Ruszyła kolejna edycja konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska, skierowanego do osób, które dopiero szlifują swój talent kulinarny! Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy jest przewodnik Gault & Millau Polska, a w jury zasiądą wiodący szefowie kuchni, będący jego laureatami: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.

Jeżeli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej lub kucharzem i nie ukończyłeś jeszcze 21 roku życia, zapraszamy Cię do udziału w konkursie Mistrzostwa Młodych Kucharzy, gdzie jako członek dwuosobowego zespołu, będziesz miał możliwość zaprezentować swój talent i powalczyć o wspaniałe nagrody!

CHCESZ WZIĄĆ UDZIAŁ?

ETAP I

  1. Stwórz dwuosobowy zespół.
  2. Opracuj przepis na danie konkursowe w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.
  3. Wykonaj zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów.
  4. Prześlij do nas:
    • przepis i zdjęcie gotowego dania (zdjęcia wykonane techniką cyfrową powinny mieć następujące parametry: format jpg, wielkość nie większa niż 1025x768 pikseli, 200 Kb)
    • wypełniony Formularz Zgłoszeniowy (dostępny na stronie www. makro.pl lub poniżej)*

ETAP II

Zespoły, których prace zostaną uznane za najciekawsze pod względem formy i treści, zaprosimy do udziału w indywidualnej rozmowie oraz teście wiedzy gastronomicznej, które odbędą się we wrześniu 2016 roku.

ETAP III

W Półfinale Konkursu, który odbędzie się 13 października 2016 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie, uczestnicy konkursu przygotują potrawy składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.

ETAP IV

Finał Konkursu odbędzie się również w stołecznej Akademii, w dniu 14 października 2016 roku, gdzie zakwalifikowane zespoły przygotują potrawy, składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.

* Prawidłowo wypełniony Formularz Zgłoszeniowy i Formularze Przygotowania Przepisu z załączonymi zdjęciami należy wysłać do dnia 30 czerwca 2016 r. na adres pocztowy:

MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Dział PR i Komunikacji wewnętrznej,
Aleja Krakowska 61,
02-183 Warszawa

z dopiskiem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015? lub pocztą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - z tytułem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016?

NA ZWYCIĘZCÓW CZEKAJĄ:

  1. Dwutygodniowy staż w zagranicznej restauracji + bon na zakupy w MAKRO o wartości 4000 zł brutto.
  2. Dwutygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 3000 zł brutto.
  3. Tygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 2000 zł brutto.

Koszt noclegów i diet zostanie pokryty przez MAKRO.

Dodatkowo, nauczyciel lub kucharz, pełniący rolę opiekuna zespołu, który zajmie 1 miejsce, otrzyma bony towarowe o wartości 1500 zł brutto na zakupy w MAKRO, zaś za drugie - 1000 zł, a za trzecie - 500 zł.

 

W dniu 15.04 odbył się finał Bielskiej Szkolnej Ligi Strzeleckiej. Uczniowie naszej szkoły w składzie: Gosia Masłowska, Rafał Nowok, Arek Konwicki i Wojtek Kokot w dzisiejszym turnieju drużynowo zajęli III miejsce uzyskując 203 pkt, natomiast indywidualnie w konkurencji ?Karabin Sportowy? Rafał Nowok zajął II miejsce. Po podsumowaniu wszystkich sześciu strzeleckich zmagań nasi uczniowie uzyskali 1270 pkt i zajęli III miejsce.

 

Nasi uczniowie: Radoń Sebastian (4 TMa), Kołtuński Klaudiusz (4 TMb) i Jacek Szymon (4 TMa) od końca stycznia pracowali nad projektem INTELIGENTNY DOM. Według założenia miała to być w pełni funkcjonalna makieta domu wielopiętrowego, przeznaczona do nauki sterowania wszelkimi podsystemami, jakie tylko uda się wmontować i uruchomić.

