Szanowni Rodzice!
Podjęta przez Ministerstwo Edukacji Narodowej decyzja o zamknięciu szkół jest wyrazem najwyższej troski o zdrowie uczniów w całej Polsce.
Czasowe ograniczenie funkcjonowania szkoły nie oznacza jednak zwolnienia z czasu nauki. Nie jest to czas wolny ani ferie. W tym czasie uczniowie powinni zająć się samodoskonaleniem w domu oraz współpracą z nauczycielami poprzez środki komunikacji elektronicznej z wykorzystaniem materiałów udostępnionych przez nauczycieli.
Za realizację otrzymanych materiałów uczniowie mogą otrzymywać oceny. Rodzice powinni nadzorować i zachęcać dzieci do samodzielnej nauki w czasie gdy nie będzie lekcji w szkole.
Dwutygodniowe zamknięcie szkół jest specyficznym rodzajem kwarantanny dla uczniów tzn. mają bezwzględnie pozostać w domu.
Proszę o poważne potraktowanie zaistniałej sytuacji i zobowiązanie swoich podopiecznych do zachowania szczególnych środków ostrożności tj. m.in. o bezwzględne pozostanie w domu, nie gromadzenie się , nie organizowanie spotkań towarzyskich.
Tylko przestrzeganie tych zasad i higieny pozwoli uniknąć rozprzestrzeniania się groźnego koronawirusa.
Od 12 do 25 marca br. funkcjonowanie jednostek systemu oświaty zostaje czasowo ograniczone. Oznacza to, że w tym okresie przedszkola, szkoły i placówki oświatowe zarówno publiczne, jak i niepubliczne nie będą prowadziły zajęć dydaktyczno-wychowawczych. To decyzja Ministra Edukacji Narodowej wynikająca z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa.
Rodzicu,
- ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne Twoje i Twojego dziecka, zajęcia zostaną zawieszone od 12 marca br.
- zachęcaj dziecko do samodzielnej nauki w czasie gdy nie będzie lekcji w szkole. Ministerstwo Edukacji Narodowej na platformie epodręczniki.pl. udostępnia szereg materiałów edukacyjnych, które pozwalają uzupełnić, ugruntować i poszerzyć wiedzę. Dostęp do tych zasobów jest bezpłatny;
- przekaż osobom, które będą opiekować się Twoim dzieckiem, podstawowe informacje dotyczące bezpieczeństwa i higieny;
- rygorystycznie przestrzegaj w domu zasad higieny i czystości pomieszczeń, w których przebywasz;
- śledź na bieżąco komunikaty GIS, MZ i MEN o sytuacji epidemiologicznej w kraju oraz informacje przesyłane przez dyrektora szkoły
- uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami nie uczęszczają do szkoły. Realizują jednak przygotowanie zawodowe u pracodawcy na dotychczasowych zasadach;
- od 16 marca br. będą zawieszone zajęcia realizowane w ramach turnusów dokształcania teoretycznego młodocianych pracowników;
Uczniu,
- pamiętaj o swoim bezpieczeństwie w domu. Unikaj miejsc, gdzie są duże skupiska ludzi (np. komunikacja publiczna, kino, teatr, centra handlowe);
- przerwa w funkcjonowaniu Twojej szkoły nie powinna oznaczać dni wolnych od nauki;
- odpowiedzialnie wykorzystaj czas zawieszenia zajęć w Twojej szkole. Przeczytaj ulubioną książkę, spróbuj uzupełnić swoje wiadomości lub rozwijaj kompetencje. Skorzystaj przy tym z darmowej platformy epodreczniki.pl i materiałów rekomendowanych przez Twojego nauczyciela;
- przestrzegaj w domu zasad higieny i czystości pomieszczeń, w których przebywasz.
Czytaj więcej: UWAGA !!! Zawieszenie zajęć dydaktyczno- wychowawczych
Dnia 8 stycznia br. w Bielsku-Białej odbył się etap okręgowy VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce. Tegorocznym tematem olimpiady była turystyka literacka i filmowa. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie: Natalia Saja z klasy 3 Tth i Seweryn Biela z klasy 4 Tth.
Eliminacje trwały 2,5 godziny, w czasie których uczestnicy musieli zmierzyć się z pytaniami testowymi oraz opracować program imprezy turystycznej. Po długim oczekiwaniu na wyniki Komitet Główny Olimpiady ogłosił, że zarówno Natalia, jak i Seweryn zakwalifikowali się do centralnego etapu olimpiady. Oboje uplasowali się na świetnych pozycjach pierwszej dziesiątce spośród ponad 250 startujących.
Nasi reprezentanci wraz z trzydziestoma konkurentami powalczą w kwietniu w Łodzi o tytuł laureata VII Olimpiady Wiedzy o Turystyce!
Gratulujemy i trzymamy kciuki!
W dniach 26-27 lutego 2020 r. w Katowicach odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ?Bitwa na drobiowe smaki?. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa śląskiego pod patronatem honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego oraz Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego.
Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat szkodliwości drobiu oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Jest to ogólnopolski konkurs, którego głównym ?bohaterem? jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo ? projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii ?Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Komisję konkursową stanowiło 3 kucharzy i dietetyk, która oceniała przygotowane przez uczestników potrawy pod względem poprawności technologicznej i organoleptycznej.
Czytaj więcej: III miejsce uczniów PZS2 w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym
Strona 43 z 424