Z okazji Europejskiej Nocy Naukowców badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzili serię wykładów online dla młodzieży szkolnej. W jednym z nich udział brali uczniowie naszej szkoły z klas drugich w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Przygotowane w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda wykłady poruszały najciekawsze zagadnienia z obszaru żywności, żywienia i zdrowia człowieka. Prowadząca nasz wykład pani dr Emilia Gospodarska wzięła pod lupę jedną z poważniejszych chorób XXI wieku, jaką jest otyłość i udowadniała, że tkanka tłuszczowa może pożerać kalorie. Po zakończeniu wykładu odbył się quiz wiedzy, z którego zostali wyłonieni i nagrodzeni najbardziej uważni uczniowie.
To już kolejne niezwykle ciekawe zdalne spotkanie z ekspertami. Zaledwie kilka tygodni wcześniej braliśmy udział w warsztatach online "Prawdy i mity na temat odżywiania" ramach projektu AnnualFoodAgenda realizowanych przez grupę Maspex, jednego z największych producentów żywności w Europie. W trakcie spotkania przedstawiono film edukacyjny przygotowany we współpracy z dr Agnieszką Piskałą-Topczewską ? znaną dietetyczką, specjalistką ds. żywienia, diet coachem. W materiale ekspertka tłumaczyła młodzieży, co jest prawdą, a co mitem żywieniowym oraz zachęciła do podejmowania świadomych decyzji dotyczących diety.
Wykłady w których braliśmy udział poruszą najbardziej aktualne tematy dotyczące zdrowego odżywiania oraz są dla nas źródłem wiedzy i inspiracji. Takie inicjatywy udowadniają, że zdalne nauczanie nie musi oznaczać nudy i rutyny.