Nauczycielki z "Rolniczoka" na zagranicznych szkoleniach zawodowych w Portugalii
W kwietniu dwie nauczycielki przedmiotów gastronomicznych z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie uczestniczyły w zagranicznym szkoleniu w Portugalii. Projekt "Bilet do kariery - III", zrealizowany w ramach Akredytacji Erasmusa, umożliwił im zdobycie cennych doświadczeń zawodowych oraz zapoznanie się z międzynarodowymi standardami branżowymi i europejskimi praktykami biznesowymi.
Szkolenie odbyło się w firmie WE ARE TASTY w Póvoa de Varzim, gdzie nauczycielki mogły zgłębiać zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne receptury portugalskich potraw, korzystając z zaawansowanych technik kulinarnych. Wartością dodaną było opanowanie sztuki przygotowywania typowych portugalskich dań. Ponadto, poszerzyły one swoją wiedzę o nowe technologie stosowane w branży oraz rozwinęły umiejętności językowe.
Oprócz intensywnych praktyk zawodowych, program pobytu obejmował także aktywności kulturalne. Nauczycielki miały okazję odwiedzić Bragę jednego z najstarszych miast w Portugalii. Najbardziej znaną atrakcją jest Sanktuarium Bom Jesus do Monte, do którego wiodą słynne zygzakowate białe schody oraz Porto, drugą co do wielkości metropolię Portugalii.
Doświadczenia zebrane podczas tego wyjazdu będą motywować nauczycielki do dalszego rozwoju zawodowego oraz przyczynią się do podniesienia kwalifikacji innych nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. Projekt, wsparty dofinansowaniem w wysokości 52 132,00 EUR, został zrealizowany w ramach inicjatywy Akredytowane projekty na rzecz mobilności osób uczących się i kadry w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Podsumowując, udział w tym projekcie umożliwił nauczycielkom rozwój nie tylko w zakresie zawodowym, ale także kulturowym, co z pewnością przyniesie korzyści ich przyszłym uczniom i współpracownikom.Praktyki zawodowe - Nauczycielki z "Rolniczoka" na zagranicznych szkoleniach zawodowych w Portugalii (4)
Wiosna w PZS2
Wiosna w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie okazała się bardzo obfita w wydarzenia związane ze współpracą z naszymi szkołami partnerskimi.
W styczniu 2024 roku uczennice z klasy 4Tżr oraz 4Lob pod opieką pani Magdaleny Stachelskiej miały okazję uczestniczyć w Figueres European Congress, czyli w europejskiej debacie o migracji, zorganizowanej przez naszą szkołę partnerską Institut Olivar Gran w Hiszpanii. Dziewczyny wcieliły się w przedstawicieli różnych krajów i partii politycznych, a następnie wzięły aktywny udział w debacie parlamentarnej wraz z uczniami z Hiszpanii i Francji. Debata odbywała się w języku angielskim, hiszpańskim lub francuskim. Podczas pobytu uczennice odkrywały urokliwe miejsca Katalonii, takie jak Barcelona, Girona i Rosas.
W lutym gościliśmy uczniów ze szkoły partnerskiej Profitecla z Portugalii, którzy we współpracy z pszczyńskimi przedsiębiorcami odbywali praktyki zawodowe.
W poniedziałek 18 marca dobiegła końca kolejna, już dziewiąta edycja wymiany młodzieży z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie ze szkołą średnią Institut Olivar Gran w Figueres w Hiszpanii. Za nami bardzo udany tydzień, w którym wiele sie działo – Hiszpanie poznali naszą piękną Pszczynę i okolice, zwiedzili Kraków, Muzeum Auschwitz, Zabytkową Kopalnię Srebra w Tarnowskich Górach, wzięli udział w lekcjach angielskiego w szkole oraz w energetycznych warsztatach tanecznych w szkole tańca Catch The Flow. Aktywności zorganizowane zakończyły się w piątek dobrą zabawa w parku wodnym i pieczeniem kiełbasek w towarzystwie alpak w Ośrodku nad Dokawą. Przede wszystkim jednak, dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych uczniów i ich rodzin, Hiszpanie poznali naszą kulturę i spotkali się z życzliwością i otwartością, co sprawiło, że byli zachwyceni pobytem. Na szczęście już wkrótce znowu się spotkamy na drugiej części wymiany, tym razem w Figueres.
Konkurs - edukacja regionalna w szkole
Nasza Szkoła bierze udział w XIV edycji Konkursu – Edukacja regionalna w szkole. Proszę Was, pozostańcie wierni temu dziedzictwu… – Święty Jan Paweł II w roku szkolnym 2023/2024, który zorganizowany jest przez Kuratorium Oświaty w Katowicach. Udało nam się dzięki współpracy m.in. z Muzeum Zamkowym w Pszczynie, Kołem Gospodyń Wiejskich, Skansenem i Zagrodą Żubrów, Biblioteką Pedagogiczną w Pszczynie, Parafią pw. Św. Jadwigi Śląskiej w Starej Wsi, Wydziałem Sztuki i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie, a także Panią Marianną Kurczab i Panią Jadwigą Szymik wykonać projekt. Oto krótka relacja:
Uwaga! Warsztaty kulinarne dla klas żywieniowych i kucharzy
Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy na warsztaty kulinarne, które odbędą się 25 kwietnia (czwartek) o godzinie 10.00 - 14.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Zapisy na warsztaty w sekretariacie.
Mechatronicy na stażu zawodowym w Barcelonie
Na początku marca grupa pięciu uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 rozpoczęła praktyki w urokliwej Barcelonie. Po pomyślnym przejściu procesu rekrutacji praktykanci odbyli intensywny kurs języka hiszpańskiego. Część zajęć obejmowało również zajęcia z pierwszej pomocy i przygotowanie kulturowe.
Po przyjeździe na miejsce uczniowie zostali podzieleni na zespoły. Część stażystów pracowało w firmie zajmującej się obróbką blachy przemysłowej, która działa w sektorze metalurgii od ponad 50 lat. Natomiast pozostali uczestnicy odbywali praktyki w firmie zajmującej się projektowaniem i produkcją urządzeń ciśnieniowych dla branż różnych sektorów.
Dodatkową atrakcją tego wyjazdu była możliwość poznania pięknej Barcelony. Uczniowie podczas wycieczek fakultatywnych zaznajomili się kulturą i obyczajami tego regionu Hiszpanii. Zwiedzanie, obcowanie z mieszkańcami, zdobywanie informacji historycznych czy próbowanie lokalnych specjałów kuchni hiszpańskiej to najlepszy sposób na integrację. Co więcej, uczniowie poznali swoich rówieśników z innych krajów takich jak Portugalia, Grecja czy Łotwa, którzy również brali udział w podobnych projektach.
Nauka i zdobywanie doświadczeń zawodowych to bardzo ważne elementy procesu dydaktycznego. To, co poznamy, zrozumiemy i czego nauczymy się w szkole będzie procentowało w przyszłości i w wymierny sposób wpłynie na jakość naszego życia. Dlatego tak ważne jest korzystanie z każdej możliwości, aby doskonalić siebie i swoje umiejętności.
Projekt „Bilet do kariery – II” - realizowany w ramach akcji 1. Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+.
Dzień Otwarty w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie
Szanowni Dyrektorzy, Pedagodzy i Uczniowie
Szkół Podstawowych!
Zapraszamy uczniów klas ósmych wraz z opiekunami
na Dzień Otwarty, który odbędzie się 9 kwietnia 2024 roku (wtorek)
od 9.00 do 13.00 (13.00 - wejście ostatniej grupy).
Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych ofertą edukacyjną naszej szkoły.
Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące kierunków kształcenia, programu zajęć czy staży zagranicznych.
Zapraszamy!
Czytaj więcej: Dzień Otwarty w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie
Wyniki rekrutacji uzupełniającej do projektu "Bilet do kariery- III"
Komisja postanowiła zakwalifikować do wyjazdu na staż zawodowy w Portugalii w ramach projektu "Bilet do kariery - III":
1. Mikołaj Cetnarski
Lista rezerwowa:
1. Kochan Mateusz
2. Kolarczyk Paweł
3. Szymik Patryk
4. Toroń Bartosz
Spotkanie organizacyjne dla osób wyjeżdżających na praktyki do Portugalii z projektu Bilet do kariery- III
Spotkanie organizacyjne przed wyjazdem na staż do Portugalii odbędzie się w czwartek (28 marca) o godzinie 16.00 w sali nr 10.
Obecność obowiązkowa wraz z opiekunami!
Nauczyciele Rolniczoka na zagranicznych kursach językowych
W ramach trzeciej edycji projektu "Uczyć po europejsku", kadra pedagogiczna Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie miała możliwość uczestnictwa w zagranicznych kursach językowych, realizowanych w ramach Akredytacji Erasmusa.
Pierwsza grupa, składająca się z pięciu nauczycieli, miała okazję uczestniczyć w kursie języka angielskiego na Malcie. Kurs ten, prowadzony na różnych poziomach - od A1 do B1, umożliwił naszym nauczycielom pogłębienie umiejętności językowych oraz wymianę doświadczeń z praktykami nauczania obcokrajowców.
Drugą grupę stanowiły cztery nauczycielki, które wzięły udział w intensywnym kursie języka hiszpańskiego na poziomie A1 w Barcelonie. Ich doświadczenie obejmowało nie tylko zdobywanie umiejętności językowych, ale również wnikliwe zapoznanie się z hiszpańską kulturą i tradycjami.
Obie grupy miały okazję eksplorować bogactwo kulturowe miejsc, w których odbywały się kursy. Nauczyciele uczestniczący w kursie na Malcie mieli możliwość odkrywania nie tylko piękna wyspy, ale również jej historii i tradycji. Z kolei uczestniczki kursu w Barcelonie miały szansę zanurzyć się w hiszpańskiej kulturze poprzez eksplorację lokalnej kuchni, zwyczajów i zabytków.
Dzięki Akredytacji Erasmusa kolejni uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie wyjadą na praktyki zawodowe. W maju do Portugalii wyleci 15 uczniów uczących się w zawodach technik informatyk i technik reklamy. Wyjazd odbędzie się w ramach realizacji projektu „Bilet do kariery – III” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.
Dzień Autorów Europejskich
Nasza szkoła we współpracy z biblioteką pedagogiczną w Pszczynie włączyła się w kolejne obchody tego Wydarzenia. W spotkaniu wzięli udział zaproszeni Goście: Krystyna Świerkot-Żmij, naczelnik Wydziału Oświaty w Starostwie Powiatowym, Mirosława Bienioszek, wicedyrektor PZS2 w Pszczynie, uczniowie z klasy 2LOb, 3LOa, 3LOb, 4LOb.
W tym roku bibliotekarki PZS2 ustaliły, że motywem przewodnim spotkania będzie książka, biblioteka i czytanie.
Program Święta obejmował:
- recytację wiersza Wisławy Szymborskiej „Radość pisania” w wykonaniu Magdaleny Pali z klasy 4 LOb;
- czytanie fragmentów książek: "Biblioteka o północy" Matta Haig (Emilia Szweda z klasy 4 LOb), „Czarodziejska góra” Tomasza Manna (w oryginale - Adrian Makuch z klasy 3 LOb), "Gra anioła" Carlos'a Ruiz Zafóna (Magdalena Pala i Maja Wiśniewska z klasy 4 LOb), "Bibliotekarka z Paryża" Janet Skeslien Charles (Emilia Szweda i Magdalena Pala), "Miasto śniących książek" Waltera Moersa (p. Lucyna Jabłeka, przedstawicielka biblioteki pedagogicznej);
- prezentację multimedialną będącą komentarzem do fragmentu powieści „Czarodziejska góra”;
- występ Mai Wiśniewskiej z klasy 4 LOb, śpiewającej piosenkę „La Seine” w języku francuskim;
- recytację wiersza w języku hiszpańskim „The poem is Entre ir y quedarse” przez uczennicę z Meksyku, Noemę Rodriguez;
- prezentację bajki wraz z teatrzykiem kamishibai w językach: angielskim i polskim przez uczniów z klasy 2 LOb: Klaudię Kucharską, Igę Kałamałę i Mateusza Janika;
- wyświetlenie filmu z akcji czytania bajek przedszkolakom przez Uczniów z klasy 2 LOb w językach: angielskim i polskim wraz z teatrzykiem kamishibai;
- wystawę książek autorów europejskich ze zbiorów biblioteki szkolnej (zakupionych z Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa) i pedagogicznej;
- degustację słodyczy pochodzących z prezentowanych krajów.
Podsumowanie warsztatów florystycznych dla uczniów klas architektury krajobrazu oraz ogrodnik
Uczniowie technikum budowlanego gościli w Żorach
Uczniowie klasy trzeciej technikum budowlanego obserwowali i wysłuchali w kinie „Na Starówce” w Żorach, 14 marca 2024 r., dwóch tur powiatowych debat oksfordzkich pod hasłem „Ekologicznie świadomi”, pomiędzy uczniami żorskich szkół. Tematem wiodącym debat były odnawialne źródła energii jako tanie źródło energii elektrycznej. Wydarzenie zorganizowane zostało w ramach projektu pn. „Kompleksowe działania na rzecz poprawy efektywności energetycznej budynków Szkoły Podstawowej nr 4 i Technikum nr 1 w Żorach”, dofinansowanego ze środków Mechanizmu Finansowego EOG 2014-2021 w ramach programu: „Środowisko, Energia i Zmiany klimatu”, obszar programowy: Energia.
Wcześniej uczniowie odwiedzili Zespół Parkowo-Pałacowy w Baranowicach. Przyszli technicy wysłuchali historii obiektu. Zobaczyli pamiątki, które pozostały z dawnych czasów. Przemaszerowali po korytarzach zabytkowego budynku, aby ocenić wkład pracy budowlańców, architektów, konstruktorów oraz konserwatorów zabytków.
Odrestaurowany zabytkowy obiekt zachwyca swoim pięknem. Przy obiekcie przeprowadzone zostały kompleksowe działania, polegające na renowacji pochodzącego z XVII wieku Pałacu oraz zagospodarowaniu jego otoczenia i znajdującego się przy nim parku w stylu angielskim, z licznymi starymi drzewami i pomnikami przyrody.
Warsztaty kulinarne - profesjonalna gastronomia - sporządzanie potraw metodą sous- vide
26 lutego br. na pracowni gastronomicznej odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych. W takcie zajęć uczniowie mieli możliwość sporządzania potraw z wykorzystaniem techniki Sous-vide (franc. "w próżni)" to metoda gotowania żywności szczelnie zamkniętej w plastikowej torebce próżniowej umieszczonej w kąpieli wodnej lub parowej. Istotne w tej technice jest precyzyjnie kontrolowanej temperatury, która jest niższa od tradycyjnego gotowania.
Podczas warsztatów uczestnicy zapoznali się ze wszystkimi zasadami przygotowywania żywności do gotowania metodą sous- vide, roli stałej kontroli temperatury oraz czasu gotowania i konfiguracją oraz obsługą pakowarki próżniowej. Poznali zasady ekonomicznego gospodarowania surowcami.
W trakcie spotkania szef kuchni Restauracji „ Pocztowa” w Gliwicach Jan Filipowski omówił zasady gotowania sous - vide mięsa z kaczki, polędwicy wołowej i fileta z indyka. W trakcie warsztatów uczestnicy skupili się na produkcie i właściwym sposobie jego wykorzystania w metodzie sous -vide. Ponadto sporządzali ciekawe dodatki skrobiowe – pianę z skarmelizowanej cebuli, ziemniaków i aromatycznych ziół, i warzywne z wykorzystaniem różnych technik. Podniebienia uczestników podbiły min. chipsy z jarmużu czy stek z kapusty. Wrażeń smakowych i wizualnych dostarczyła też szachownica z porów otulonych listkami nori.
W czasie zajęć uczniowie przygotowali i degustowali kilka zestawów potraw:
- zakąskę – tatar z polędwicy wołowej otulony zieloną nutą aromatycznego musztardowca,
- steki wołowe w towarzystwie delikatnej pianki z karmelizowanej cebulki i ziemniaków z chipsami z jarmużu,
- pierś z kaczki z purée marchewkowym i szachownicą z porów w listkach nori,
- faszerowany filet z indyka ze stekiem z kapusty białej i marchewkowym purée.Galeria zdjęć - Szkoła - Wydarzenia szkolne - 2024.02.26 Warsztaty kulinarne - sporzadzanie potraw metoda sous- vide (6)
Podaruj 1,5 % podatku dla PZS 2
SZANOWNI RODZICE, MIESZKAŃCY PSZCZYNY I OKOLIC, PRZYJACIELE SZKOŁY!
Rozpoczyna się czas rozliczeń podatku za 2023 rok. Dyrekcja Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie zwraca się z gorącym apelem do Rodziców i Mieszkańców o przekazanie 1,5% podatku na rzecz naszej szkoły. Jednym ze sposobów na wsparcie naszych działań jest przekazanie 1,5% podatku dochodowego.
Prosimy o wpisanie w druku PIT:
OPP - Stowarzyszenie "OMNIBUS"
KRS: 0000237488
Cel szczegółowy 1,5 %: ROLNICZOK
Uwaga! Uczniowie klas cukierniczych oraz żywieniowych
Lista rankingowa osób zakwalifikowanych do projektu "Bilet do kariery- III"
Lista osób zakwalifikowanych do wyjazdu na staż zawodowy w Portugalii w ramach projektu "Bilet do kariery - III".
Komisja postanowiła zakwalifikować do projektu:
Technik reklamy:
1. Paweł Ziernicki
2. Bartosz Basiura
3. Nikodem Janosz
4. Eryk Skrzypczyk
Technik informatyk:
1. Kacper Doktor
2. Piotr Hess
3. Bartosz Gretka
4. Jakub Janosz
5. Filip Zachurzok
6. Tymoteusz Maciołek
7. Igor Żemła
8. Karol Wyroba
9. Adam Paszek
10. Czauderna Cyprian
11. Kamil Godziek
Lista rezerwowa:
1. Mikołaj Cetnarski
2. Paweł Kolarczyk
3. Patryk Szymik
4. Mateusz Kochan
5. Bartosz Toroń
Dofinansowanie do biletów miesięcznych uczniów
Prosimy o zachowanie biletu miesięcznego za miesiąc styczeń.
Strona 3 z 118