Dnia 03.04.2023 roku uczennice klasy 3 Ttl o profilu technik organizacji turystyki Oliwia Pyrtek i Marta Wowra, reprezentowały naszą szkołę podczas II Międzyszkolnego konkursu turystycznego "Śląskie do odkrycia". W konkursie brało udział 11 szkół, w tym 22 uczestników. Oliwia i Marta dzielnie walczyły podejmując działania w każdej z konkurencji, które były bardzo urozmaicone. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test wiedzy ogólnej, rozpoznawali atrakcje turystyczne Polski oraz świata, a także sporządzali kalkulację wycieczki i nagrywali filmik. Pomimo uzyskania wysokiej punktacji nie udało zająć podium. Tym razem podium zajęli mężczyźni.


 

W dniach od 12 - 15. 04.2023 r. w Łodzi odbył się etap Centralny Olimpiady Wiedzy o Turystyce organizowanej przez Uniwersytet Łódzki, Wydział Nauk Geograficznych. W zawodach brało udział blisko 2700 uczniów z całej Polski, lecz do etapu centralnego dostało się tylko 30 uczniów. W tej grupie znalazła się Oliwia Łuka z klasy 4TP5, która godnie reprezentowała nasza szkołę i województwo.

Etap centralny olimpiady został podzielony na 2 części, pierwsza z nich to test 40 pytań oraz prezentacja przygotowana wcześniej na wybrany temat. Prezentacja Oliwii  była na temat: "Pszczyna Księżnej Daisy - klimat sztuki, historii i natury". Uczestnicy mieli "sprzedać" swoje miasto wykorzystując elementy marketingu MIX. Po tej części została wylosowana najlepsza 15, która walczyła o najlepsze miejsca w drugiej części olimpiady. Nasza uczennica dostała się do drugiej części zawodów, gdzie z dostępnych materiałów oraz wytycznych mieli przygotować jednodniową wycieczkę po Wenecji, a mieli na to tylko 30 minut.

Ostatni dzień to oczekiwanie na wyniki i wręczenia nagród. Oliwia zajęła wysokie 10 miejsce, co jest ogromnym wyróżnieniem oraz sukcesem dla niej jak i naszej szkoły. Czas w Łodzi to nie był tylko czas rywalizacji i stresu, ale dzięki studentom tejże uczelni mieliśmy możliwość poznać najważniejsze atrakcje turystyczne tego miasta. Zwiedziliśmy Księży Młyn, Manufakturę oraz EC1. Opiekunem była pani Dominika Góra.


Siedem nauczycielek z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 bierze udział w dwutygodniowych kursach językowych w Hiszpanii w ramach projektu "Uczyć po europejsku-II". 

Relacja z wyjazdu:
Codzienne zajęcia języka hiszpańskiego dostarczają nam ogrom wiedzy i radości z poznawania nowych rzeczy. Mamy kontakt z mieszkańcami przeróżnych krajów. Oprócz native speakerów z Hiszpanii poznałyśmy ludzi z Rosji, Litwy, Francji, Tunezji, a nawet Chin. Poszerzamy nasze horyzonty i mamy okazję dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy. Po zajęciach zwiedzamy piękne zakątki Barcelony. Jesteśmy gotowe na kolejne wyzwania językowo-kulturowe.



Już po raz ósmy odbył się konkurs fotograficzny Selfie+ skierowany do wszystkich beneficjentów programów prowadzonych przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji. Ostatnia edycja odbyła się pod hasłem „Wyraź siebie, inspiruj innych”. Wśród 350 zgłoszeń, w kategorii „Twój projekt w jednym ujęciu” Powiatowy Zespół Szkół nr 2 otrzymał drugie wyróżnienie. Gratulujemy!
Źródło: https://erasmusplus.org.pl/aktualnosci/oto-zwyciezcy-konkursu-selfie
Kliknij tutaj żeby zobaczyć zdjęcie

Cele konkursu:

1. Promowanie czytelnictwa.
2. Rozwijanie u młodzieży zdolności artystycznego spojrzenia na świat.
3. Mobilizacja młodzieży do kreatywnego spędzania czau wolnego.

