Komunikat w sprawie turnusów dokształcania teoretycznego w zakresie przedmiotów zawodowych dla młodocianych pracowników.

Szanowni Państwo,

Ministerstwo Edukacji Narodowej przypomina o obowiązku realizacji zajęć dla młodocianych pracowników na turnusach dokształcania teoretycznego w okresie czasowego ograniczenia lub zawieszenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty. Zajęcia te powinny być realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość [1]. Zgodnie z ramowym planem nauczania [2]dla branżowej szkoły I stopnia, uczniowie będący młodocianymi pracownikami, skierowani przez szkołę na turnus dokształcania teoretycznego w zakresie danego zawodu, odbywają kształcenie zawodowe teoretyczne przez okres 4 tygodni w każdej klasie, w wymiarze 34 godzin tygodniowo. Przepis ten w okresie czasowego ograniczenia lub zawieszenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty nie został zawieszony. W związku z powyższym nie ma możliwości przesunięcia realizacji turnusu zaplanowanego w danej klasie na obecny rok szkolny do klasy programowo wyższej.

Po raz pierwszy Uniwersytet Śląski w Katowicach organizuje dzień otwarty dla kandydatów na studia w formie wirtualnej. Wydarzenie online rozpocznie się już 4 czerwca o godz. 9.00.

Podczas dnia otwartego: poznacie zasady rekrutacji na studia, zapoznacie się z ofertą kierunków w języku polskim oraz angielskim, dowiecie się, na jakie wsparcie może liczyć nasz student, obejrzycie specjalnie przygotowane miniwykłady, będziecie mogli również zadać pytania reprezentantom kierunków.

 

   Liceum - profil mundurowy Prezentacja kierunku
   Liceum - profil pedagogiczny

Filmik promocyjny

Filmik z koordynatorem kierunku

   Technik mechatronik, technik automatyk

 

Prezentacja kierunków

 

   Technik budownictwa Prezentacja kierunku
 

 Technik urządzeń i systemów energetyki odnawianej

Prezentacja kierunku
   Technik geodeta

Prezentacja kierunku

Filmik promocyjny

   Technik logistyk Prezentacja kierunku
   Technik rolnik Filmik promocyjny
   Technik hotelarstwa Prezentacja kierunku
   Technik organizacji turystyki Prezentacja kierunku
   Technik żywienia i usług gastronomicznych

Prezentacja kierunku

Filmik konkursowy: Bitwa na drobiowe smaki

   Technik ekonomista, technik rachunkowości

Prezentacja kierunków

Filmik promocyjny

   Technik handlowiec Prezentacja kierunku
Technik elektryk Prezentacja kierunku
Technik informatyk Prezentacja kierunku
Technik architektury krajobrazu Prezentacja kierunku
Technik reklamy Prezentacja kierunku
   Branżowa Szkoła I Stopnia

Prezentacja - klasa wielozawodowa

Kucharz

Cukiernik

Co się dzieje w naszej szkole?- prezentacja

Sport i rekreacja w naszej szkole- prezentacja

Praktyki zagraniczne - filmik promocyjny

Wymiana Hiszpania 2019 - filmik

Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów klas ósmych szkół podstawowych wraz z rodzicami na Wirtualne Dni Otwarte w PZS nr 2. Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące kierunków kształcenia, jak i programu zajęć. Nauczyciele pełniący dyżur w szkole będą do Państwa dyspozycji, udzielając informacji telefonicznie. Poniżej harmonogram dyżurów telefonicznych nauczycieli przedmiotów zawodowych. Dyżury telefoniczne będą odbywać się pod numerami: (32) 210 34 63, (32) 210 47 33, (32) 210 37 39. W razie jakichkolwiek pytań lub dodatkowych informacji do Państwa dyspozycji pozostaje również e-mail szkolny: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

 

Poniedziałek
25 maja,

godz.12.00-14.00

Technik rolnik, technik architektury krajobrazu

 

Liceum - profil pedagogiczny

 

Wtorek 26 maja,

godz.12.00-14.00

Technik mechatronik , technik informatyk, technik automatyk, technik elektryk

Technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa

 

Środa 27 maja,

godz.12.00-14.00

Liceum - profil mundurowy

Technik geodeta

 

Czwartek 28 maja,

godz.12.00-14.00

Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej

 

 

Technik budownictwa

Piątek 29 maja,

godz.12.00-14.00

Technik reklamy

 

Technik handlowiec, technik ekonomista, technik logistyk, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik rachunkowości