Dnia 19.10.2017 r. Julia Kokot uczennica klasy pierwszej Liceum o innowacji pedagog społeczny odebrała wyróżnienie w konkursie ENVOFILM w Czeskim Cieszynie. Wyrazy podziękowania przekazane zostały na ręce dyrektor Mirosławy Bienioszek. Średnia Szkoła Albrechta w Czeskim Cieszynie zaproponowała zainteresowanym uczniom szkół średnich udział w edycji konkursu nazwanego ENVOfilm. Prezentacja filmów z tematem ekologicznym, których twórcami byli sami uczniowie, odbyła się podczas uroczystej gali. Wśród wielu uczestników z zagranicy, jako jedyną szkołą z Polski był Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. K. Miarki w Pszczynie. Tym bardziej cieszymy się z wyróżnienia.
Dnia 16.10.2017 w naszej szkole odbył się Dzień Papieski. W głównym korytarzu szkoły został przygotowany kącik papieski. Ksiądz Rafał Moroń wystawił ozdobiony obraz Papieża Jana Pawła II, a katecheta p. Witold Raducki przygotował koszyk z myślami Świętego. Obok na sztalugach znajdowały się prace konkursowe Naszych Uczniów.
Tego dnia miało miejsce uroczyste rozstrzygnięcie szkolnego Konkursu Papieskiego, którego jak co roku organizatorem była p. Natalia M. Ruman. Oprócz plac plastycznych konkurs składał się z dwóch części: refleksja oraz quiz.
W obecności dyrektora Jarosława Kinalskiego oraz księdza proboszcza Alojzego Boka z parafii św. Jadwigi w Starej Wsi, zostały wręczone dyplomy i nagrody książkowe o tematyce teologicznej. Oto zwycięzcy:
Kategoria praca plastyczna:
Sabina Fabian 4 Tok
Kacper Kania 1 LOa
Ewelina Kuźniak 3 Lob
Kinga Jacek 2 Lo
Katarzyna Wróbel 2 Lo
Kategoria refleksja:
Michał Kucz 4 Tlg
Kategoria quiz:
Karol Witoszek 1 Tżr
Wszystkim GRATULUJEMY!
Od 20.10.2017 r. grupa penitencjarna z 2 LO rozpoczęła przygotowania do konkursu na temat wiedzy o Zakładzie Karny w Cieszynie. Czasu jest mało, gdyż rozstrzygnięcie konkursu przewidziane jest na grudzień 2017 r. O tytuł najlepszych będą walczyć placówki współpracujące z Zakładem Karnym. Niech zwyciężą najlepsi!
Zapraszamy do udziału w Szkolnym konkursie kulinarnym Kucharz Roku 2017
Uczestnicy konkursu będą mieli 2h na przygotowanie dania, którego głównym składnikiem jest mąka i woda.
Prezentowane podczas konkursu dania oraz zgłoszone drużyny konkursowe Jury oceniać będzie wg następujących kryteriów:
- organizacja stanowiska pracy
- czystość pracy, higiena
- technika wykonania
- dobór składników
- oryginalność i pomysłowość, kreatywność
- smak potrawy punktów
- estetyka podania potrawy
Zgłoszenia należy przesłać elektronicznie do 1.11.2017 na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Więcej informacji w regulaminie.
Arkusz zgłoszeniowy i regulamin do pobrania.
Nasi uczniowie klas II i III z kierunków technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej biorą udział w kolejnej, IV już edycji edukacyjnego programu JUNKERS SZKOLI, który marka Junkers-Bosch prowadzi we współpracy ze szkołami średnimi. Celem programu jest poszerzanie wiedzy uczniów w zakresie nowoczesnych urządzeń i systemów grzewczych. Uczestnicy zyskują przydatną na rynku pracy wiedzę ekspercką oraz biznesową. Program ma także na celu promocję zawodu instalatora urządzeń grzewczych.
Przed naszymi uczniami pierwszy etap konkursu, który odbędzie się już w grudniu. Trzymamy kciuki!
Zapraszamy do udziału w II edycji Konkursu pn.: ?Forum Młodych Innowatorów? - od pomysłu do przemysłu.
Konkurs organizowany jest z inicjatywy Grupa Azoty ZAK S.A. w partnerstwie ze Stowarzyszeniem ?Park Przemysłowy Metalchem?, Kędzierzyńsko-Kozielski Park Przemysłowy Sp. z o.o. oraz Klastrem Chemii Specjalistycznej Chem-Ster.
Celem Konkursu jest identyfikacja, przygotowanie i wybór najlepszych innowacyjnych pomysłów młodych innowatorów z zakresu nowoczesnych technologii, konstrukcji, materiałów dla chemii i energetyki, mających szanse praktycznego zastosowania w przemyśle.
Czytaj więcej: Zaproszenie do II edycji konkursu "Forum Młodych Innowatorów"
Wszystkich amatorów i pasjonatów fotografii zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Viva Photo Awards. Organizator: Grzegorz Galek
Celem tego ogólnopolskiego konkursu jest ocalenie od zapomnienia sztuki pisania listów, w tym przykładanie wagi do estetycznego i czytelnego zapisu treści listu (np. użycie papeterii); rozwijanie wyobraźni i umiejętności swobodnego wyrażania siebie poprzez własne teksty.
Więcej informacji na stronie: http://dokis.pl/events/view/10402
Organizatorem konkursu jest Związek Literatów Polskich oddział w Szczecinie oraz GOKiS w Bolesławcu z s. w Kruszynie.
Zapraszamy serdecznie do udziału w wewnątrzszkolnym konkursie plastycznym - Projekt okładki mojej ulubionej książki - prace do 4.10.2017 r.
Cele konkursu:
1. Promowanie czytelnictwa.
2. Rozwijanie u młodzieży zdolności artystycznego spojrzenia na świat.
3. Mobilizacja młodzieży do kreatywnego spędzania czasu wolnego.
Czytaj więcej: Konkurs - Projekt okładki mojej ulubionej książki
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie, to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów ? potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.
Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 ? Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.
Ten wspaniały duet reprezentował szkołę w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.
Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu ? Piotra Polaka ? obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.
Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę ? RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.
Gratulujemy!
Podkategorie
Strona 34 z 155