System zarządzania budynkiem (ang. BMS ? Building Management Systems) znajduje zastosowanie w budynkach biurowych, przemysłowych i instytucji, a jego ideą jest integracja, kontrola, monitorowanie, optymalizacja i raportowanie działania takich elementów jak:

  • sieć teleinformatyczna;
  • sterowanie oświetleniem wewnętrznym i zewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
  • sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
  • sterowanie wentylacją, klimatyzacją i filtracją w oparciu o parametry jakości powietrza, tj. zawartość dwutlenku węgla i wilgotność;
  • symulacja obecności;
  • ochrona bytu i mienia;
  • system alarmowy i monitoring;
  • system przeciwpożarowy;
  • system kontroli dostępu;
  • system zasilania UPS;
  • system pogodowy;
  • system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z własnych mikroźródeł;
  • obsługa urządzeń audio-video i innych codziennego użytku;
  • złożony system personalizacji;
  • system sterowania oddymianiem pożarowym, sterowanie i monitorowanie klap przeciwpożarowych.

Z powyższych podsystemów w pełni udało się zrealizować:

  • sieć teleinformatyczna;
  • sterowanie oświetleniem wewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
  • sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
  • sterowanie wentylacją i filtracją w oparciu o temperaturę powietrza;
  • ochrona bytu i mienia;
  • system alarmowy;
  • system przeciwpożarowy;
  • system kontroli dostępu;
  • system zasilania UPS;
  • system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z panelu słonecznego;
  • system sterowania oddymianiem pożarowym.

Projekt ten postanowili zgłosić do eliminacji okręgowych Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości BLOK A w kategorii P - Pomoc dydaktyczna. W tym celu swoją pracę opisali sprawozdaniu, które zostało złożone 7 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych im. Jędrzeja Śniadeckiego w Bielsku-Białej. Tydzień później wystąpili przed komisją, gdzie omawiali różne aspekty zgłoszonego modelu. W efekcie zajęli trzecie miejsce!

http://zseeim.edu.pl/pliki/olimpiada_innowacji_na_strone_blok_a_pdf-3553.pdf

GRATULUJEMY!

 

"Moja zapowiedź przygody" pod takim hasłem odbył się Konkurs Filmowy dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Organizatorem był Miejski Ośrodek Rekreacji i Sportu w Pszczynie. Konkurs był przeprowadzony w ramach odbywających się Pszczyńskich Spotkań z Przygodą. Tematem pracy było stworzenie przez uczniów zapowiedzi wybranego podróżnika, który był gościem Spotkań z Przygodą na sali w pszczyńskim PCKulu. Zaś nagrodą dla zwycięzców było otrzymanie dofinansowania do wyjazdu szkolnego lub  wycieczki.

Uczniowie klasy I Technikum Informatycznego w składzie:

  • Patryk Nowak - Redaktor,
  • Weronika Tyrala - Zbyszek Cebula,
  • Krzysztof Folek jako Ryszard Gajewski (gość Spotkań),
  • Mateusz Michałek (Dżony) - pomoc medyczna,

pod bacznym okiem reżysera i scenarzysty pani Anny Kozińskiej nakręcili 2 minutowy filmik o znanym alpiniście, himalaiście i taterniku Ryszardzie Gajewskim. Skład jury docenił poświęcenie, zamysł oraz walory artystyczne i humorystyczne twórców filmu i przyznał im I miejsce oraz nagrodę w wysokości 700 zł.

Dziękuję bardzo całej ekipie za zaangażowanie i dobrą zabawę podczas kręcenia filmu.

Pani Reżyser

Oto kilka zdjęć z planu filmowego oraz FILM. Zachęcamy do oglądania!

 

Nie wiesz jaką ścieżkę edukacyjną wybrać?

Masz pasję, które rozwijasz, albo którą chciał(a)byś rozwijać, jednak nie wiesz jak?

A może po prostu chciał(a)byś zwiedzić Warszawę, poznać interesujące osoby z całej Polski i przeżyć z nimi 4 niezapomniane dni?

Jeżeli chociaż na jedno z tych pytań odpowiedziałeś/odpowiedziałaś twierdząco i dodatkowo jesteś uczniem III klasy gimnazjum lub I klasy szkoły ponadgimnazjalnej to gorąco Cię zachęcamy do udziału w X edycji projektu CEMS Chance!

Czym jest CEMS Chance?