Regulamin konkursu:

1. Organizatorami konkursu są bibliotekarze Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie.
2. Konkurs adresowany jest do wszystkich uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie.
3. Konkurs polega na zaprojektowaniu plakatu promującego ulubioną książkę, którą warto polecić innym. Plakat musi zawierać autora, tytuł książki.
Dobry plakat zawiera niewiele tekstu. Jedno chwytliwe, przyciągające wzrok zdanie w zupełności wystarczy. Tekst powinien być prosty i dobitny, dostosowany do określonej grupy odbiorców. O sile plakatu decyduje jego strona graficzna. 

4. Technika wykonania plakatu jest dowolna. Gotowy plakat ma mieć format A4.
5. Pracę opisaną na odwrocie (imię, nazwisko, klasa) należy przekazać do biblioteki szkolnej do dnia 24.04.2023 r. 



W dniach 19.03-29.03 br. odbywał się ostatni etap projektu „Odpowiedzialność i wrażliwość kluczem do lepszego świata” realizowany przez Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie i norweską szkołę Ole Vig w Stjordal. 12 uczniów szkoły partnerskiej pod opieką nauczycieli przybyło do Polski, by we współpracy z uczniami PZS2 przeprowadzić szereg aktywności zaplanowanych w projekcie.

Pobyt rozpoczął się od zajęć integracyjnych, w czasie których uczniowie zagrali w kalambury z hasłami dotyczącymi tolerancji, napisali opowiadania na temat praw człowieka, a także wzięli udział w lekcji języka angielskiego. Młodzież norweska przedstawiła prezentację o systemie edukacji, działalności pozaszkolnej oraz szczególnej formie uczniowskiego świętowania zwanego Russetidden. Uczniowie spotkali się z dziećmi w przedszkolu, gdzie tworzyli ścieżki sensoryczne dla przedszkolaków, organizowali animacje, a grupa norweska przedstawiła w języku angielskim norweską legendę. Uczestnicy projektu odwiedzili również Dom Pomocy Społecznej w Pszczynie, gdzie wykonali z podopiecznymi ściankę dobrych myśli.

W kolejnych dniach odwiedzili Zakład Karny w Jastrzębiu-Zdroju, gdzie mieli okazję zobaczyć, jak funkcjonuje ośrodek, w którym więźniowie przygotowują się do życia na wolności. Młodzież brała udział również w debacie oksfordzkiej prowadzonej w języku angielskim.

W dniach 22-24.03.2023 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczniów techników i liceów. Wśród 52 uczestników zakwalifikowanych do III etapu był również się uczeń naszej szkoły – Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi. Tematyką przewodnią tegorocznej Olimpiady były: „Ryby i owoce morza – ich przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 55 różnego typu pytań: wielokrotnego wyboru, prawda-fałsz oraz przyporządkowania. Najlepsi wykonywali zadania praktyczne i uczestniczyli w quizie. W przerwie zmagań uczestnicy z opiekunami zwiedzali schrony Szczecina, będące jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych tego miasta i ciekawą zarazem lekcją historii. Znalazł się również czas na spacer i podziwianie pereł szczecińskiej architektury.

Po zaciętej rywalizacji Paweł uzyskał tytuł finalisty, a także otrzymuje indeks na wybraną uczelnię wyższą. Gratulujemy!



Na początku marca grupa ośmiu uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 z kierunku technik informatyk rozpoczęła praktyki w urokliwej Portugalii. Po pomyślnym przejściu procesu rekrutacji grupa odbyła intensywny kurs języka portugalskiego. Część zajęć obejmowało również zajęcia z pierwszej pomocy i  przygotowanie kulturowe. 

