Na początku marca grupa ośmiu uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 z kierunku technik informatyk rozpoczęła praktyki w urokliwej Portugalii. Po pomyślnym przejściu procesu rekrutacji grupa odbyła intensywny kurs języka portugalskiego. Część zajęć obejmowało również zajęcia z pierwszej pomocy i  przygotowanie kulturowe. 

Po przyjeździe na miejsce uczniowie zostali podzieleni na zespoły. Praktyki odbywają się w czterech firmach: Chip 7- Cortex Digital i Oficina D’Imagen – Mitram Lda w Povoa de Varzim, BILAWEB LDA w Vila do Conde oraz Espotrónica w Esposende. Firmy mają zróżnicowane profile działania  od naprawy sprzętu komputerowego po projektowanie stron internetowych, grafikę, obróbkę zdjęć i tworzenie logotypów.

Organizacją pośredniczącą podczas tego wyjazdu jest portugalska firma WE ARE LDA, z którą PZS nr 2 współpracuje długie lata.

Na weekendowy odpoczynek przewidziane zostały wycieczki do atrakcyjnych miejsc Portugalii. Do tej pory uczestnikom stażu udało się poznać Viana do Castelo, gdzie mogli zobaczyć zabytkowy kościół na wzgórzu i jednocześnie podziwiać panoramę miasta. Następnie udali się do Ponte de Lima - najstarszej miejscowości Portugalii. Odwiedzili park i most - Ponte Romana.

Mieli okazję także zobaczyć Porto- drugie co do wielkości miasto w Portugalii położone nad Oceanem Atlantyckim. Znakiem rozpoznawczym Porto jest Ponte Luís I - dwupoziomowy most łączący brzegi rzeki Douro.

Przed stażystami ostatni tydzień pracy, a także zwiedzanie  Bragi. Czas praktyk upływa jak zwykle szybko i intensywnie. Z pewnością jednak uczniowie wrócą pełni wspomnień i doświadczenia zawodowego. Po zakończeniu stażu otrzymają międzynarodowy dokument Europass-mobilność, potwierdzający odbycie praktyk.

Więcej informacji znajdziecie, śledząc na bieżąco grupę na facebooku: https://www.facebook.com/groups/6180548455322381

Projekt „Bilet do kariery – II” - realizowany w ramach akcji 1. Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe w programie Erasmus+. Wartość dofinansowania projektu wynosi 57 312,00 EUR.


W dniu 22.03.2023 r. w czeskich Podbořanách odbył się III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny. Tematem przewodnim były potrawy z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. W konkursie udział wzięło siedem drużyn: z Niemiec, Republiki Czeskiej i Polski. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny w składzie: Patrycja Stępniak z klasy IV TP6 i Jakub Żaczek z klasy IIITŻr oraz Maria Sosna z klasy IIITŻr i Karolina Grzechnik z klasy IVTŻi. Po trzech godzinach intensywnej pracy, podczas której uczestnicy byli oceniani za zachowanie i stosowanie zasad bhp, organizację stanowiska pracy „mise en place”, kreatywność, smak potraw i sposób ich podania międzynarodowe jury wyłoniło zwycięzców konkursu. Nasi uczniowie zdobyli odpowiednio pierwsze i drugie miejsce.
Opiekunem naszych zawodników jest pani mgr inż. Maria Potyka. Organizatorzy konkursu zapewnili uczestnikom program kulturowy. Nasi uczniowie zwiedzą Olomouc, Karlovy Vary, zámek Chyse. Miło jest nam ogłosić, że już niedługo, za rok - 28.05.2024 w naszej szkole odbędzie się IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych! Warto uczyć się w Rolniczoku.

 


Zapraszamy nauczycieli praktycznej nauki zawodu branży cukierniczej oraz żywieniowej/gastronomicznej do udziału w projekcje "Bilet do kariery- II" w terminie maj/czerwiec 2023 r..

Osoby chętne do udziału w projekcie oraz w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez doświadczonych cukierników w Portugalii, zapraszamy do składania formularzy aplikacyjnych w sekretariacie szkoły lub u pani Moniki Janosz. Termin składania formularzy: 6 kwiecień 2023 r..
Serdecznie zapraszamy!



W sobotę dobiegła końca kolejna edycja wymiany młodzieży ze szkołą średnią Institut Olivar Gran w Figueres w Hiszpanii. Za nami bardzo udany tydzień, w którym wiele się działo – Hiszpanie poznali naszą piękną Pszczynę i okolice, zwiedzili Kraków, Muzeum Auschwitz, Kopalnię Srebra w Tarnowskich Górach, poznali ekologiczne projekty Nadleśnictwa Wisła w Beskidach, wzięli udział w lekcjach angielskiego w szkole, w energetycznych warsztatach tanecznych zorganizowanych przez szkołę tańca Catch The Flow i w ognisku w Karczmie Wiejskiej w Jankowicach. Przede wszystkim jednak, dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych uczniów i ich rodzin poznali naszą kulturę, spotkali się z życzliwością i otwartością, a to wszystko sprawiło, że byli zachwyceni pobytem i wyjeżdżali wczoraj ze smutkiem. Na szczęście już wkrótce znowu się spotkamy na drugiej części wymiany, tym razem w Figueres.


To hasło przewodnie tegorocznej jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce, którym inicjatorem jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Celem organizatorów Olimpiady Wiedzy o Turystyce, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.

Po preselekcjach szkolnych 4 stycznia 2023 r. odbyły się w całej Polsce etapy okręgowe. Nasz szkoła wybrała się na ten etap do Bielska - Białej. W tym okręgu brało udział około 60 szkół. Szkoły mogły wystawić maksymalnie 2 uczestników - my zdecydowaliśmy o jednej reprezentantce naszej szkoły i nie zawiedliśmy się.

Etap okręgowy polegał na wykonaniu dwóch zadań, pierwsze to rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru na który składało się 40 pytań, a druga część to wykonanie planu wycieczki typu StudyTour po Łodzi i skalkulowanie jej według wytycznych. Maksymalnie z obu części można łącznie było uzyskać 100 punktów. Naszej uczennicy udało się osiągnąć 78 punktów z obu części, a do etapu centralnego dostały się osoby które uzyskały od 77 punktów wzwyż. Do etapu centralnego dostało się jedynie 30 uczniów z całej Polski więc jest już to bardzo duży sukces naszej uczennicy Oliwii Łuki z klasy 4 TP5.

Na finał wybieramy się do Łodzi w dniach 12-15.04. 2023 r. gdzie uczniowie będą musieli również rozwiązać test oraz zaprezentować własny pomysł "Jak sprzedać miasto" uwzględniając koncepcję marketingu-mix. Trzymajcie kciuki za Oliwię.

Opiekunem merytorycznym Oliwii jest pani Dominika Góra.




Wyniki rekrutacji do projektu " Uczyć po europejsku- II" o numerze 2022-1-PL01-KA121-SCH-000054966 w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Edukacja szkolna.

Lista główna - język angielski:

1. Barbara Cichocka- Krawczyk
2. Barbara Zielińska
3. Marek Nierząd

Lista rezerwowa:
1. Andrzej Janowski
2. Tadeusz Janosz

Lista główna - język hiszpański:

1. Beata Czulak
2. Joanna Botor
3. Anna Kozińska
4. Monika Kwapińska
5. Maria Rołka
6. Magdalena Stachelska
7. Mirosława Tabath

Lista rezerwowa:
1. Sylwia Janecka

W dniu 13 lutego br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, której XL edycja odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.

Głównym inicjatorem i pomysłodawcą powstania Olimpiady Młodych Producentów Rolnych jest Zarząd Krajowy Związku Młodzieży Wiejskiej. W olimpiadzie mogą brać udział producenci rolni, począwszy od właścicieli gospodarstw rolnych po uczniów szkół średnich, zawodowych, studentów
kierunków rolniczych i pokrewnych.

