Sekretariat podczas ferii zimowych
Sekretariat szkolny w okresie ferii zimowych czynny będzie w godzinach 8.00 - 14.00.
Bezpieczne ferie 2025

Lista rankingowa osób zakwalifikowanych do projektu "Bilet do kariery- IV"
Lista osób zakwalifikowanych do wyjazdu na staż zawodowy w Portugalii w ramach projektu "Bilet do kariery - IV".
Komisja postanowiła zakwalifikować do projektu:
Technik fotografii i multimediów
1. Rafał Michalik
2. Wiktoria Skupień
Technik geodeta
1. Krystian Przybylski
2. Filip Frąsiak
Technik informatyk
1. Ivan Romanenko
2. Wojciech Szuster
3. Dawid Cylok
Technik żywienia i usług gastronomicznych
1. Majka Kapica
2. Elwira Mikulec
3. Natalia Faruga
Czytaj więcej: Lista rankingowa osób zakwalifikowanych do projektu "Bilet do kariery- IV"
Uwaga! Rozmowa kwalifikacyjna na staże zawodowe
Rozmowa rekrutacyjna dla uczniów, którzy złożyli wnioski o wyjazd na staż zawodowy w Portugalii z projektu "Bilet do kariery - IV" odbędzie się 6 i 10 lutego br. o godzinie 9.00 w gabinecie dyrektora:
- 6 lutego - technik informatyk, technik geodeta,
- 10 lutego - technik fotografii i multimediów, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Podaruj 1,5 % podatku dla PZS 2
SZANOWNI RODZICE, MIESZKAŃCY PSZCZYNY I OKOLIC, PRZYJACIELE SZKOŁY!
Rozpoczyna się czas rozliczeń podatku za 2024 rok. Dyrekcja Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie zwraca się z gorącym apelem do Rodziców i Mieszkańców o przekazanie 1,5% podatku na rzecz naszej szkoły. Jednym ze sposobów na wsparcie naszych działań jest przekazanie 1,5% podatku dochodowego.
Prosimy o wpisanie w druku PIT:
OPP - Stowarzyszenie "OMNIBUS"
KRS: 0000237488
Cel szczegółowy 1,5 %: ROLNICZOK
Konkurs fotograficzny "Kochać człowieka"
Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym „Kochać człowieka” organizowanym pod patronatem Związku Polskich Artystów Fotografików. Na konkurs należy przygotować minimum 2 zdjęcia w dowolnej technice, odpowiadające celom i założeniom konkursu: kształtowanie postawy miłości i szacunku wobec człowieka.
Tematem konkursu jest szeroko rozumiana miłość. Jak podają organizatorzy konkursu: „Kochać człowieka to… pokazać ulotne chwile, przemijający czas, biegnące myśli, pokazać to co ważne, co nigdy nie przeminie, dzięki czemu byliśmy, jesteśmy i będziemy.”
Wymagania techniczne:
- zdjęcia w formie elektronicznej, w formacie jpeg lub tiff;
- rozdzielczość minimum 300 DPI.
Łączna pula nagród: 12 000 zł.
Termin: do 10 lutego.
Organizatorem szkolnego etapu konkursu jest pan Grzegorz Galek.
Fotograficzny sukces Nadii
Z radością informujemy o sukcesie Nadii Soczomskiej – uczennicy 3 klasy Technikum Fotografii i Multimediów. Swoimi pracami fotograficznymi zdobyła III miejsce w wojewódzkim konkursie „Mój zawód moją pasją”. Nadia wykonała serię zdjęć prezentujących zawód fotografa. Pracując z samowyzwalaczem wystąpiła w dwóch rolach: zarówno modelki, jak i autorki zdjęć.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się w siedzibie Śląskiego Kuratorium Oświaty w Katowicach, a nagrodę Nadii wręczała osobiście pani Aleksandra Dyla – Śląska Kurator Oświaty. Udane zdjęcia na konkurs wykonały także: Julia Jurasz, Sonia Wyrobek oraz Karolina Klecha
Do konkursu uczniów mobilizował i przygotowywał Grzegorz Galek. W poniższej galerii zaprezentowano fotorelację z wręczenia nagród oraz nagrodzone prace Nadii. Gratulujemy!
UWAGA! Uczniowie klas czwartych rusza rekrutacja do projektu
Otwieramy nabór do projektu "Bilet do kariery- IV" realizowanego w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe. Projekt dotyczy realizacji praktyk zagranicznych w maju 2025 r. w Portugalii. Rekrutacja skierowana jest do uczniów klas 4 kształcących się w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie w zawodach: technik fotografii i multimediów, technik geodeta, technik informatyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Kandydaci do projektu składają formularze rekrutacyjne w wersji papierowej u pani Moniki Janosz (pokój nr 11, półpiętro, główny budynek szkoły) w terminie do 31 stycznia 2025 r.