Po przyjeździe na miejsce uczniowie zostali podzieleni na zespoły. Praktyki odbywają się w czterech firmach: Chip 7- Cortex Digital i Oficina D’Imagen – Mitram Lda w Povoa de Varzim, BILAWEB LDA w Vila do Conde oraz Espotrónica w Esposende. Firmy mają zróżnicowane profile działania  od naprawy sprzętu komputerowego po projektowanie stron internetowych, grafikę, obróbkę zdjęć i tworzenie logotypów.

Organizacją pośredniczącą podczas tego wyjazdu jest portugalska firma WE ARE LDA, z którą PZS nr 2 współpracuje długie lata.

Na weekendowy odpoczynek przewidziane zostały wycieczki do atrakcyjnych miejsc Portugalii. Do tej pory uczestnikom stażu udało się poznać Viana do Castelo, gdzie mogli zobaczyć zabytkowy kościół na wzgórzu i jednocześnie podziwiać panoramę miasta. Następnie udali się do Ponte de Lima - najstarszej miejscowości Portugalii. Odwiedzili park i most - Ponte Romana.

Mieli okazję także zobaczyć Porto- drugie co do wielkości miasto w Portugalii położone nad Oceanem Atlantyckim. Znakiem rozpoznawczym Porto jest Ponte Luís I - dwupoziomowy most łączący brzegi rzeki Douro.

Przed stażystami ostatni tydzień pracy, a także zwiedzanie  Bragi. Czas praktyk upływa jak zwykle szybko i intensywnie. Z pewnością jednak uczniowie wrócą pełni wspomnień i doświadczenia zawodowego. Po zakończeniu stażu otrzymają międzynarodowy dokument Europass-mobilność, potwierdzający odbycie praktyk.

Więcej informacji znajdziecie, śledząc na bieżąco grupę na facebooku: https://www.facebook.com/groups/6180548455322381

Projekt „Bilet do kariery – II” - realizowany w ramach akcji 1. Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+. Wartość dofinansowania projektu wynosi 57 312,00 EUR.


W dniu 22.03.2023 r. w czeskich Podbořanách odbył się III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny. Tematem przewodnim były potrawy z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. W konkursie udział wzięło siedem drużyn: z Niemiec, Republiki Czeskiej i Polski. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny w składzie: Patrycja Stępniak z klasy IV TP6 i Jakub Żaczek z klasy IIITŻr oraz Maria Sosna z klasy IIITŻr i Karolina Grzechnik z klasy IVTŻi. Po trzech godzinach intensywnej pracy, podczas której uczestnicy byli oceniani za zachowanie i stosowanie zasad bhp, organizację stanowiska pracy „mise en place”, kreatywność, smak potraw i sposób ich podania międzynarodowe jury wyłoniło zwycięzców konkursu. Nasi uczniowie zdobyli odpowiednio pierwsze i drugie miejsce.
Opiekunem naszych zawodników jest pani mgr inż. Maria Potyka. Organizatorzy konkursu zapewnili uczestnikom program kulturowy. Nasi uczniowie zwiedzą Olomouc, Karlovy Vary, zámek Chyse. Miło jest nam ogłosić, że już niedługo, za rok - 28.05.2024 w naszej szkole odbędzie się IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych! Warto uczyć się w Rolniczoku.

 


Zapraszamy nauczycieli praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej oraz żywieniowej/gastronomicznej do udziału w projekcje "Bilet do kariery- II" w terminie maj/czerwiec 2023 r..

Osoby chętne do udziału w projekcie oraz w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez doświadczonych cukierników w Portugalii, zapraszamy do składania formularzy aplikacyjnych w sekretariacie szkoły lub u pani Moniki Janosz. Termin składania formularzy: 6 kwiecień 2023 r..
Serdecznie zapraszamy!



