcie spotkania przedstawiono film edukacyjny przygotowany we współpracy z dr Agnieszką Piskałą-Topczewską ? znaną dietetyczką, specjalistką ds. żywienia, diet coachem. W materiale ekspertka tłumaczyła młodzieży, co jest prawdą, a co mitem żywieniowym oraz zachęciła do podejmowania świadomych decyzji dotyczących diety.

W trakcie warsztatów uczniowie mieli również możliwość aktywnego tworzenia pomysłów na zdrowe odżywianie podczas ?burzy mózgów? i sprawdzali swoją wiedzę w krótkim teście przeprowadzonym przy wykorzystaniu metod pracy zdalnej. Organizatorzy ogłosili również konkurs, którego celem było dodatkowe skłonienie do refleksji na temat odżywiania. Uczestnicy mieli za zadanie w dowolnej formie przedstawić to, jak zwyczaje i nawyki żywieniowe zmieniły się na przestrzeni dekad. Miło nam, że uczennica naszej szkoły - Edyta Szczotka, wygrała konkurs i otrzymała główną nagrodę. Serdecznie gratulujemy!

 

Na stronie szkoły w zakładce Praktyki zawodowe znajduje się do pobrania druk: Karta oceny praktyk zawodowych klas branżowych. Druk należy wydrukować i przekazać pracodawcy. Pamiętajcie, żeby wypełniony druk złożyć w sekretariacie szkoły (w godzinach 8.00- 14.00) do końca I semestru.