Zagadnienia konkursu obejmują szeroko rozumianą wiedzę rolniczą, zarówno praktyczną jak i teoretyczną z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej, mechanizacji, ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii, ekonomiki i zarządzania, bezpieczeństwa i higieny pracy.

Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 reprezentowali następujący uczniowie Technikum Rolniczego: Michał Orlik oraz Bartłomiej Folek (z klasy 2), Marcin Paździor (z klasy 3), Szymon Michalik, Jan Ficek, Mikołaj Jarek, Jakub Czysz oraz Rafał Cebula ( z klasy 4).
Konkurs przebiegał w dwóch etapach, w trakcie pierwszego uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać pisemny test składający się z 50 pytań, w którym do zdobycia było 60 punktów. Następnie piętnastu najlepszych zawodników po części pisemnej przystąpiło do części praktycznej, w której odpowiedzieli na dwa pytania ustne, oceniane na maksymalnie 40 punktów.

Po części pisemnej, do dalszej rywalizacji w części praktycznej zakwalifikowali się: Michał Orlik, Mikołaj Jarek i Rafał Cebula. Rafał Cebula uzyskał w tym etapie najlepszy wynik, zdobywając 42 punkty. Ostatecznie Rafał po udanej części praktycznej, którą ukończył z maksymalną ilością punktów, zajął pierwsze miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Rafał Cebula jako Laureat XL Olimpiady będzie reprezentował województwo śląskie i naszą szkołę w finale krajowym w dniu 17 marca 2023 roku, podczas XXVIII Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach.


INFORMACJE O PROJEKCIE

TYTUŁ PROJEKTU:  "Uczyć po europejsku -II".

Beneficjent: Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie

GDZIE REALIZOWANY JEST PROJEKT:

Projekt realizowany jest w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie przy współpracy organizacji przyjmujących z Irlandii oraz Hiszpanii.

CELE PROJEKTU:

- przeprowadzenie kursów językowych dla nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych na trzech poziomach zaawansowania,

- podniesienie kompetencji językowych z języka angielskiego (dla nauczycieli przedmiotów zawodowych poziom (A2, B1,),

- nauka języka hiszpańskiego przez nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących/ przedmiotów zawodowych (poziom A1),

- umiędzynarodowienie szkoły,

- zwiększenie motywacji do samokształcenia się uczniów i nauczycieli,

- wzrost kompetencji miękkich uczestników,

- poznanie tradycji oraz kultury krajów europejskich.

KTO MOŻE BYĆ UCZESTNIKIEM PROJEKTU:

Warunek obligatoryjny:

- kandydat do projektu jest nauczycielem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę w PZS nr 2 w Pszczynie,

- kandydat do projektu zobowiązuje się do przeprowadzenia co najmniej 8 lekcji z wykorzystaniem języka obcego w każdym roku szkolnym, do końca trwania projektu, czyli do roku 2027/ 2028,

- kandydat do projektu zobowiązuje się do opracowania konspektów lekcji i przekazania ich do biblioteki szkolnej.

Termin składania formularzy rekrutacyjnych: 17 luty 2023 r.



Spotkanie organizacyjne przed wyjazdem na staż do Portugalii odbędzie się w czwartek (2 lutego)o godzinie 16.00 w sali nr 10.

Obecność obowiązkowa wraz z opiekunami!

Lista osób zakwalifikowanych do wyjazdu na staż zawodowy w Portugalii w ramach projektu "Bilet do kariery - II".
Komisja postanowiła zakwalifikować do projektu

1. Patryk Szema
2. Jakub Trójca
3. Mikołaj Prządka
4. Patryk Rozmus
5. Sebastian Stęchły
6. Michał Gumiński
7. Dominik Lapczyk
8. Jakub Bierski

Lista rezerwowa:

1. Zuzanna Loska
2. Jakub Olesz

Rozmowa kwalifikacyjna dla uczniów, którzy złożyli wnioski o staż zawodowy w Portugalii realizowany w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe odbędzie się 12 stycznia br. o godzinie 9.00 w gabinecie dyrektora.

W dniu 2 grudnia dwoje uczniów klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczennica Liceum Ogólnokształcącego wzięli udział w etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Gliwicach. 

Jest to konkurs stawiający za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dzięki temu stwarza się możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy dla zdolnej młodzieży. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.  

Do rywalizacji stanęło ponad 120 uczniów szkół z terenu województwa śląskiego. Uczeń naszej szkoły - Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi pokonał innych zawodników i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w marcu w Szczecinie. Gratulujemy awansu i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy! 


 


Otwieramy nabór do projektu realizowanego w ramach Akredytacji Erasmusa w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Projekt dotyczy realizacji praktyk zagranicznych w marcu 2023 r. w Portugalii. Rekrutacja skierowana jest do uczniów klas 4 kształcących się w zawodzie technik informatyk w Powiatowym Zespołe Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie.

Kandydaci do projektu składają formularze rekrutacyjne w wersji papierowej u pani Moniki Janosz (pokój nr 11, półpiętro, główny budynek szkoły) w terminie do 5 stycznia 2023 r..

Wymogiem rekrutacji jest przesłanie dokumentu C.V. wraz ze zdjęciem (wymagane przez pracodawców). Prosimy o przesłanie C.V. w wersji językowej bezpośrednio do pani Katarzyny Barczak Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. w terminie do 6 stycznia 2023 r..

Rozmowa rekrutacyjna z kandydatami zostanie przeprowadzona 12 stycznia 2023 roku.

Zachęcamy do aplikowania!


Zapraszamy do udziału w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbędzie się 22 marca 2023 r. w Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany w Republice Czeskiej. Zaproszenie skierowane jest do uczniów klas branży cukierniczej i gastronomicznej w zawodzie: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik.
Termin przesyłania receptur do szkoły w Republice Czeskiej: 30 listopada 2022 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu u pani Marii Potyki.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!


Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie „TEST WIEDZY Z EduAkcją” organizowanym przez Warszawski Instytut Bankowości, CFA Society Poland, Fundację GPW oraz Franklin Templeton.
Co należy zrobić?

1. W dniach 14-30 listopada 2022 r. wejdź na stronę internetową konkursu Link do testu, wpisz swój adres mailowy oraz kliknij „Uzyskaj kod dostępu”.
2. Zaloguj się na swojej poczcie (jeśli nie ma kodu dostępu to sprawdź folder SPAM).
3. Przepisz kod do testu lub kliknij w link, który znajduje się w wiadomości z kodem.
4. Twoim zadaniem jest rozwiązanie testu składającego się z 14 pytań jednokrotnego wyboru w czasie 10 minut(czas liczony od wyświetlenia pierwszego pytania).  

Możesz do niego przystąpić tylko jeden raz!

Dla laureatów przewidziane są atrakcyjne nagrody finansowe:

1. miejsce – 800 zł
2. miejsce – 600 zł
3. miejsce – 400 zł

Wyniki Konkursu zostaną opublikowane na stronie Kliknij tutaj 6 grudnia 2022 r.

Życzymy Powodzenia!

 

Od poniedziałku 14 listopada w ramach programu Erasmus+ gościmy w naszej szkole delegację ze szkoły Institut Peralada z miejscowości Peralada w Hiszpanii. Przez cały bieżący tydzień nauczyciele realizują job shadowing, zapoznają się ze sposobem realizacji projektów europejskich w naszej szkole oraz poznają atrakcje Pszczyny i okolic.




W dniach 31.10 – 9.11 br. odbywał się kolejny etap projektu Odpowiedzialność i wrażliwość kluczem do lepszego świata realizowany przez naszą placówkę i norweską szkołę Ole Vig w Stjordal. 12 uczniów naszej szkoły pod opieką nauczycieli pani Ireny Laski i pani Magdaleny Szczyrbowskiej przybyło do Norwegii, by we współpracy z uczniami Ole Vig przeprowadzić szereg aktywności zaplanowanych w projekcie.