CEMS Chance X jest to ogólnopolski projekt, którego organizatorem jest CEMS Club Warszawa, organizacja non-profit działająca przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Najbliższa X edycja odbędzie się w terminie 17-20 maja 2016 r. w Warszawie! W tym roku będzie ona wyjątkowa, ponieważ zostanie połączona ze zjazdem uczestników wszystkich dziewięciu edycji odbywającym się w dniach 20-21 maja.

CEMS Chance X trwa 4 dni, w czasie których jego uczestnicy biorą udział w:

  • interesujących WARSZTATACH i SZKOLENIACH dotyczących m.in. doradztwa zawodowego, autoprezentacji, zarządzania czasem, czy specyfiki certyfikatów językowych;
  • inspirujących PANELACH MOTYWACYJNYCH prowadzonych przez znane osoby ze świata biznesu, sportu, czy mediów, które dzięki swojej ciężkiej pracy i wytrwałemu dążeniu do osiągnięcia celów odniosły sukces (dotychczasowymi gośćmi byli m.in. Dorota Wellman, Przemysław Babiarz, Rafał Brzozowski czy raper Flint);
  • INTEGRACYJNYCH WYJŚCIACH połączonych z ZWIEDZANIEM WARSZAWY, m.in. do muzeów, parków naukowych, czy centrów rozrywki.

Udział w projekcie CEMS Chance jest BEZPŁATNY! Jedynym kosztem ponoszonym przez uczestnika jest dojazd do Warszawy i powrót do domu. Jako organizatorzy zapewniamy 24 godzinną opiekę nad uczestnikami od momentu ich przyjazdu do Warszawy, nocleg w hostelu, wyżywienie, ubezpieczenie i inne koszty związane z udziałem w projekcie.

Zapisy do projektu ruszają już 21 kwietnia 2016 roku!

Aby zgłosić się do projektu CEMS Chance należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny w dniach 21 kwietnia ? 4 maja na stronie www.cemschance.pl. Spośród wszystkich zgłoszeń zostanie wybranych 40 najlepszych formularzy, których autorki i autorzy zapraszani są do stolicy na 4 dni szkoleń i wyjątkowych spotkań.

W skrócie:

Co? CEMS Chance X
Gdzie? Warszawa, Szkoła Główna Handlowa
Kiedy? 17-20 maja 2016 r.
Zapisy: www.cemschance.pl

Więcej informacji o CEMS CHANCE znajdziesz na stronie: www.cemschance.pl oraz fanpage?u www.facebook.com/CEMSchance/.

 

W piątek 8 kwietnia już po raz szósty na pszczyńskiej hali POSIR odbył się MARATON FITNESS. Blisko 200 osób, nie tylko płci żeńskiej, ćwiczyło w pięciu blokach tematycznych, tj. INTERWAŁY, PILATES (A.K.), ZUMBA, TOTAL BODY i STRECHING. W maratonie uczestniczyły również nasze uczennice (kl. 2 the, 1 tre) oraz absolwentki naszej szkoły. 3 godziny intensywnych ćwiczeń cardio, setki spalonych kalorii oraz bardzo dużo pozytywnej energii to główne powody dlaczego tyle osób co roku przychodzi na tą sportową imprezę.

Gratuluję siły, wytrwałości i do zobaczenia za rok.

Pani Instruktor

 

 

Kuratorium Oświaty w Katowicach uprzejmie informuje, że 22 marca 2016 roku Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej wspólnie z Generalną Dyrekcją Lasów Państwowych rozpoczęła ogólnopolską kampanię edukacyjną pod hasłem ?STOP pożarom traw!?.

Założeniem kampanii ?STOP pożarom traw!? jest zmniejszenie liczby pożarów traw oraz podniesienie świadomości ludzi w zakresie zagrożeń, związanych z podpalaniem nieużytków rolnych. Kampania skierowana jest do nauczycieli, dzieci i młodzieży szkolnej, mieszkańców terenów wiejskich oraz właścicieli ogródków działkowych, i ma na celu edukowanie społeczeństwa w zakresie obowiązujących przepisów, promowania właściwych zachowań i wskazywania zagrożeń wynikających z pożarów traw dla ludzi i ekosystemu.

