W dniach 06-12.04.2025 roku nasza szkoła miała przyjemność gościć nauczycieli z Czech. Byli to przedstawiciele szkoły partnerskiej - Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, Pani Karolína Nováková i Pan Jaroslav Kohout, którzy w ramach projektu Erasmus+ nr 2024-1-CZ01-KA121-VET-000224948 zrealizowali Job shadowing.
Podczas pobytu uczestniczyli w zajęciach u pracodawców, m.in. Pani Karolína Nováková (nauczycielka przedmiotów gastronomicznych) - w Karczmie Kuban w Goczałkowicach-Zdroju, Pan Jaroslav Kohout (nauczyciel przedmiotów z zakresu prawa) - w Kancelarii Adwokackiej Doroty Zygma-Ryś w Pszczynie. Obserwowali zajęcia lekcyjne, uczestniczyli w spotkaniach zespołów nauczycielskich, a także dzielili się swoimi doświadczeniami, dobrymi praktykami stosowanymi w ich szkole.
Poza częścią zawodową nauczyciele mieli również możliwość poznania bogactwa kulturowego i przyrodniczego naszego regionu. Odwiedzili m.in. Kraków, gdzie zachwyciła ich atmosfera Starego Miasta, kopalnię soli w Wieliczce, zamek w Pszczynie, Pokazową Zagrodę Żubrów w Pszczynie, oraz zabytki Bielska-Białej.
Wspólna wymiana doświadczeń była niezwykle inspirująca i wartościowa zarówno dla naszych gości jak i dla całej społeczności naszej szkoły. Bardzo dziękujemy pracodawcom m.in. Kancelarii adwokackiej Doroty Zygma-Ryś oraz Karczmie Kuban za umożliwienie odbycia zajęć praktycznych i przedstawienie kulisów swojej codziennej pracy. Praktyki zawodowe - Nauczyciele z Republiki Czeskiej zdobywają doświadczenie zawodowe w Rolniczoku (6)
Ciekawość nowych smaków, podróże, zainteresowanie innymi kulturami i ich potrawami sprawiają, że popularność warsztatów kulinarnych w naszej stale rośnie!
10 kwietnia 2025r. pracownie gastronomiczne wypełniły się zapachem aromatycznych orientalnych potraw. Pod kierunkiem szefa kuchni Jana Filipowskiego uczniowie nauczyli się sporządzać podstawowe rodzaje Ramenu - dania kuchni japońskiej oraz kuchni chińskiej, które składa się z makaronu, bulionu (wywaru, sūpu, dashi-jiru) i innych składników. Ramen zyskał w ostatnich latach ogromną popularność i ma dziś zwolenników na całym świecie. Jednak przygotowanie doskonałego Ramena to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Swoją wiedzą – zdobytą podczas profesjonalnych szkoleń na ten temat podzielił się z uczniami Jan Filipowski. Uczestnicy warsztatów bardzo zaangażowali się w przygotowanie ramenów –posiłków składających się z wykwintnego bulionu, specyficznego makaronu oraz różnorodnych aromatycznych dodatków. W tym daniu tradycja spotyka się z nowoczesnością, tworząc nieskończenie wiele możliwości smakowych. Ramen – to danie, które jest jak prawdziwa symfonia smaków w jednej misce.
Uczniowie sporządzili trzy pyszne rameny: Shoyu Ramen z chashu podany z jajkiem ajitsuke, Boczek Chashu z Shoyu oraz Ramen tan tan men.Galeria zdjęć - Szkoła - Wydarzenia szkolne - 2025.04.10_Warsztaty kulinarne_kuchnia japonska_ramen (7)
Gorąco zachęcamy do zapoznania się z nową propozycją książek, rozwijających umiejętności językowe w zakresie języka angielskiego. Dzięki uprzejmości Wydawnictwa [ze słownikiem], które nieodpłatnie przekazało nam trzy publikacje, biblioteka szkolna wzbogaciła w powieści: Charlesa Dickensa, F. Scotta Fitzgeralda oraz Juliusza Verne w języku angielskim.
Wydawnictwo specjalizuje się w wydawaniu książek obcojęzycznych wraz z podręcznym słownikiem na marginesie. Słownik ten zawiera wszystkie nowe wyrazy i zwroty pojawiające się w tekście, dzięki czemu czytelnik, nawet słabo znający język, jest w stanie przeczytać, zrozumieć a co najważniejsze doskonalić swoją znajomość języka obcego (i to z przyjemnością).
Zachęcamy Wszystkich Zainteresowanych do zapoznania się z bogatą ofertą wydawnictwa, rozwijającą zdolności językowe (m.in. z języka hiszpańskiego, niemieckiego, francuskiego) oraz na różnym poziomie umiejętności. Poniżej link do strony Wydawnictwa [ze słownikiem].
Szanowni Dyrektorzy, Pedagodzy i Uczniowie
Szkół Podstawowych!
Zapraszamy uczniów klas ósmych wraz z opiekunami
na Dzień Otwarty, który odbędzie się 25 marca 2025 roku (wtorek)
od 9.00 do 12.00 (12.00 - wejście ostatniej grupy).
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych ofertą edukacyjną naszej szkoły.
Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące kierunków kształcenia, programu zajęć czy staży zagranicznych.
Zapraszamy!
Przy grupach zorganizowanych prosimy o potwierdzenie uczestnictwa telefonicznie (32/210 3463), podanie orientacyjnej liczby osób i uzgodnienie godziny przyjazdu od 9.00 do 12.00 (12.00 - wejście ostatniej grupy).

Strona 1 z 427