W wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 08.03.2016 r. przez komisję w składzie:

  • Jarosław Kinalski ? przewodniczący
  • Anna Smusz-Waberska ? członek
  • Joanna Nadgórska ? członek
  • Maria Potyka ? członek

ustalono skład listy rankingowej uczestników projektu: "Młodzi technicy we współczesnej Europie"

  1. Masny Jerzy
  2. Wituła Michalina
  3. Wojtala Aneta
  4. Szczypińska Wioletta
  5. Żelazo Klaudia
  6. Bażanowski Katia

 

Dyrekcja wraz z Radą Rodziców informuje, że została podpisana umowa na organizowanie studniówek z Domem Przyjęć "MARKOWY". Wobec powyższego od 2018r. wszystkie studniówki będą organizowane w w/w lokalu. Szczegółowe informacje wraz z ofertą są dostępne do wglądu w sekretariacie szkoły.

 

Z okazji tłustego czwartku klasa 2Tlg wraz z wychowawcą pragnie bardzo serdecznie zaprosić Rade Pedagogiczną oraz uczniów PZS 2 na kiermasz charytatywny z którego dochód zostanie przeznaczony opłacenie rehabilitacji naszego kolegi. Kiermasz odbędzie się 3 lutego w budynku przy ul. Szymanowskiego oraz 4 lutego w budynku przy ul. Bogedaina.

 

Dnia 9 stycznia 2016 r., tj. w sobotę o godz. 9.30 rozpoczynają się zajęcia z przygotowania kulturowo ? językowego dla uczestników projektu pt: ?Młodzi technicy we współczesnej Europie?. Zajęcia będą się odbywać w budynku szkoły na ul. Szymanowskiego 12 (sala 39, sala 40).

Obecność uczniów zakwalifikowanych do projektu obowiązkowa!!!

 

W wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 07.01.2016 r. przez komisję w składzie:

  • Jarosław Kinalski ? przewodniczący
  • Anna Smusz-Waberska ? członek
  • Joanna Nadgórska ? członek
  • Maria Rołka ? członek

ustalono skład listy rankingowej:

  1. Chromik Marcin
  2. Sówka Mateusz
  3. Sochocki Dawid
  4. Drobiczek Mateusz
  5. Fil Mariusz
  6. Szendzielorz Patryk
  7. Strączek Dominik
  8. Jarczok Klaudia
  9. Tomaszewska Dagmara
  10. Komraus Anna
  11. Rzepecka Karolina
  12. Dałek Magdalena
  13. Kordoń Weronika

 

W wyniku rekrutacji przeprowadzonej w dniu 07.01.2016 r. przez komisję w składzie:

  • Jarosław Kinalski ? przewodniczący
  • Anna Smusz-Waberska ? członek
  • Joanna Nadgórska ? członek
  • Maria Rołka ? członek

ustalono skład listy rankingowej uczniów do projektu mobilności ?Młodzi technicy we współczesnej Europie? kierowanych do Portugalii:

  1. Arkadiusz Fryś
  2. Lubski Mateusz
  3. Szmajduch Patryk
  4. Wyrobek Tomasz
  5. Wadas Paul
  6. Mazur Wiktor
  7. Żelazo Maciej
  8. Szczepanek Krystian
  9. Przemyk Kornelia
  10. Szymbara Agnieszka
  11. Czylok Barbara
  12. Zemlak Agnieszka

 

Ogłaszamy wielkie czyszczenie biblioteki przy ulicy Szymanowskiego 12.

W związku z remontem biblioteki przy ulicy Szymanowskiego 12, który zaplanowano na czas od połowy października do końca grudnia, prosimy o wypożyczanie książek ?na zapas?.

Uczniów prosimy o wypożyczenie lektur, które mają być analizowane w tym roku szkolnym.

Nauczycieli zobowiązujemy do wypożyczania literatury fachowej w większej ilości.

Od połowy października do końca semestru biblioteka przy ulicy Szymanowskiego będzie nieczynna. W tym czasie książki można będzie wypożyczać wyłącznie w bibliotece przy ulicy Bogedaina, do czego serdecznie zapraszamy!