Istnieje możliwość przeprowadzenia na terenie kierowanych przez Państwa jednostek spotkań z przedstawicielami Państwowej Straży Pożarnej, w trakcie których uczniowie dowiedzą się o zagrożeniach związanych z wypalaniem traw i nieużytków rolnych. W tym celu należy skontaktować się z właściwą terenowo komendą powiatową lub miejską Państwowej Straży Pożarnej.

Informacje dotyczące kampanii ?STOP pożarom traw!? zostały zamieszczone na stronie Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Katowicach, pod adresem:

http://www.katowice.kwpsp.gov.pl/bezpieczenstwo/kampamastop-pozarom-traw

 

Dziś zakończył się tygodniowy pobyt młodzieży z Hiszpanii, a ściślej rzecz ujmując ? z Katalonii, ze szkoły średniej Institut Olivar Gran w Figueres - w naszej szkole. W ciągu tego tygodnia dużo się działo, nasi goście wzięli udział w Dniu Otwartym Szkoły, uczestniczyli w lekcjach języka angielskiego, zwiedzali Pszczynę i liczne atrakcje naszego regionu, odwiedzili Burmistrza Pszczyny Pana Dariusza Skrobola, lecz przede wszystkim spędzili niezapomniany tydzień z rodzinami naszych uczniów, dzięki czemu Hiszpanie poznali polskie obyczaje, a obie strony miały okazję intensywnie szlifować język angielski. I chociaż pogoda pokazała, co potrafi w kwietniu, wyjechali zachwyceni naszym miastem i naszą gościnnością.

Pora na ciąg dalszy!

UWAGA! WSZYSTKIE OSOBY CHĘTNE DO WZIĘCIA UDZIAŁU W WYMIANIE Z HISZPANIĄ W ROKU SZKOLNYM 2016/2017 PROSZONE SĄ O JAK NAJSZYBSZY KONTAKT Z ORGANIZATORAMI, P. ANNĄ ŚWITLIK I P. BEATĄ SKRZYPCZYK. WYJAZD DO FIGUERES PRZEWIDUJEMY NA PAŹDZIERNIK 2016r.

 

W ubiegły czwartek, 7 kwietnia, uczennice klasy I TŻiUG ? Dominika Malarek i Agnieszka Kuśnierz wzięły udział w konkursie kulinarnym: ?Gotuj z pasją - tradycja a nowoczesność ? pierogi w roli głównej? organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno ? Hotelarskich w Wiśle.

Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.

Niełatwe to było zadanie dla dziewczyn, gdyż konkurowały z czternastoma drużynami z innych szkół gastronomicznych. Mimo, iż nie zajęły miejsca na podium należą im się gromkie brawa za odwagę, pracę którą włożyły w przygotowanie się do konkursu, a szczególne efekt końcowy ? trzy porcje pięknie podanych, smakowitych pierogów z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim oraz masełkiem z rozmarynem.

Dominika i Agnieszka miały okazję nie tylko poczuć klimat zmagań konkursowych, ale także poznać wiele ciekawych i znanych osobistości. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało bowiem profesjonale jury, w skład którego wchodzili szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych między innymi: Carlos Gonzales Tejera - znany dziennikarz i pasjonat gotowania, Sebastian "Szromu" Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji "La Rossa", uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell's Kitchen, czy Piotr Polak ? szef kuchni w restauracji ?Kapias? w Goczałkowicach.

Dziewczynom gratulujemy serdecznie oraz trzymamy kciuki za dalszy ich rozwój w dziedzinie gastronomii!!!

 

Nasza szkoła właśnie nawiązała współpracę z Krwiodawstwem w Pszczynie.

W czwartek, 14 kwietnia o godzinie 8 odbędzie się pierwsza akcja oddawania krwi na boisku szkolnym.

Dlaczego warto zostać krwiodawcą?

Już po pierwszej donacji poznasz grupę swojej krwi, która zostanie wpisana do legitymacji ? może przydać Ci się to w przyszłości. Jako krwiodawca masz zapewnioną bieżącą kontrolę stanu swojego zdrowia ? ogólne badanie lekarskie i systematycznie aktualizowane wyniki badań laboratoryjnych.

Komu pomagasz?

Wszystkim chorym, potrzebującym krwi oraz samemu sobie. Kiedyś też możesz jej potrzebować.