W sobotę dobiegła końca kolejna edycja wymiany młodzieży ze szkołą średnią Institut Olivar Gran w Figueres w Hiszpanii. Za nami bardzo udany tydzień, w którym wiele się działo – Hiszpanie poznali naszą piękną Pszczynę i okolice, zwiedzili Kraków, Muzeum Auschwitz, Kopalnię Srebra w Tarnowskich Górach, poznali ekologiczne projekty Nadleśnictwa Wisła w Beskidach, wzięli udział w lekcjach angielskiego w szkole, w energetycznych warsztatach tanecznych zorganizowanych przez szkołę tańca Catch The Flow i w ognisku w Karczmie Wiejskiej w Jankowicach. Przede wszystkim jednak, dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych uczniów i ich rodzin poznali naszą kulturę, spotkali się z życzliwością i otwartością, a to wszystko sprawiło, że byli zachwyceni pobytem i wyjeżdżali wczoraj ze smutkiem. Na szczęście już wkrótce znowu się spotkamy na drugiej części wymiany, tym razem w Figueres.


To hasło przewodnie tegorocznej jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce, którym inicjatorem jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Celem organizatorów Olimpiady Wiedzy o Turystyce, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.

Po preselekcjach szkolnych 4 stycznia 2023 r. odbyły się w całej Polsce etapy okręgowe. Nasz szkoła wybrała się na ten etap do Bielska - Białej. W tym okręgu brało udział około 60 szkół. Szkoły mogły wystawić maksymalnie 2 uczestników - my zdecydowaliśmy o jednej reprezentantce naszej szkoły i nie zawiedliśmy się.

Etap okręgowy polegał na wykonaniu dwóch zadań, pierwsze to rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru na który składało się 40 pytań, a druga część to wykonanie planu wycieczki typu StudyTour po Łodzi i skalkulowanie jej według wytycznych. Maksymalnie z obu części można łącznie było uzyskać 100 punktów. Naszej uczennicy udało się osiągnąć 78 punktów z obu części, a do etapu centralnego dostały się osoby które uzyskały od 77 punktów wzwyż. Do etapu centralnego dostało się jedynie 30 uczniów z całej Polski więc jest już to bardzo duży sukces naszej uczennicy Oliwii Łuki z klasy 4 TP5.

Na finał wybieramy się do Łodzi w dniach 12-15.04. 2023 r. gdzie uczniowie będą musieli również rozwiązać test oraz zaprezentować własny pomysł "Jak sprzedać miasto" uwzględniając koncepcję marketingu-mix. Trzymajcie kciuki za Oliwię.

Opiekunem merytorycznym Oliwii jest pani Dominika Góra.




Wyniki rekrutacji do projektu " Uczyć po europejsku- II" o numerze 2022-1-PL01-KA121-SCH-000054966 w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Edukacja szkolna.

Lista główna - język angielski:

1. Barbara Cichocka- Krawczyk
2. Barbara Zielińska
3. Marek Nierząd

Lista rezerwowa:
1. Andrzej Janowski
2. Tadeusz Janosz

Lista główna - język hiszpański:

1. Beata Czulak
2. Joanna Botor
3. Anna Kozińska
4. Monika Kwapińska
5. Maria Rołka
6. Magdalena Stachelska
7. Mirosława Tabath

Lista rezerwowa:
1. Sylwia Janecka

W dniu 13 lutego br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, której XL edycja odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.

Głównym inicjatorem i pomysłodawcą powstania Olimpiady Młodych Producentów Rolnych jest Zarząd Krajowy Związku Młodzieży Wiejskiej. W olimpiadzie mogą brać udział producenci rolni, począwszy od właścicieli gospodarstw rolnych po uczniów szkół średnich, zawodowych, studentów
kierunków rolniczych i pokrewnych.

Zagadnienia konkursu obejmują szeroko rozumianą wiedzę rolniczą, zarówno praktyczną jak i teoretyczną z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej, mechanizacji, ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii, ekonomiki i zarządzania, bezpieczeństwa i higieny pracy.

Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 reprezentowali następujący uczniowie Technikum Rolniczego: Michał Orlik oraz Bartłomiej Folek (z klasy 2), Marcin Paździor (z klasy 3), Szymon Michalik, Jan Ficek, Mikołaj Jarek, Jakub Czysz oraz Rafał Cebula ( z klasy 4).
Konkurs przebiegał w dwóch etapach, w trakcie pierwszego uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać pisemny test składający się z 50 pytań, w którym do zdobycia było 60 punktów. Następnie piętnastu najlepszych zawodników po części pisemnej przystąpiło do części praktycznej, w której odpowiedzieli na dwa pytania ustne, oceniane na maksymalnie 40 punktów.

Po części pisemnej, do dalszej rywalizacji w części praktycznej zakwalifikowali się: Michał Orlik, Mikołaj Jarek i Rafał Cebula. Rafał Cebula uzyskał w tym etapie najlepszy wynik, zdobywając 42 punkty. Ostatecznie Rafał po udanej części praktycznej, którą ukończył z maksymalną ilością punktów, zajął pierwsze miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Rafał Cebula jako Laureat XL Olimpiady będzie reprezentował województwo śląskie i naszą szkołę w finale krajowym w dniu 17 marca 2023 roku, podczas XXVIII Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach.


INFORMACJE O PROJEKCIE

TYTUŁ PROJEKTU:  "Uczyć po europejsku -II".

Beneficjent: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie

GDZIE REALIZOWANY JEST PROJEKT:

Projekt realizowany jest w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie przy współpracy organizacji przyjmujących z Irlandii oraz Hiszpanii.

CELE PROJEKTU:

- przeprowadzenie kursów językowych dla nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych na trzech poziomach zaawansowania,

- podniesienie kompetencji językowych z języka angielskiego (dla nauczycieli przedmiotów zawodowych poziom (A2, B1,),

- nauka języka hiszpańskiego przez nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych (poziom A1),

- umiędzynarodowienie szkoły,

- zwiększenie motywacji do samokształcenia się uczniów i nauczycieli,

- wzrost kompetencji miękkich uczestników,

- poznanie tradycji oraz kultury krajów europejskich.

KTO MOŻE BYĆ UCZESTNIKIEM PROJEKTU:

Warunek obligatoryjny:

- kandydat do projektu jest nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę w PZS nr 2 w Pszczynie,

- kandydat do projektu zobowiązuje się do przeprowadzenia co najmniej 8 lekcji z wykorzystaniem języka obcego w każdym roku szkolnym, do końca trwania projektu, czyli do roku 2027/ 2028,

- kandydat do projektu zobowiązuje się do opracowania konspektów lekcji i przekazania ich do biblioteki szkolnej.

Termin składania formularzy rekrutacyjnych: 17 luty 2023 r.



Spotkanie organizacyjne przed wyjazdem na staż do Portugalii odbędzie się w czwartek (2 lutego)o godzinie 16.00 w sali nr 10.

Obecność obowiązkowa wraz z opiekunami!

Lista osób zakwalifikowanych do wyjazdu na staż zawodowy w Portugalii w ramach projektu "Bilet do kariery - II".
Komisja postanowiła zakwalifikować do projektu

1. Patryk Szema
2. Jakub Trójca
3. Mikołaj Prządka
4. Patryk Rozmus
5. Sebastian Stęchły
6. Michał Gumiński
7. Dominik Lapczyk
8. Jakub Bierski

Lista rezerwowa:

1. Zuzanna Loska
2. Jakub Olesz

Rozmowa kwalifikacyjna dla uczniów, którzy złożyli wnioski o staż zawodowy w Portugalii realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe odbędzie się 12 stycznia br. o godzinie 9.00 w gabinecie dyrektora.

W dniu 2 grudnia dwoje uczniów klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczennica Liceum Ogólnokształcącego wzięli udział w etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Gliwicach. 

Jest to konkurs stawiający za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dzięki temu stwarza się możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy dla zdolnej młodzieży. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.  

Do rywalizacji stanęło ponad 120 uczniów szkół z terenu województwa śląskiego. Uczeń naszej szkoły - Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi pokonał innych zawodników i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w marcu w Szczecinie. Gratulujemy awansu i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy!