Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.
Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.
Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".
Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.
Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:
- zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
- pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
- asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.
Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.
Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.
Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.
Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:
ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM
Placuszki kalafiorowe:
- 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
- 120g mąki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta zmielonego kuminu
- szczypta kurkumy
- ? łyżeczki cynamonu
- 1 ? 1,5 łyżeczki soli
- pieprz ? do smaku
Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pasta z jaj i czerwonej fasoli:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula dymka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos limonkowo ? jogurtowy:
- 150g gęstego greckiego jogurtu
- 1 limonka (można zastąpić cytryną)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)
Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.
Smacznego!
Galeria zdjęć - Szkoła - Konkursy - 2016.03.16 - GOTOWALIŚMY NA WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM W SOSNOWCU (17) |
15 marca 2016 w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się Konkurs Kulinarny ? ZIEMNIANCZNE CO-NIECO. Wzięło w nim udział sześć, dwu osobowych zespołów z klas I, II i III TŻiUG, które przez dziewięćdziesiąt minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.
Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali się oraz gotowe potrawy oceniali:
- Piotr Polak ? szef kuchni Restauracji KAPIAS z Goczałkowic-Zdroju,
- Dawid Klimaniec ? szef kuchni Restauracji Krajcar, Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca,
- v-c dyrektor Mirosława Bienioszek,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych-gastronomicznych: Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz i Maria Potyka.
Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły:
- miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały ?Ziemniaczane kulki z serem?
- miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przgotowanie ?Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem?
- miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z kl. II TŻiUG, które przyrządziły ?Ziemniaczane mufinki?
Gratulujemy zwycięzcom!
Dziękujemy wszystkim zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu W Pszczynie, restauracji ?U Mikołajca?, restauracji Patio Con Gusto oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.
Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji Kapias do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji ?Smaki kuchni francuskiej?. Za tą wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady pięknie dziękujemy panom kucharzom.
1) Konkurs fotograficzny
Na konkurs należy przesłać jedno zdjęcie, będące interpretacją cytatu ?Nic dwa razy się nie zdarza? z wiersza Wisławy Szymborskiej. Organizatorem konkursu jest Galeria DNA z siedzibą we Wrocławiu.
Nagrody
? I miejsce: nagroda o wartości 4.000 zł
? II miejsce: nagroda o wartości 1.500 zł
? III miejsce: nagroda o wartości 1.000 zł
? siedem wyróżnień, każde o wartości 500 zł
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-20
2) Konkurs fotograficzny
Temat konkursu: ?Kocham psa, bo...?. Każdy uczestnik może zgłosić nie więcej niż dwie fotografie. Zdjęcia należy przesyłać w postaci odbitek (format nie mniejszy niż 20 x 30 cm) oraz w wersji elektronicznej (pliki JPG). Organizatorem konkursu jest Industrialne Centrum Kultury w Rybniku.
Nagrody
Laureaci otrzymają nagrody pieniężne o łącznej wartości 1500 zł.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
3) Konkurs na plakat
Uczestnicy konkursu mają za zadanie zaprojektować plakat promujący las. Wymiary plakatu: format B1 (707 mm szerokości i 1000 mm wysokości). Prace należy dostarczyć w formie pliku JPG zapisane na nośniku elektronicznym. Organizatorami konkursu są Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie i Nadleśnictwo Włoszakowice.
Nagroda
Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w wysokości 2 tysięcy złotych.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
Wszelkich informacji na temat wyżej wymienionych konkursów udziela Grzegorz Galek (kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
W poniedziałkowe przedpołudnie 14 marca w Pszczyńskim Centrum Kultury odbyła się III edycja Szkolnego Mam Talent. Organizatorem konkursu był Powiatowy Zespół Szkół nr 2.
Uczestnikami konkursu byli nauczyciele i uczniowie PZS 2 w Pszczynie. W skład jury weszli nauczyciele i po jednym reprezentancie z każdej klasy obecnej na konkursie. Artyści prezentowali się oni w różnych kategoriach. Jak co roku przeważały występy wokalne ale nie zabrakło również tańca. Ostatecznie nagrody ufundowane przez dyrekcję szkoły otrzymali:
(300 zł.) / 1 miejsce - Szymon Opiełka (gra na gitarze)
(200 zł.) / 2 miejsce - Magdalena Pietryja (taniec)
(100 zł.) / 3 miejsce - duet Sabina Kulawiak (gitara) i Justyna Ficek (śpiew).
(100 zł.) Nagroda publiczności / Asfalt (Paweł Hończyk) i Guzik (Maciej Guzik)
Gratuluję wszystkim uczestnikom nie tylko talentu, ale także ogromnej odwagi. Szczególne podziękowania należą się Mateuszowi Grzechnikowi i Kornelowi Flisiakowi, którzy nietuzinkowym podejściem do tematu "konferansjerki" sprawili, że ta edycja na pewno pozostanie długo w pamięci zarówno uczestników jak i widowni.
Podczas wyczekiwania werdyktu jury zaśpiewała uczennica PZS 2, zwyciężczyni ubiegłorocznej edycji tej imprezy oraz III Powiatowego Mam Talent - Michalina Wituła.
Dziękując za udział w tegorocznym konkursie zapraszamy serdecznie na IV Powiatowy Mam Talent, podczas którego reprezentować naszą szkołę będą laureaci dwóch pierwszych miejsc. Gratulujemy i życzymy sukcesu.
Strona 176 z 424