Jeśli jesteś już pełnoletni, ważysz 50 kg lub więcej, Twoje samopoczucie nie budzi niepokoju, przyjdź.

Koniecznie pamiętaj, aby rano zjeść lekki, beztłuszczowy posiłek. Nie zapomnij również o dokumencie tożsamości ze zdjęciem (np. dowód osobisty, prawo jazdy, paszport, legitymacja).

Na miejscu będzie zapewniona opieka lekarza.

Zostań krwiodawcą! Możesz uratować czyjeś życie!

 

W poprzednim tygodniu, w środę 30 marca 2016 r. zespół siatkarzy naszej szkoły wziął udział w Zawodach Rejonowych w Piłce Siatkowej Chłopców. Na pszczyńskiej hali MORiS nasz zespół zagrał mecz z zespołem z Cieszyna. Niestety ostatecznie nasi chłopcy musieli uznać wyższość zespołu z Cieszyna i zajęli II miejsce w rejonie.

Skład drużyny:

  1. Mateusz Spiałek (kapitan)
  2. Radosław Wojciechowski
  3. Grzegorz Figura
  4. Tomasz Lazar
  5. Paweł Zjawiński
  6. Mateusz Grzegorzek
  7. Wojtek Stalmach
  8. Szymon Pałyz
  9. Kamil Sornowski

Dziękuje wszystkich zawodnikom za sportową postawę i sportowe emocje.

Opiekę nad zespołem sprawowała p. Anna Kozińska

 

5 kwietnia odbył się Dzień Otwarty w PZS nr 2. Mury naszej szkoły odwiedziło kilkuset uczniów trzecich klas gimnazjalnych stojących przed wyborem dalszej ścieżki edukacji. Gimnazjaliści zwiedzali obiekty szkolne i pracownie przedmiotowe, poznając równocześnie bogatą ofertą edukacyjną szkoły. Sporym zainteresowaniem wśród zwiedzających cieszyły się pokazy przedstawicieli służby więziennej z Zakładu Karnego w Cieszynie oraz strażaków. Można było również spróbować swoich umiejętności na szkolnej strzelnicy.

Odwiedzająca nas młodzież zapoznała się też z zasadami udzielania pierwszej pomocy oraz technikami samoobrony. Wzięła także udział w wykładzie dotyczącym żywności genetycznie modyfikowanej, pokazie prac wykonanych przez uczniów klas architektury krajobrazu, uczniów klas gastronomicznych i pokazach przygotowanych przez mechatroników.

 

W piątek 01.04.2016r. w Pyskowicach, na zaproszenie Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa ? Wydziału Studiów Społecznych w Gliwicach oraz Wojskowej Komendy Uzupełnień w Gliwicach, uczniowie klas 1 mundurowych wzięli udział w TURNIEJU WIEDZY I SPRAWNOŚCI OBRONNEJ. Turniej miał na celu popularyzację wiedzy o bezpieczeństwie, obronności i wojskowości, a także podniesienie sprawności młodzieży poprzez sportową rywalizację z zakresie umiejętności: strzeleckich, bojowych i wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym. Po wcześniejszych zajęciach przygotowawczych, wybrana została 3 osobowa reprezentacja w składzie: Wojciech Drzewiecki z klasy 1 Loa, Magdalena Wojtasik i Tomasz Ryszka z klasy 1 Lob. Mimo ciężkich warunków pogodowych jakie panowały, nasza drużyna dzielnie walczyła do końca. Swoje zmagania rozpoczęła od testu wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym, następnie przeszli do miejsca rzutów granatem. Po tych konkurencjach chwila przerwy na regenerację sił i ciepły posiłek ? grochówka i można było ruszać w teren z busolą, czyli marsz na azymut. No i na sam koniec strzelanie z karabinku sportowego oraz z pistoletu. W rywalizacji uplasowaliśmy się na 7 miejscu, choć tak niewiele brakowało do drugiego. Różnice punktowe były bardzo niewielkie.

