W dniach 16-20 lutego 2014 r. na Uniwersytecie Jagiellońskim na Wydziale Chemii odbywały sie zajęcia Szkoły Zimowej 2014 r. Projekt SAILS finansowany jest przez Siódmy Program Ramowy Unii Europejskiej [FP7/2007-2013].

Zajęcia dotyczyły nauczania przedmiotów przyrodniczych kształtujących postawy i umiejętności badawcze uczniów, czyli rozwijanie umiejetności uczniów przez dociekanie, odkrywanie naukowe. W ramach zajęć nauczyciele poznawali postawy projektów Estabilish, IBSE, Volvox oraz Fibonacci. Uczestnicy brali również udział w warsztatach, na których wykonywali doświadczenia, przygotowywali bazę swojej pracy z uczniami metodami IBSE, wymieniali się doswiadczeniem i spostrzeżeniami.

Z naszej szkoły w szkoleniu uczestniczyło dwoje nauczycieli z fizyki, którzy w ramach zajęć między innymi budowali spektroskop, peryskop, model mikroskopu elektronowego, badali konwekcje. Już na najbliższych lekcjach fizyki uczniowie klas pierwszych naszej szkoły również wykonają sami doświadczenia za pomocą zbudowanych własnoręcznie spektroskopów.

Życzymy  miłej zabawy i nauki.

Wioletta Ogiegło, Anna Hadryan

 

W ramach spotkań edukacyjnych z cyklu "Akademia Medycyny i Piękna" w dniu 12 lutego 2014 r. 10 uczniów z klas żywieniowych wraz z opiekunami brało udział w pokazie kuchni molekularnej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. W atmosferze pełnej humoru prekursor kuchni molekularnej w Polsce, Mistrz kuchni, "naukowiec" znany z programów kulinarnych w TVP2, TVN, TVN24 oraz Polsat-Biznes Łukasz Konik zachęcał do eksperymentowania z tą kuchnią. Pokazał, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Przekonywał, że można ugotować coś oryginalnego, smacznego, zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych.

Po obfitej dawce pouczającej teorii Mistrz zaprosił słuchaczy do swojej kuchni przypominającej laboratorium, do wspólnego gotowania. Pod jego kierunkiem uczestnicy pokazu mieli możliwość przygotować kawior molekularny o smaku likieru curacao czy żelowy makaron o smaku pomarańczy. Wyjawił tajniki technik kuchni molekularnej, wyjaśniając m.in. jak smażyć w wodzie, czy jak zamknąć gorącą zupę w żelowej otoczce. Część uczestników pokazu miała okazję gotować w ciekłym azocie. Inni próbowali smaku świeżych ziół zamrożonych w chipsy, sprawdzali konsystencję mrożonej pianki kawowej oraz smak lodów pomidorowych. Degustowali również piersi kaczki przygotowane w technice Sous vide (długotrwałe gotowanie w wodzie o stałej temperaturze produktów zamkniętych próżniowo). Na koniec degustowano drinki molekularne z soków i suchego lodu.

 

W piątek 7 lutego klasa III TKu wzięła udział w wystawie interaktywnej "Zagadki optyki" na Instytucie Fizyki w Katowicach. ?Instytut Odkrywania Tajemnic?, jest autorskim projektem firmy OFF Science. Wystawa składa się z 23 interaktywnych stanowisk, które pozwalają zwiedzającym na samodzielne zapoznanie się ze zjawiskami fizycznymi.

"Na wystawie ?Zagadki Optyki? można obejrzeć i dotknąć tego, o czym dotąd czytało się w podręcznikach. ?Instytut Odkrywania Tajemnic? proponuje niezapomnianą wyprawę do magicznego świata zjawisk optycznych. Nie pozwolimy zwiedzającym stać z boku, jedynie podziwiając piękne eksponaty" - tak reklamuje swoją działalność Instytut Odkrywania Tajemnic na swojej stronie zagadki-optyki.edu.pl.

Uczniowie III klasy mieli okazje się przekonać czy jest tak w rzeczywistości. Jeśli Wy chcecie się również przekonać - zapytajcie klasę kucharzy lub przekonajcie się osobiście.

 

Uczniowski Klub Sportowo - Turystyczny "DIABLAK" zaprasza na dwudniową zimową wycieczkę w Beskid Śląski, która odbędzie się w dniach 23-24 stycznia.

Wycieczka adresowana jest przede wszystkim do uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych ale zapraszamy również osoby dorosłe. W trakcie wycieczki będzie możliwość skorzystania z rakiet śnieżnych, poznania technik bezpiecznego poruszania się po górach w warunkach zimowych (o ile aura będzie zimowa). Wszystkie dodatkowe szczegóły znajdują się na stronie UKST Diablak w zakładce aktualności.

Zapisy prowadzane są drogą elektroniczną Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., przez formularz rejestracyjny znajdujący się na stronie Klubu lub telefonicznie 504032040.

Zapraszamy do rejestracji udziału w wycieczce.

 

Uczniowie klas I tż i I hot pod opieką pani Natalii Ruman, dnia 9 grudnia br. odwiedzili ?Przystań? w Pszczynie. W świątecznym nastroju wręczyli samodzielnie upieczone kolorowe ciasteczka Wychowawcom tegoż Ośrodka. Porozmawiali o zwyczajach świątecznych oraz marzeniach Podopiecznych. Wspólne, owocne spotkania, jak sami Uczniowie stwierdzili, będą kontynuowane od Nowego Roku!