Wymogiem rekrutacji jest przesłanie dokumentu CV wraz ze zdjęciem (wymagane przez pracodawców). Prosimy o przesłanie CV w wersji językowej bezpośrednio do pani Katarzyny Barczak Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. w terminie do 31 stycznia 2025 r.
Świąteczne życzenia
Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia
Dyrekcja Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie
życzy wszystkim spokojnego czasu spędzonego z rodzinnej atmosferze,
a Nowy Rok niech będzie Rokiem Szczęścia, Zdrowia i Miłości.
Wesołych Świąt!
Wyniki rekrutacji do projektu "Uczyć po europejsku- IV"
Wyniki rekrutacji do projektu "Uczyć po europejsku- IV" o numerze 2024-1-PL01-KA121-SCH-000222800 w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Edukacja szkolna. Przewidywany termin wyjazdu marzec 2025.
Lista zakwalifikowanych - język angielski:
1. Aleksandra Antes - Szewczyk
2. Aneta Bielecka
3. Iwona Sekta
4. Monika Szromek
5. Joanna Woźnica
Lista zakwalifikowanych - język niemiecki:
1. Anna Pieter - Rapior
Lista zakwalifikowanych - język hiszpańaki:
1. Celina Borgula
2. Ilona Irla - Kuna
3. Joanna Koczuba
4. Leszek Kondzielnik
5. Katarzyna Zajusz
Lista rezerwowa:
1. Arkadiusz Piszczek
2. Marek Nierząd
3. Sylwia Janecka
Sekretariat nieczynny
Informujemy, iż sekretariat szkoły w dniach 24 i 27 grudnia br. będzie nieczynny.
Nauczyciele Rolniczoka doskonalą umiejętności zawodowe na zagranicznych kursach zawodowych
W ramach czwartej edycji projektu "Bilet do kariery", kadra pedagogiczna Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie miała możliwość uczestnictwa w zagranicznych szkoleniu zawodowym w Portugalii, realizowanym w ramach Akredytacji Erasmusa. Szkolenie branżowe odbyło w firmie WE ARE TASTY w Póvoa de Varzim w formie warsztatów kulinarnych. Umożliwiły one poznanie metod i technik gastronomicznych, lokalnych receptur i surowców, które z powodzeniem mogą zostać wykorzystane w pracy z uczniami.
Nauczycielki podnosiły swoje kompetencje zawodowe obserwując pracę w portugalskich lokalach gastronomicznych, poznały organizację pracy w placówkach związanych ze specyfiką nauczanych przez siebie przedmiotów, obserwowały europejskie standardy branżowe i praktyki biznesowe.
Pobyt obejmował również program kulturalny. Uczestniczki miały okazję odwiedzić Bragę jednego z najstarszych miast w Portugalii. Najbardziej znaną atrakcją jest Sanktuarium Bom Jesus do Monte, do którego wiodą słynne zygzakowate białe schody oraz Porto, drugą co do wielkości metropolię Portugalii.
Zawód nauczyciela wymaga stałego doskonalenia warsztatu pracy, aby być na bieżąco z nowoczesnymi trendami w nauczaniu oraz nowymi technologiami. Również znajomość języka angielskiego coraz częściej staje się być potrzebna i jest wykorzystywana przez nauczycieli. Szkolenie branżowe, w których uczestniczyli nasi nauczyciele dały im możliwość zdobycia nowych umiejętności.
Uczestnicy kursów będą wdrażali pomysły zaczerpnięte podczas mobilności zarówno w pracy z młodzieżą, jak i dzieląc się swoim doświadczeniem z innymi nauczycielami szkoły.
Podsumowanie akcji "Szkoły Pełne Talentów"
Nadszedł czas podsumowania kolejnej edycji akcji Szkoły Pełne Talentów. W wydarzeniu, które trwało od 02.09.2024 udało nam się zebrać w sumie 928 Talenciaków Lidla. Zgromadzone punkty zamieniliśmy na nagrody, którymi są:
- zestaw trzech gier dla starszych: Fiesta Mexicana, Sherlock, Ani Be Ani Me, które przekazane zostały do czytelni,
- zestaw piłek do różnych gier: piłki koszykowe, nożne, siatkowe, piłki lekarskie (oraz pompka), które dostępne są w internacie.
Jeśli dopada Cię nuda, masz wolny czas, spędź go kreatywnie, wykorzystując nowe materiały aktywizujące.