 

31.03.2016 na pływalni krytej naszej szkoły odbyły się Mistrzostwa Szkoły w Pływaniu. Zawodnicy rywalizowali ze sobą na dystansach: 50 m stylem dowolnym, 50 m stylem grzbietowym, 50 m stylem klasycznym oraz na zakończenie najlepsi pływacy szkoły zmierzyli się w sztafecie 4x50 m stylem dowolnym. Padł jeden rekord szkoły na dystansie 50 m stylem dowolnym. Zdobył go uczeń klasy III TBR Radosław Baron, który przepłynął ten dystans w czasie 27,24 s. Mistrzostwo Szkoły w pływaniu w roku szkolnym 2015/2016 w gronie dziewcząt zdobyły: Agnieszka Szpyra z klasy III Lob oraz Wiktoria Głąbek z klasy I Tth. Z grona chłopców najlepszy był bezkonkurencyjny od kilku lat Radosław Baron z klasy III Tbr. II miejsce zajął Wojciech Kokot z klasy II Tbr, a III miejsce wywalczył Michał Krzysteczko z klasy ITme. Wszyscy zawodnicy otrzymali słodkie upominki na uzupełnienie spalonych kalorii, a najlepsi: dyplomy, medale oraz nagrody rzeczowe.

Zawody przygotowali i przeprowadzili nauczyciele wf: mgr Bogusława Machalica, mgr Anna Kozińska, mgr Marek Nierząd, mgr Adam Michalik oraz uczennice z klasy III TŻ: Agnieszka Kania, Magda Kyrcz.

WYNIKI
Z MISTRZOSTW SZKOŁY
W PŁYWANIU
Z DNIA 31.03.2016

Dziewczęta:

50 m styl dowolny

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Szpyra Agnieszka III LOb 36,10
2 Głąb Wiktoria I TTh 37,66

50 m. styl grzbietowy

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Głąb Wiktoria I TTh 44,80
2 Szpyra Agnieszka III LOb 54,57

50 m styl klasyczny

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Głąb Wiktoria I TTh 43,39
2 Szpyra Agnieszka III LOb 45,94

Chłopcy:

50 m. styl dowolny

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Baron Radosław III TAR 27,24 rekord szkoły
2 Krzysteczko Michał I TMe 31,29
3 Kokot Wojciech II TBr 31,88
4 Duda Adrian IV TB 32,90
5 Cieciura Karol II Ti 34,76
6 Nowok Rafał IV Ti 42,87

50 m. styl grzbietowy

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Baron Radosław III TAR 34,34
2 Nowok Rafał IV Ti 42,51
3 Ryguła Szymon IV TB 43,53
4 Kokot Wojciech II TBr 43,59
5 Krzysteczko Michał I TMe 44,29
6 Duda Adrian IV TB 44,55

50 m. styl klasyczny

Lp. Nazwisko i imię Klasa Czas [s]
1 Ryguła Szymon IV TB 40,21
2 Baron Radosław III TAR 41,24
3 Kokot Wojciech II TBr 42,78
4 Cieciura Karol II Ti 45,08
5 Krzysteczko Michał I TMe 46,85

Sztafeta 4 x 50 m

I MIEJSCE Szpyra Agnieszka, Duda Adrian, Baron Radosław, Cieciura Karol 2,20,30
II MIEJSCE Głąb Wiktoria, Krzysteczko Michał, Kokot Wojciech, Ryguła Szymon 2,24,59

MISTRZOWIE SZKOŁY W PŁYWANIU
W ROKU SZKOLNYM 2015/16
w ogólnej punktacji:

Dziewczęta:

  1. Szpyra Agnieszka III Lob
  2. Głąb Wiktoria I TTh

Chłopcy:

  1. BARON Radosław III TAR
  2. Kokot Wojciech II Tbr
  3. Krzysteczko Michał I Tme
  4. Ryguła Szymon IV TB
  5. Cieciura Karol II Ti
  6. Duda Adrian IV TB
  7. Nowok Rafał IV Ti

 

Jutro do naszej szkoły w ramach wymiany przyjeżdża grupa młodzieży z Hiszpanii ze szkoły Instituto Olivar Gran w Figueres. My gościliśmy w Figueres w październiku ubiegłego roku, a nasz pobyt tam upłynął pod znakiem słonecznej pogody i katalońskiej gościnności, teraz pora się odwdzięczyć... Hiszpanie będą zwiedzać naszą szkołę, miasto i okolicę, będą też brali udział w Dniu Otwartym Szkoły 5 kwietnia oraz w lekcjach języka angielskiego, a przede wszystkim będą poznawać naszą kulturę i obyczaje.

