Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie, to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów ? potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.


Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 ? Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.


Ten wspaniały duet reprezentował szkołę w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.


Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu ? Piotra Polaka ? obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.


Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę ? RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.


Gratulujemy!