Małopolska Uczelnia Państwowa w Oświęcimiu kolejnym partnerem szkoły!
Dnia 13 kwietnia br. nasza szkoła nawiązała współpracę z Małopolską Uczelnią Państwową im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu. Pan Dyrektor Piotr Cygan podpisał współpracę z Panią Rektor Uczelni dr n. o zdr. Sonią Grychtoł, prof. MUP. Ze strony Uczelni koordynatorem będzie Prorektor ds. Studenckich i Promocji dr Radosław Folga, a ze strony szkoły dr Natalia Ruman.
Podsumowanie projektu „Odpowiedzialność i wrażliwość kluczem do lepszego świata”
W dniach 19.03-29.03 br. odbywał się ostatni etap projektu „Odpowiedzialność i wrażliwość kluczem do lepszego świata” realizowany przez Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie i norweską szkołę Ole Vig w Stjordal. 12 uczniów szkoły partnerskiej pod opieką nauczycieli przybyło do Polski, by we współpracy z uczniami PZS2 przeprowadzić szereg aktywności zaplanowanych w projekcie.
Pobyt rozpoczął się od zajęć integracyjnych, w czasie których uczniowie zagrali w kalambury z hasłami dotyczącymi tolerancji, napisali opowiadania na temat praw człowieka, a także wzięli udział w lekcji języka angielskiego. Młodzież norweska przedstawiła prezentację o systemie edukacji, działalności pozaszkolnej oraz szczególnej formie uczniowskiego świętowania zwanego Russetidden. Uczniowie spotkali się z dziećmi w przedszkolu, gdzie tworzyli ścieżki sensoryczne dla przedszkolaków, organizowali animacje, a grupa norweska przedstawiła w języku angielskim norweską legendę. Uczestnicy projektu odwiedzili również Dom Pomocy Społecznej w Pszczynie, gdzie wykonali z podopiecznymi ściankę dobrych myśli.
W kolejnych dniach odwiedzili Zakład Karny w Jastrzębiu-Zdroju, gdzie mieli okazję zobaczyć, jak funkcjonuje ośrodek, w którym więźniowie przygotowują się do życia na wolności. Młodzież brała udział również w debacie oksfordzkiej prowadzonej w języku angielskim.
Czytaj więcej: Podsumowanie projektu „Odpowiedzialność i wrażliwość kluczem do lepszego świata”
Lekcja ekspercka Hotelarstwo - niekończącą się przygodą
Obchody Dnia Autorów Europejskich
W dniu 27.03.2023r. po raz pierwszy świętowaliśmy Dzień Autorów Europejskich, inicjatywę Komisji Europejskiej, promującej czytelnictwo, zwłaszcza wśród młodzieży. Jej celem było ukazanie bogactwa literatury europejskiej, zróżnicowanej kultury i języka. Akcja polegała na głośnym czytaniu fragmentów książek europejskich autorów.
Nasza szkoła we współpracy z biblioteką pedagogiczną w Pszczynie włączyła się w pierwsze obchody tego Wydarzenia. W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście: Arkadiusz Gardiasz z Wydziału Oświaty w Starostwie Powiatowym w Pszczynie, Mirosława Bienioszek, wicedyrektor PZS2 w Pszczynie, uczniowie z klasy 2 Lob, 3 Lob, 2 Tżr.
Program Święta obejmował:
· czytanie fragmentów książek: "Alicja w Krainie Czarów" Levis Carroll'a (w oryginale), "Cień wiatru" Carlos'a Ruiz Zafóna, "Zagubiona dzielnica" Partick'a Modiano, "Zupa z granatów" Marshy Mehran, które prezentowane były przez Przedstawicielkę biblioteki pedagogicznej oraz przez Uczniów naszej szkoły;
· prezentacje multimedialne, dotyczące kultury, sztuki, kuchni Hiszpanii, Francji i Irlandii;
· degustację tradycyjnych ciasteczek w/w krajów;
· występ Uczennicy, śpiewającej w języku francuskim;
· wystawę książek autorów europejskich ze zbiorów biblioteki szkolnej (zakupionych z Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa) i pedagogicznej.
Za przygotowanie wydarzenia odpowiedzialne były: Magdalena Rojek, Kinga Grygier, Natalia Ruman oraz Lucyna Jabłeka z biblioteki pedagogicznej w Pszczynie.
Do zobaczenia za rok, w kolejnej edycji Dnia Autorów Europejskich!
UCZEŃ NASZEJ SZKOŁY FINALISTĄ OLIMPIADY !
W dniach 22-24.03.2023 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczniów techników i liceów. Wśród 52 uczestników zakwalifikowanych do III etapu był również się uczeń naszej szkoły – Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi. Tematyką przewodnią tegorocznej Olimpiady były: „Ryby i owoce morza – ich przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 55 różnego typu pytań: wielokrotnego wyboru, prawda-fałsz oraz przyporządkowania. Najlepsi wykonywali zadania praktyczne i uczestniczyli w quizie. W przerwie zmagań uczestnicy z opiekunami zwiedzali schrony Szczecina, będące jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych tego miasta i ciekawą zarazem lekcją historii. Znalazł się również czas na spacer i podziwianie pereł szczecińskiej architektury.
Po zaciętej rywalizacji Paweł uzyskał tytuł finalisty, a także otrzymuje indeks na wybraną uczelnię wyższą. Gratulujemy!
Zagraniczne praktyki sposobem na sukces
Na początku marca grupa ośmiu uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 z kierunku technik informatyk rozpoczęła praktyki w urokliwej Portugalii. Po pomyślnym przejściu procesu rekrutacji grupa odbyła intensywny kurs języka portugalskiego. Część zajęć obejmowało również zajęcia z pierwszej pomocy i przygotowanie kulturowe.
Po przyjeździe na miejsce uczniowie zostali podzieleni na zespoły. Praktyki odbywają się w czterech firmach: Chip 7- Cortex Digital i Oficina D’Imagen – Mitram Lda w Povoa de Varzim, BILAWEB LDA w Vila do Conde oraz Espotrónica w Esposende. Firmy mają zróżnicowane profile działania od naprawy sprzętu komputerowego po projektowanie stron internetowych, grafikę, obróbkę zdjęć i tworzenie logotypów.
Organizacją pośredniczącą podczas tego wyjazdu jest portugalska firma WE ARE LDA, z którą PZS nr 2 współpracuje długie lata.
Na weekendowy odpoczynek przewidziane zostały wycieczki do atrakcyjnych miejsc Portugalii. Do tej pory uczestnikom stażu udało się poznać Viana do Castelo, gdzie mogli zobaczyć zabytkowy kościół na wzgórzu i jednocześnie podziwiać panoramę miasta. Następnie udali się do Ponte de Lima - najstarszej miejscowości Portugalii. Odwiedzili park i most - Ponte Romana.
Mieli okazję także zobaczyć Porto- drugie co do wielkości miasto w Portugalii położone nad Oceanem Atlantyckim. Znakiem rozpoznawczym Porto jest Ponte Luís I - dwupoziomowy most łączący brzegi rzeki Douro.
Przed stażystami ostatni tydzień pracy, a także zwiedzanie Bragi. Czas praktyk upływa jak zwykle szybko i intensywnie. Z pewnością jednak uczniowie wrócą pełni wspomnień i doświadczenia zawodowego. Po zakończeniu stażu otrzymają międzynarodowy dokument Europass-mobilność, potwierdzający odbycie praktyk.
Więcej informacji znajdziecie, śledząc na bieżąco grupę na facebooku: https://www.facebook.com/groups/6180548455322381
Projekt „Bilet do kariery – II” - realizowany w ramach akcji 1. Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+. Wartość dofinansowania projektu wynosi 57 312,00 EUR.
Ogromny sukces naszych uczniów w Czechach!
Nauczyciele zawodu na start!
Zapraszamy nauczycieli praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej oraz żywieniowej/gastronomicznej do udziału w projekcje "Bilet do kariery- II" w terminie maj/czerwiec 2023 r..
Osoby chętne do udziału w projekcie oraz w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez doświadczonych cukierników w Portugalii, zapraszamy do składania formularzy aplikacyjnych w sekretariacie szkoły lub u pani Moniki Janosz. Termin składania formularzy: 31 marca 2023 r..
Serdecznie zapraszamy!
Wizyta w naszej szkole uczniów z Hiszpanii
W sobotę dobiegła końca kolejna edycja wymiany młodzieży ze szkołą średnią Institut Olivar Gran w Figueres w Hiszpanii. Za nami bardzo udany tydzień, w którym wiele się działo – Hiszpanie poznali naszą piękną Pszczynę i okolice, zwiedzili Kraków, Muzeum Auschwitz, Kopalnię Srebra w Tarnowskich Górach, poznali ekologiczne projekty Nadleśnictwa Wisła w Beskidach, wzięli udział w lekcjach angielskiego w szkole, w energetycznych warsztatach tanecznych zorganizowanych przez szkołę tańca Catch The Flow i w ognisku w Karczmie Wiejskiej w Jankowicach. Przede wszystkim jednak, dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych uczniów i ich rodzin poznali naszą kulturę, spotkali się z życzliwością i otwartością, a to wszystko sprawiło, że byli zachwyceni pobytem i wyjeżdżali wczoraj ze smutkiem. Na szczęście już wkrótce znowu się spotkamy na drugiej części wymiany, tym razem w Figueres.
Warsztaty kulinarne - ryby i owoce morza
Owoce morza wkroczyły na polskie stoły względnie niedawno, cieszą się jednak niebywałą i wciąż rosnącą popularnością. Naturalnie dopełniają menu i są znakomitą alternatywą dla ryb. Często nie wiemy jednak, jak się za nie zabrać, by wydobyć z potraw maksimum smaku i aromatu.
Warsztaty kulinarne, które odbyły się w pracowni gastronomicznej naszej szkoły 6 marca 2023 r. były świetną okazją, by zgłębić i opanować kilka przydatnych kulinarnych umiejętności.
Wszystkie dania były przygotowane od podstaw. Podczas warsztatów, trwających około cztery godziny, uczestnicy poznali techniki filetowania różnych ryb min. turbota jak również opanowali sposób obróbki ośmiornicy, krewetek i muli. Poznali też wyjątkowy smak miecznika.
Ogromną frajdę sprawiło uczestnikom przygotowanie tych delikatnych przysmaków krok po kroku.
Zajęcia prowadził – pasjonat sztuki kulinarnej, absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Obecnie stażysta restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie, która jako jedyna w Polsce ma przyznaną prestiżową gwiazdkę Michelin, finalista ogólnopolskiego Konkursu World Skills Poland w kategorii gotowanie.
Nasi uczniowie mistrzami powiatu!
Uwaga! Klasy technizne rozpoczynające praktyki zawodowe
Dokumentację z praktyk, czyli dzienniczek praktyk i kartę oceny praktykanta należy złożyć u pani Anny Smusz- Waberskiej do tygodnia po zakończeniu praktyk (gabinet nr 8).
"W miejskiej dżungli - turystyka miejska"
To hasło przewodnie tegorocznej jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce, którym inicjatorem jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Celem organizatorów Olimpiady Wiedzy o Turystyce, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.
Po preselekcjach szkolnych 4 stycznia 2023 r. odbyły się w całej Polsce etapy okręgowe. Nasz szkoła wybrała się na ten etap do Bielska - Białej. W tym okręgu brało udział około 60 szkół. Szkoły mogły wystawić maksymalnie 2 uczestników - my zdecydowaliśmy o jednej reprezentantce naszej szkoły i nie zawiedliśmy się.
Etap okręgowy polegał na wykonaniu dwóch zadań, pierwsze to rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru na który składało się 40 pytań, a druga część to wykonanie planu wycieczki typu StudyTour po Łodzi i skalkulowanie jej według wytycznych. Maksymalnie z obu części można łącznie było uzyskać 100 punktów. Naszej uczennicy udało się osiągnąć 78 punktów z obu części, a do etapu centralnego dostały się osoby które uzyskały od 77 punktów wzwyż. Do etapu centralnego dostało się jedynie 30 uczniów z całej Polski więc jest już to bardzo duży sukces naszej uczennicy Oliwii Łuki z klasy 4 TP5.
Na finał wybieramy się do Łodzi w dniach 12-15.04. 2023 r. gdzie uczniowie będą musieli również rozwiązać test oraz zaprezentować własny pomysł "Jak sprzedać miasto" uwzględniając koncepcję marketingu-mix. Trzymajcie kciuki za Oliwię.
Opiekunem merytorycznym Oliwii jest pani Dominika Góra.
Wyniki rekrutacji do projektu "Uczyć po europejsku- II"
Wyniki rekrutacji do projektu " Uczyć po europejsku- II" o numerze 2022-1-PL01-KA121-SCH-000054966 w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Edukacja szkolna.
Lista główna - język angielski:
1. Barbara Cichocka- Krawczyk
2. Barbara Zielińska
3. Marek Nierząd
Lista rezerwowa:
1. Andrzej Janowski
2. Tadeusz Janosz
Lista główna - język hiszpański:
1. Beata Czulak
2. Joanna Botor
3. Anna Kozińska
4. Monika Kwapińska
5. Maria Rołka
6. Magdalena Stachelska
7. Mirosława Tabath
Lista rezerwowa:
1. Sylwia Janecka
Warsztaty kulinarne - owoce morza
Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych i cukierniczych na warsztaty kulinarne, które odbędą się 6 marca (poniedziałek) o godzinie 14.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Tematem przewodnim zajęć będą owoce morza.
Nasz uczeń zwyciezcą w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych
W dniu 13 lutego br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, której XL edycja odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.
Głównym inicjatorem i pomysłodawcą powstania Olimpiady Młodych Producentów Rolnych jest Zarząd Krajowy Związku Młodzieży Wiejskiej. W olimpiadzie mogą brać udział producenci rolni, począwszy od właścicieli gospodarstw rolnych po uczniów szkół średnich, zawodowych, studentów
kierunków rolniczych i pokrewnych.
Zagadnienia konkursu obejmują szeroko rozumianą wiedzę rolniczą, zarówno praktyczną jak i teoretyczną z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej, mechanizacji, ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii, ekonomiki i zarządzania, bezpieczeństwa i higieny pracy.
Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 reprezentowali następujący uczniowie Technikum Rolniczego: Michał Orlik oraz Bartłomiej Folek (z klasy 2), Marcin Paździor (z klasy 3), Szymon Michalik, Jan Ficek, Mikołaj Jarek, Jakub Czysz oraz Rafał Cebula ( z klasy 4).
Konkurs przebiegał w dwóch etapach, w trakcie pierwszego uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać pisemny test składający się z 50 pytań, w którym do zdobycia było 60 punktów. Następnie piętnastu najlepszych zawodników po części pisemnej przystąpiło do części praktycznej, w której odpowiedzieli na dwa pytania ustne, oceniane na maksymalnie 40 punktów.
Po części pisemnej, do dalszej rywalizacji w części praktycznej zakwalifikowali się: Michał Orlik, Mikołaj Jarek i Rafał Cebula. Rafał Cebula uzyskał w tym etapie najlepszy wynik, zdobywając 42 punkty. Ostatecznie Rafał po udanej części praktycznej, którą ukończył z maksymalną ilością punktów, zajął pierwsze miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Rafał Cebula jako Laureat XL Olimpiady będzie reprezentował województwo śląskie i naszą szkołę w finale krajowym w dniu 17 marca 2023 roku, podczas XXVIII Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach.Galeria zdjęć - Wydarzenia pozaszkolne - Uczeń Rolniczoka zwyciezcą w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych (5)
Rozstrzygnięcie wewnątrzszkolnego konkursu na wiersz o miłości z okazji Walentynek
Z wielką radością ogłaszamy Laureatów Konkursu na wiersz o miłości. W tym roku bardzo trudno było nam wybrać Zwycięzców, gdyż wpłynęło do nas sporo prac.
- I miejsce: Sebastian Czubin z klasy 2 Tme, Dominik Kapustka z klasy 2 Ti
- II miejsce: Martyna Blacha 2 Lob, Anastazja Ochelska 1 Lod, Dawid Wojtala 2 Ti
- III miejsce: Kinga Jaworska 3 Tżr ,Elwira Mikulec 2 Tżr
Serdecznie dziękujemy Wszystkim Uczniom, którzy wzięli udział w Konkursie. Są to: Paulina Stęchły 4 Lod, Alina Hes 1 Lod, Marcin Mazur 2 LOa, Maciej Jureczko 2 LOa, Katarzyna Zembok 1 TGa, Kamil Chojecki 4 Tpi, Patrycja Klimek 2 Lob, Sonia Szłapa 2 Lob, Sandra Szłapa 4 Lod, Hanna Pławecka 1 Lob, Igor Folek 4 Tpi.
Nauczycieli języka polskiego zachęcamy do nagrodzenia Uczestników oceną z aktywności.
Nauczyciele! Rozpoczynamy rekrutację na kursy językowe do projektu "Uczyć po europejsku- II"
INFORMACJE O PROJEKCIE
TYTUŁ PROJEKTU: "Uczyć po europejsku -II".
Beneficjent: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie
GDZIE REALIZOWANY JEST PROJEKT:
Projekt realizowany jest w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie przy współpracy organizacji przyjmujących z Irlandii oraz Hiszpanii.
CELE PROJEKTU:
- przeprowadzenie kursów językowych dla nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych na trzech poziomach zaawansowania,
- podniesienie kompetencji językowych z języka angielskiego (dla nauczycieli przedmiotów zawodowych poziom (A2, B1,),
- nauka języka hiszpańskiego przez nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych (poziom A1),
- umiędzynarodowienie szkoły,
- zwiększenie motywacji do samokształcenia się uczniów i nauczycieli,
- wzrost kompetencji miękkich uczestników,
- poznanie tradycji oraz kultury krajów europejskich.
KTO MOŻE BYĆ UCZESTNIKIEM PROJEKTU:
Warunek obligatoryjny:
- kandydat do projektu jest nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę w PZS nr 2 w Pszczynie,
- kandydat do projektu zobowiązuje się do przeprowadzenia co najmniej 8 lekcji z wykorzystaniem języka obcego w każdym roku szkolnym, do końca trwania projektu, czyli do roku 2027/ 2028,
- kandydat do projektu zobowiązuje się do opracowania konspektów lekcji i przekazania ich do biblioteki szkolnej.
Termin składania formularzy rekrutacyjnych: 17 luty 2023 r.
Strona 7 z 118