Ruszyła kolejna edycja konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska, skierowanego do osób, które dopiero szlifują swój talent kulinarny! Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy jest przewodnik Gault & Millau Polska, a w jury zasiądą wiodący szefowie kuchni, będący jego laureatami: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.
Jeżeli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej lub kucharzem i nie ukończyłeś jeszcze 21 roku życia, zapraszamy Cię do udziału w konkursie Mistrzostwa Młodych Kucharzy, gdzie jako członek dwuosobowego zespołu, będziesz miał możliwość zaprezentować swój talent i powalczyć o wspaniałe nagrody!
CHCESZ WZIĄĆ UDZIAŁ?
ETAP I
- Stwórz dwuosobowy zespół.
- Opracuj przepis na danie konkursowe w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.
- Wykonaj zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów.
- Prześlij do nas:
- przepis i zdjęcie gotowego dania (zdjęcia wykonane techniką cyfrową powinny mieć następujące parametry: format jpg, wielkość nie większa niż 1025x768 pikseli, 200 Kb)
- wypełniony Formularz Zgłoszeniowy (dostępny na stronie www. makro.pl lub poniżej)*
ETAP II
Zespoły, których prace zostaną uznane za najciekawsze pod względem formy i treści, zaprosimy do udziału w indywidualnej rozmowie oraz teście wiedzy gastronomicznej, które odbędą się we wrześniu 2016 roku.
ETAP III
W Półfinale Konkursu, który odbędzie się 13 października 2016 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie, uczestnicy konkursu przygotują potrawy składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.
ETAP IV
Finał Konkursu odbędzie się również w stołecznej Akademii, w dniu 14 października 2016 roku, gdzie zakwalifikowane zespoły przygotują potrawy, składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.
* Prawidłowo wypełniony Formularz Zgłoszeniowy i Formularze Przygotowania Przepisu z załączonymi zdjęciami należy wysłać do dnia 30 czerwca 2016 r. na adres pocztowy:
MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Dział PR i Komunikacji wewnętrznej,
Aleja Krakowska 61,
02-183 Warszawa
z dopiskiem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015? lub pocztą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - z tytułem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016?
NA ZWYCIĘZCÓW CZEKAJĄ:
- Dwutygodniowy staż w zagranicznej restauracji + bon na zakupy w MAKRO o wartości 4000 zł brutto.
- Dwutygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 3000 zł brutto.
- Tygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 2000 zł brutto.
Koszt noclegów i diet zostanie pokryty przez MAKRO.
Dodatkowo, nauczyciel lub kucharz, pełniący rolę opiekuna zespołu, który zajmie 1 miejsce, otrzyma bony towarowe o wartości 1500 zł brutto na zakupy w MAKRO, zaś za drugie - 1000 zł, a za trzecie - 500 zł.
Nasi uczniowie: Radoń Sebastian (4 TMa), Kołtuński Klaudiusz (4 TMb) i Jacek Szymon (4 TMa) od końca stycznia pracowali nad projektem INTELIGENTNY DOM. Według założenia miała to być w pełni funkcjonalna makieta domu wielopiętrowego, przeznaczona do nauki sterowania wszelkimi podsystemami, jakie tylko uda się wmontować i uruchomić.
System zarządzania budynkiem (ang. BMS ? Building Management Systems) znajduje zastosowanie w budynkach biurowych, przemysłowych i instytucji, a jego ideą jest integracja, kontrola, monitorowanie, optymalizacja i raportowanie działania takich elementów jak:
- sieć teleinformatyczna;
- sterowanie oświetleniem wewnętrznym i zewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
- sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
- sterowanie wentylacją, klimatyzacją i filtracją w oparciu o parametry jakości powietrza, tj. zawartość dwutlenku węgla i wilgotność;
- symulacja obecności;
- ochrona bytu i mienia;
- system alarmowy i monitoring;
- system przeciwpożarowy;
- system kontroli dostępu;
- system zasilania UPS;
- system pogodowy;
- system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z własnych mikroźródeł;
- obsługa urządzeń audio-video i innych codziennego użytku;
- złożony system personalizacji;
- system sterowania oddymianiem pożarowym, sterowanie i monitorowanie klap przeciwpożarowych.
Z powyższych podsystemów w pełni udało się zrealizować:
- sieć teleinformatyczna;
- sterowanie oświetleniem wewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
- sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
- sterowanie wentylacją i filtracją w oparciu o temperaturę powietrza;
- ochrona bytu i mienia;
- system alarmowy;
- system przeciwpożarowy;
- system kontroli dostępu;
- system zasilania UPS;
- system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z panelu słonecznego;
- system sterowania oddymianiem pożarowym.