Pobyt rozpoczął się od zajęć integracyjnych i równocześnie wprowadzających w tematykę równości, empatii i kształtowania kompetencji społecznych. Młodzież obu szkół przedstawiła prezentacje na temat systemu edukacji, działań ekologicznych i wolontariatu. Kolejne działania to m. in. odwiedziny w domach opieki dla starszych ludzi, w których uczniowie szukali odpowiedzi na pytanie, jak żyć, a efektem tych rozmów było drzewko dobrych myśli. Młodzież spotkała się także z dziećmi z przedszkola, by zaprezentować ścieżkę sensoryczną oraz przedstawić fragmenty bajek oraz poruszyć temat praw dzieci.

Na lekcjach języka angielskiego, WOSu oraz geografii dyskutowano o celach zrównoważonego rozwoju (SDG), współczesnych problemach świata oraz poznawano kulturę, geografię i specyfikę obu państw. Z udziałem naszych uczniów odbyła się akcja charytatywna, której dochód przeznaczono na walkę z rakiem. Symbolicznym gestem wyrażającym troskę o środowisko było też wspólne zasadzenie drzewa i cebulek wiosennych kwiatów.

Nie brakło też czasu na integrację polsko-norweską i poznawanie piękna okolic Stjordal. Młodzież zwiedziła miasto Trondheim, a nim m.in. średniowieczną katedrę, urokliwe uliczki z kolorowymi domami, muzeum Muzyki rock i pop Rockheim. Uczniowie poznali też norweski sposób spędzania wolnego czasu – była wycieczka szlakiem nad jezioro, ognisko, pieczenie kiełbasek, pływanie łódką. W Norwegii można przenieść się zarówno do amerykańskiego miasteczka (Vuddu Valey) jak i średniowiecznej twierdzy.

Dwa tygodnie w słonecznej i pełnej zjawiskowych miejsc Katalonii były dla uczniów doświadczeniem - jak sami  mówią - niezapomnianym. Pod okiem czterech opiekunek, we wspólnym przedsięwzięciu z katalońską szkołą Institut Peralada, uczniowie poznawali kulturę i specyfikę Katalonii, szlifowali język angielski, doskonalili swoje talenty malarskie i fotograficzne, prezentowali regionalne tańce, gwarę śląską i pieśni. Plenery w zachwycających pejzażach wybrzeża Costa Brava, podążanie szlakiem twórczości Salvadora Dalego i Antonio Gaudiego czy udział w próbach budowania wież ludzkich Castallers  to jedne z wielu atrakcji jakich doświadczyli młodzi uczestnicy projektu.

Wśród miejsc, które odwiedzili znalazły się Barcelona, Girona, dom Dalego w Portlligat, Pałac w Pubol należący niegdyś do ukochanej żony i największej muzy Dalego - Gali. Wielu wrażeń dostarczyło młodzieży spotkanie z twórczością słynnego artysty w Muzeum w Figueres- odwiedzanym, przez setki tysięcy turystów z całego świata. Katedra Sagrada Familia, będąca pomnikiem twórczości wielkiego architekta XX wieku Antonio Gaudiego również znalazła się na ich  barcelońskim szlaku odkryć artystycznych i architektonicznych, podobnie jak  Park Güell, Casa Batllo i Casa Mila. Cennym doświadczeniem było dla nich  poznanie typowo katalońskich słynnych przekąsek, znanych pod nazwą „tapas”. Wyśmienite pimientos de padron , patates bravas czy croquetas to potrawy, które poznali i jak sami mówią chętnie odtworzą przy rodzinnym stole.

Pobyt w Katalonii zakończył się wystawą prac malarskich i fotograficznych zorganizowaną na patio szkoły Institut Peralada, w której udział wzięli uczniowie i nauczyciele oraz wiceburmistrz Peralady Miguel Brugat Vilanowa.

Uczniowie do domu wrócili bogatsi o nowe doświadczenia, wiedzę i umiejętności,  które zaprezentują społeczności szkolnej i zaproszonym gościom podczas spotkań w szkole w najbliższym czasie. Projekt „Kultura bez granic” był strzałem w dziesiątkę, przyznają uczniowie, a miejsce do jego realizacji najlepsze pod słońcem.