Liczymy na Was ? przywitajcie ich z otwartością i życzliwością!

 

Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie zapraszają mieszkańców powiatu pszczyńskiego do udziału w sondzie na temat miejsc pamięci na ziemi pszczyńskiej.

Sonda odbędzie się 2 kwietnia (sobota) w godzinach od 10 do 14 na pszczyńskim rynku i jest organizowana w ramach ogólnopolskiego konkursu o mandat poselski na XXII Sesję Sejmu Dzieci i Młodzieży.

 

Najserdeczniejsze życzenia
zdrowych, radosnych i spokojnych
Świąt Wielkiej Nocy,
smacznego jajka, mokrego dyngusa,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

Niech każdy z Was wykorzysta ten okres czasu jak najlepiej,
każdego dnia znajdując chwilę czasu dla siebie i swoich bliskich.

Niech króliczek przyniesie Wam w prezencie to, czego najbardziej pragniecie,
coś, co pozwoli spełnić choć jedno Wasze marzenie...

 

Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.

Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.

Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".

Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.

Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:

  • zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
  • pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
  • asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.

Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.

Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.

Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.

Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:

ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM

Placuszki kalafiorowe:

  • 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
  • 120g mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
  • 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta zmielonego kuminu
  • szczypta kurkumy
  • ? łyżeczki cynamonu
  • 1 ? 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz ? do smaku

Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Pasta z jaj i czerwonej fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos limonkowo ? jogurtowy:

  • 150g gęstego greckiego jogurtu
  • 1 limonka (można zastąpić cytryną)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)

Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.

Smacznego!

 

W dniach 21 lutego ? 20 marca br. grupa uczniów naszej szkoły: 7 uczniów klasy III technikum informatycznego oraz 6 uczennic klasy II technikum hotelarskigo udbywało 4-tygodniową praktykę zawodową we włoskim kurorcie Rimini w ramach projektu "Młodzi technicy we współczesnej Europie".

Praktyki zorganizowane były w ramach projektu ?Młodzi technicy we współczesnej Europie", a włoskim partnerem naszej szkoły była firma Sistema Turismo.

Informatycy pracowali w firmie wydawniczej Bookstones, gdzie zajmowali się tworzeniem relacyjnych baz danych, witryn i aplikacji internetowych. Ponadto tworzyli skrypty pozwalające na wyświetlenie witryny na urządzeniach mobilnych. Nabyte umiejętności przydadzą się bardzo na egzamin kwalifikacyjny E.14 "tworzenie aplikacji internetowych".

Hotelarki natomiast pracowały w trzech lokalnych hotelach: Bengasi, Hotel Termal Spa oraz Genty. Zajmowały się głównie hauskeepingiem oraz pomocą podczas wydawania posiłków. Pracodawcy byli bardzo zadowoleni z naszych praktykantów i nawet proponowali pracę naszym hotelarkom w sezonie wakacyjnym. Uczniowie posługiwali się w kontaktach z pracodawcami językiem angielskim, ale język włoski też bardzo sie im spodobał. Podczas pobytu uczniów odwiedziła Pani v-ce dyrektor Mirosława Bienioszek.

W wolnym czasie uczniowie zapoznawali się z włoską kulturą, językiem, historią, kuchnią oraz funkcjonowaniem włoskiego rynku pracy. Do tego, zwłaszcza w weekendy, uczestnicy projektu zwiedzali Rimini oraz miasta regionu: Bolonię, Wenecję i republikę San Marino.

Wyjazd na praktyki do Włoch bardzo podobał się uczniom. Była to dla nich okazja do konfrontacji swojej wiedzy i umiejętności zawodowych oraz kompetencji językowych z zagranicznym rynkiem pracy, ale również test na samodzielność i funkcjonowanie w grupie. Obydwa testy zdali na pięć!

Zapraszamy na stronę: https://www.facebook.com/M%C5%82odzi-technicy-we-wsp%C3%B3%C5%82czesnej-Europie-grupa-W%C5%82oska-1730783927140963/?fref=photo