Projekt ten postanowili zgłosić do eliminacji okręgowych Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości BLOK A w kategorii P - Pomoc dydaktyczna. W tym celu swoją pracę opisali sprawozdaniu, które zostało złożone 7 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych im. Jędrzeja Śniadeckiego w Bielsku-Białej. Tydzień później wystąpili przed komisją, gdzie omawiali różne aspekty zgłoszonego modelu. W efekcie zajęli trzecie miejsce!
http://zseeim.edu.pl/pliki/olimpiada_innowacji_na_strone_blok_a_pdf-3553.pdf
GRATULUJEMY!
"Moja zapowiedź przygody" pod takim hasłem odbył się Konkurs Filmowy dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Organizatorem był Miejski Ośrodek Rekreacji i Sportu w Pszczynie. Konkurs był przeprowadzony w ramach odbywających się Pszczyńskich Spotkań z Przygodą. Tematem pracy było stworzenie przez uczniów zapowiedzi wybranego podróżnika, który był gościem Spotkań z Przygodą na sali w pszczyńskim PCKulu. Zaś nagrodą dla zwycięzców było otrzymanie dofinansowania do wyjazdu szkolnego lub wycieczki.
Uczniowie klasy I Technikum Informatycznego w składzie:
- Patryk Nowak - Redaktor,
- Weronika Tyrala - Zbyszek Cebula,
- Krzysztof Folek jako Ryszard Gajewski (gość Spotkań),
- Mateusz Michałek (Dżony) - pomoc medyczna,
pod bacznym okiem reżysera i scenarzysty pani Anny Kozińskiej nakręcili 2 minutowy filmik o znanym alpiniście, himalaiście i taterniku Ryszardzie Gajewskim. Skład jury docenił poświęcenie, zamysł oraz walory artystyczne i humorystyczne twórców filmu i przyznał im I miejsce oraz nagrodę w wysokości 700 zł.
Dziękuję bardzo całej ekipie za zaangażowanie i dobrą zabawę podczas kręcenia filmu.
Pani Reżyser
Oto kilka zdjęć z planu filmowego oraz FILM. Zachęcamy do oglądania!
W ubiegły czwartek, 7 kwietnia, uczennice klasy I TŻiUG ? Dominika Malarek i Agnieszka Kuśnierz wzięły udział w konkursie kulinarnym: ?Gotuj z pasją - tradycja a nowoczesność ? pierogi w roli głównej? organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno ? Hotelarskich w Wiśle.
Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.
Niełatwe to było zadanie dla dziewczyn, gdyż konkurowały z czternastoma drużynami z innych szkół gastronomicznych. Mimo, iż nie zajęły miejsca na podium należą im się gromkie brawa za odwagę, pracę którą włożyły w przygotowanie się do konkursu, a szczególne efekt końcowy ? trzy porcje pięknie podanych, smakowitych pierogów z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim oraz masełkiem z rozmarynem.
Dominika i Agnieszka miały okazję nie tylko poczuć klimat zmagań konkursowych, ale także poznać wiele ciekawych i znanych osobistości. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało bowiem profesjonale jury, w skład którego wchodzili szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych między innymi: Carlos Gonzales Tejera - znany dziennikarz i pasjonat gotowania, Sebastian "Szromu" Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji "La Rossa", uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell's Kitchen, czy Piotr Polak ? szef kuchni w restauracji ?Kapias? w Goczałkowicach.
Dziewczynom gratulujemy serdecznie oraz trzymamy kciuki za dalszy ich rozwój w dziedzinie gastronomii!!!
Galeria zdjęć - Szkoła - Konkursy - 2016.04.07 - UDZIAŁ UCZENNIC KLASY I TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH W KONKURSIE KULINARNYM (53) |
W piątek 01.04.2016r. w Pyskowicach, na zaproszenie Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa ? Wydziału Studiów Społecznych w Gliwicach oraz Wojskowej Komendy Uzupełnień w Gliwicach, uczniowie klas 1 mundurowych wzięli udział w TURNIEJU WIEDZY I SPRAWNOŚCI OBRONNEJ. Turniej miał na celu popularyzację wiedzy o bezpieczeństwie, obronności i wojskowości, a także podniesienie sprawności młodzieży poprzez sportową rywalizację z zakresie umiejętności: strzeleckich, bojowych i wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym. Po wcześniejszych zajęciach przygotowawczych, wybrana została 3 osobowa reprezentacja w składzie: Wojciech Drzewiecki z klasy 1 Loa, Magdalena Wojtasik i Tomasz Ryszka z klasy 1 Lob. Mimo ciężkich warunków pogodowych jakie panowały, nasza drużyna dzielnie walczyła do końca. Swoje zmagania rozpoczęła od testu wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym, następnie przeszli do miejsca rzutów granatem. Po tych konkurencjach chwila przerwy na regenerację sił i ciepły posiłek ? grochówka i można było ruszać w teren z busolą, czyli marsz na azymut. No i na sam koniec strzelanie z karabinku sportowego oraz z pistoletu. W rywalizacji uplasowaliśmy się na 7 miejscu, choć tak niewiele brakowało do drugiego. Różnice punktowe były bardzo niewielkie.
Strona 175 z 424