W połowie października uczniowie klasy 2 TGż wzięli udział w wyjątkowych warsztatach online odbywających się w ramach projektu AnnualFoodAgenda. Grupa Maspex, jeden z największych producentów żywności w Europie, podczas swoich Dni Otwartych postanowiła nie tylko zapoznać młodzież szkół średnich z branżą, którą się zajmuje, ale także zainspirować ich, by chcieli kształtować odpowiedzialnie swoje nawyki żywieniowe. Poza naszą szkołą w warsztatach wzięło udział kilka innych szkół z całej Polski; odbyło się 15 spotkań, w których uczestniczyło łącznie około 300 osób.
Celem warsztatów ?Prawdy i mity na temat zdrowego odżywiania? było omówienie popularnych porad i zasad dotyczących żywienia i kształtowania dobrych nawyków na przyszłość. W trakcie spotkania przedstawiono film edukacyjny przygotowany we współpracy z dr Agnieszką Piskałą-Topczewską ? znaną dietetyczką, specjalistką ds. żywienia, diet coachem. W materiale ekspertka tłumaczyła młodzieży, co jest prawdą, a co mitem żywieniowym oraz zachęciła do podejmowania świadomych decyzji dotyczących diety.
W trakcie warsztatów uczniowie mieli również możliwość aktywnego tworzenia pomysłów na zdrowe odżywianie podczas ?burzy mózgów? i sprawdzali swoją wiedzę w krótkim teście przeprowadzonym przy wykorzystaniu metod pracy zdalnej. Organizatorzy ogłosili również konkurs, którego celem było dodatkowe skłonienie do refleksji na temat odżywiania. Uczestnicy mieli za zadanie w dowolnej formie przedstawić to, jak zwyczaje i nawyki żywieniowe zmieniły się na przestrzeni dekad. Miło nam, że uczennica naszej szkoły - Edyta Szczotka, wygrała konkurs i otrzymała główną nagrodę. Serdecznie gratulujemy!