 

Zachęcamy nauczycieli do zebrania 25 osobowej grupy zainteresowanych profesjonalnym szkoleniem uczniów i wzięcia udziału w warsztatach szkoleniowych, które zostaną zorganizowane w naszej szkole. Wszyscy uczestnicy po ukończeniu warsztatów otrzymują Certyfikaty, natomiast szkoła "Eurocertyfikat Jakości" i materiały dydaktyczne itp.

Poniżej przedstawiamy programy szkoleniowe 1-dniowe i 3-dniowy.

Istnieje możliwość zmodyfikowania programu. Więcej szczegółowych informacji pod numerem telefonu lub adresem e-mailowym podanym poniżej:

Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika
Akredytowana Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
tel. stacj. (81) 565 17 53, kom. 502 46 55 47

 

Warsztaty szkoleniowe

podnoszące kwalifikacje zawodowe
dla
młodzieży - uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich

Praktyka 1 dniowa ? 5h
Cena 100zł od osoby ( ucznia)
Szkolenie dla grupy minimum 25 osobowej

Różnorodna tematyka szkolenia, oparta jest na praktykach i konwersacjach,
pobudza wyobraźnię, rozwija zaangażowanie, wzbogaca umiejętności, stabilizuje pewność siebie. Program jest oparty na 100-letniej tradycji polskiej gościnności, wzbogacony o nowe trendy i style. Tematy uzupełniają nową podstawę programową.

Grafik szkolenia

8.00 ? 9.30 ? wykłady
9.30 ? 9.45 ? przerwa
9.45 ? 11.15 ? ćwiczenia praktyczne
11.15 ? 11.30 ? przerwa
11.30 ? 13.00 ? ćwiczenia praktyczne

Program szkolenia

Oferta I
"Obsługa Gości ? Serwis Specjalny"

  • Diagnoza początkowa - Test,
  • Serwis Specjalny (Homar, Kawior, Ostrygi, Ślimaki),
  • Flambirowanie (np.: Naleśniki, Krewetki),
  • Serwowanie owoców (Ananas, Banan, Kokos),
  • Sztućce linia restauracyjna,
  • Porcelana linia restauracyjna,
  • Standard nakrycia zastawy dla wszystkich typów restauracji.

Oferta II
"Obsługa Gości ? Kelner standardy obsługi"

  • Diagnoza początkowa - Test,
  • Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej ? triki kelnerskie,
  • Słownik kelnerski,
  • Noszenie tac kelnerskich,
  • Noszenie 3, 4, 5-ciu talerzy do dania głównego,
  • Resztkowanie ? sprzątanie brudnej zastawy,
  • Serwis Francuski A i B - serwowanie za pomocą widelca i łyżki,
  • Linia szkła dla kelnera, barmana, sommeliera,
  • Serwis Synchroniczny - ćwiczenia i film,
  • Serwis Niemiecki z kopułami,
  • Improstyl.

Oferta III
"Obsługa Gości ? Kelner od wody, wina i napojów"
Hydrosommelier, Sommelier, Barman

  • Diagnoza początkowa -Test,
  • Dekantacja wina czerwonego,
  • Linia szkła ? garnitur szkła barmana, sommeliera,
  • Hydrosommelier ? prezentacja,
  • Ślepa degustacja wód mineralnych i źródlanych,
  • Ślepa degustacja soków jedno i wielosmakowych,
  • Ślepa degustacja win jedno i wieloszczepowych,
  • Słownik wina,
  • Przygotowanie fondue na bazie wina i sera,
  • Szablowanie wina musującego,
  • Pokaz drinków ? finezyjnych, robiących wrażenie na gościach.

Oferta IV
"Obsługa Gości ? SAVOIR VIVRE"

  • Diagnoza początkowa -Test,
  • Sawoir Vivre dla kelnerów,
  • Savoir Vivre w restauracji,
  • Savoir Vivre - prezentacja i film,
  • Kultura przy stole,
  • Bielizna stołowa ? wymiana i składanie obrusów,
  • Dekoracyjne układanie bankietówek na stole, na kieliszkach, na butelkach,
  • Etykieta i Protokół dyplomatyczny.

Po ukończeniu szkolenia ? warsztatów szkoła otrzymuje "EUROCERTYFIKAT JAKOŚCI" na bieżący rok, a uczestnicy CERTYFIKATY ukończenia szkolenia ? warsztatów.