Szanowni Rodzice!

Podjęta przez Ministerstwo Edukacji Narodowej decyzja o zamknięciu szkół jest wyrazem najwyższej  troski o zdrowie uczniów w całej Polsce.

Czasowe ograniczenie funkcjonowania szkoły nie oznacza jednak zwolnienia z czasu nauki. Nie jest to czas wolny ani ferie. W tym czasie uczniowie powinni zająć się samodoskonaleniem w domu oraz współpracą z nauczycielami poprzez środki komunikacji elektronicznej z wykorzystaniem materiałów udostępnionych przez nauczycieli.

Za realizację otrzymanych materiałów uczniowie mogą otrzymywać oceny. Rodzice powinni nadzorować i zachęcać dzieci do samodzielnej nauki w czasie gdy nie będzie lekcji w szkole.

Dwutygodniowe zamknięcie szkół jest specyficznym rodzajem kwarantanny dla uczniów tzn. mają bezwzględnie pozostać w domu.

Proszę o poważne potraktowanie zaistniałej sytuacji i zobowiązanie swoich podopiecznych do  zachowania szczególnych środków ostrożności tj. m.in. o  bezwzględne pozostanie w domu, nie gromadzenie się , nie organizowanie spotkań towarzyskich.

Tylko przestrzeganie tych zasad i  higieny pozwoli uniknąć rozprzestrzeniania się groźnego koronawirusa.

Od 12 do 25 marca br. funkcjonowanie jednostek systemu oświaty zostaje czasowo ograniczone. Oznacza to, że w tym okresie przedszkola, szkoły i placówki oświatowe zarówno publiczne, jak i niepubliczne nie będą prowadziły zajęć dydaktyczno-wychowawczych. To decyzja Ministra Edukacji Narodowej wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa. 

Rodzicu,

  • ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne Twoje i Twojego dziecka, zajęcia zostaną zawieszone od 12 marca br.
  • zachęcaj dziecko do samodzielnej nauki w czasie gdy nie będzie lekcji w szkole. Ministerstwo Edukacji Narodowej na platformie epodręczniki.pl. udostępnia szereg materiałów edukacyjnych, które pozwalają uzupełnić, ugruntować i poszerzyć wiedzę. Dostęp do tych zasobów jest bezpłatny;
  • przekaż osobom, które będą opiekować się Twoim dzieckiem, podstawowe informacje dotyczące bezpieczeństwa i higieny;
  • rygorystycznie przestrzegaj w domu zasad higieny i czystości pomieszczeń, w których przebywasz;
  • śledź na bieżąco komunikaty GIS, MZ i MEN o sytuacji epidemiologicznej w kraju oraz informacje przesyłane przez dyrektora szkoły
  • uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami nie uczęszczają do szkoły. Realizują jednak przygotowanie zawodowe u pracodawcy na dotychczasowych zasadach;
  • od 16 marca br. będą zawieszone zajęcia realizowane w ramach turnusów dokształcania teoretycznego młodocianych pracowników;

Uczniu,

  • pamiętaj o swoim bezpieczeństwie w domu. Unikaj miejsc, gdzie są duże skupiska ludzi (np. komunikacja publiczna, kino, teatr, centra handlowe);
  • przerwa w funkcjonowaniu Twojej szkoły nie powinna oznaczać dni wolnych od nauki;
  • odpowiedzialnie wykorzystaj czas zawieszenia zajęć w Twojej szkole. Przeczytaj ulubioną książkę, spróbuj uzupełnić swoje wiadomości lub rozwijaj kompetencje. Skorzystaj przy tym z darmowej platformy epodreczniki.pl i materiałów rekomendowanych przez Twojego nauczyciela;
  • przestrzegaj w domu zasad higieny i czystości pomieszczeń, w których przebywasz.

 

Dnia 8 stycznia br. w Bielsku-Białej odbył się etap okręgowy VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Tegorocznym tematem olimpiady była turystyka literacka i filmowa. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Natalia Saja z klasy 3 Tth i Seweryn Biela z klasy 4 Tth.

Eliminacje trwały 2,5 godziny, w czasie których uczestnicy musieli zmierzyć się z pytaniami testowymi oraz opracować program imprezy turystycznej. Po długim oczekiwaniu na wyniki Komitet Główny Olimpiady ogłosił, że zarówno Natalia, jak i Seweryn zakwalifikowali się do centralnego etapu olimpiady. Oboje uplasowali się na świetnych pozycjach pierwszej dziesiątce spośród ponad 250 startujących.

Nasi reprezentanci wraz z trzydziestoma konkurentami powalczą w kwietniu w Łodzi o tytuł laureata VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce!

Gratulujemy i trzymamy kciuki!

 

W dniach 26-27 lutego 2020 r. w Katowicach odbył się  Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ?Bitwa na drobiowe smaki?. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa śląskiego pod  patronatem honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego oraz Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego.

Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat szkodliwości drobiu oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Jest to ogólnopolski konkurs, którego głównym ?bohaterem? jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo ? projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii ?Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych.  Komisję konkursową stanowiło 3 kucharzy i dietetyk, która oceniała przygotowane przez uczestników potrawy pod względem poprawności technologicznej i organoleptycznej.