Nauczyciele! Rozpoczynamy rekrutację na kursy językowe do projektu "Uczyć po europejsku- IV"
INFORMACJE O PROJEKCIE
TYTUŁ PROJEKTU: "Uczyć po europejsku -IV".
Beneficjent: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie
CELE PROJEKTU:
- przeprowadzenie kursów językowych dla nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych na trzech poziomach zaawansowania,
- podniesienie kompetencji językowych z języka angielskiego (dla nauczycieli przedmiotów zawodowych poziom (A2, B1,),
- nauka języka hiszpańskiego przez nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych (poziom A1),
- nauka języka niemieckiego przez nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych (poziom A1/A2),
- umiędzynarodowienie szkoły,
- zwiększenie motywacji do samokształcenia się uczniów i nauczycieli,
- wzrost kompetencji miękkich uczestników,
- poznanie tradycji oraz kultury krajów europejskich.
KTO MOŻE BYĆ UCZESTNIKIEM PROJEKTU:
Warunek obligatoryjny:
- kandydat do projektu jest nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę w PZS nr 2 w Pszczynie,
- kandydat do projektu zobowiązuje się do przeprowadzenia co najmniej 8 lekcji z wykorzystaniem języka obcego w każdym roku szkolnym, do końca trwania projektu, czyli do roku 2027/ 2028,
- kandydat do projektu zobowiązuje się do opracowania konspektów lekcji i przekazania ich do biblioteki szkolnej.
Termin składania formularzy rekrutacyjnych: 16 grudnia 2024 r.
Warsztaty kulinarne – tradycyjna kuchnia włoska
Kuchnia włoska podbiła serca smakoszy na całym świecie. Popularność zawdzięcza prostocie i szybkości wykonania przyrządzanych dań, kulturze spożywania posiłków i doskonałym lokalnym produktom, znanym w każdym zakątku świata. To jedna z ulubionych kuchni Europejczyków, w tym również Polaków
18 listopada 2024r. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne. Ich celem było poznanie typowych potraw kuchni włoskiej oraz nabycie profesjonalnych umiejętności ich sporządzania.
Pod kierunkiem szefa kuchni Restauracji Aperitivo w Rybniku Jana Filipowskiego uczniowie sporządzali włoskie dania z sezonowych jesiennych produktów.Doskonalili swoje umiejętności manualne, sporządzając samodzielnie popularne włoskie przysmaki. Aby już na starcie poczuć włoski klimat, warsztaty rozpoczęły się od zagniatania tradycyjnego włoskiego makaronu – pasta fresca. Na jego bazie przyrządzili smakowite Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta otulone pianką z parmezanu oraz Spaghetti Boloniese pod białą pierzynką.
Kuchnia włoska słynie nie tylko z makaronów ale również z risotto, którego nie mogło zabraknąć, popularny włoski przysmak sporządzono z wykorzystaniem dyni hokaido, ryż w połączeniu ze smakowitą dynią o orzechowym smaku, serem gorgonzolą oraz dyniowymi piklami zachwycił smakiem uczestników spotkania.
Sporządzone dania wypełniły pracownie gastronomiczne aromatem włoskich potraw. Wyróżniały się wspaniałym smakiem, kolorowa dekoracją i profesjonalną ekspedycją. Spotkanie z kuchnią włoską było czasem pełnym smaku, dobrej energii i miłej atmosfery.
Koło programistyczne
-
Jak pisać pierwsze linie kodu w prostych i przystępnych językach.
-
Jak rozwiązywać ciekawe i praktyczne zadania programistyczne.
-
Jak krok po kroku tworzyć swoje pierwsze projekty, takie jak proste gry czy narzędzia ułatwiające życie.
-
Zaczynamy od podstaw – nie musisz niczego umieć, wszystkiego nauczymy się razem.
-
Uczymy się w swobodnej, wspierającej atmosferze – nikt nie zostanie z trudnym zadaniem sam.
-
Będziemy wspólnie odkrywać, jak fascynujący i przydatny jest świat programowania.
Strona projektów unijnych
Pod adresem http://projekty.pzs2pszczyna.pl/ została uruchomiona strona projektów unijnych, które są realizowane w naszej szkole. Strona jest w trakcie rozbudowy, dlatego prosimy uczestników dotychczasowych edycji "Biletu do kariery" oraz "Uczyć po europejsku" o dostarczenie materiałów do jej aktualizacji: galerii zdjęć, fotoksiążek w wersji cyfrowej, relacji i opisanych wrażeń z udziału w projekcie. Materiały prosimy dostarczać panu Tadeuszowi Janoszowi.
Strona 1 z 119