Powiatowy Zespół Szkół nr 2 - szkoła wielu możliwości - tłumnie oblegana
W miniony wtorek 4-ego kwietnia gościliśmy gimnazjalistów trzecich klas, którzy tłumnie przybyli na organizowany w naszej szkle Dzień Otwarty. W tym dniu szkołę odwiedziło ok. 350 osób z powiatu pszczyńskiego oraz powiatów ościennych.
Zainteresowanych naszą ofertą kształcenia uczniów wprowadziliśmy krok po kroku w mury naszej placówki pokazując wyspecjalizowane pracownie zawodowe, w tym nowoczesne pracownie informatyczne oraz obiekty sportowe.
Doskonale przygotowane stoiska promujące poszczególne kierunki kształcenia (a mamy ich obecnie 19) przyciągały rzesze młodzieży. Przygotowany specjalnie na tę okazję bogaty program został w pełni zrealizowany i mamy nadzieję, że przekonał zgromadzonych uczniów do złożenia dokumentów właśnie do naszej placówki.
Atmosferę Dnia Otwartego najlepiej oddają zdjęcia.
Dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom, którzy wzięli udział w organizacji i sprawnym przebiegu wydarzenia.
Dzień Otwarty 04.04.2017 r.
oraz
Konsultacje dla rodziców gimnazjalistów zainteresowanych naszą ofertą
W programie Dnia Otwartego w PZS 2 znajdą się między innymi:
- prezentacja poszczególnych kierunków kształcenia,
- zwiedzanie pracowni szkolnych i obiektów sportowych,
- lekcja otwarta z biologii,
- język angielski na wesoło,
- prezentacja zawodów, prac uczniów oraz wyposażenia pracowni: geodezyjnej, projektowania terenów zieleni, informatycznej, urządzeń i systemów energetyki odnawialnej oraz budownictwa,
- obserwacja zajęć i ćwiczeń zawodowych w pracowniach kształcenia praktycznego oraz w terenie,
- przedstawienie możliwości pracowni mechatronicznej i elektrycznej, pokaz robotów,
- pokazy: musztry, samoobrony, pierwszej pomocy przedmedycznej ? w wykonaniu uczniów LO mundurowego,
- otwarty konkurs dla gimnazjalistów w strzelaniu z karabinka pneumatycznego ? na szkolnej strzelnicy,
- prezentacja sprzętu Straży Pożarnej,
- grupa interwencyjno - szturmowa z zakładu karnego w akcji ? pokaz sprzętu, technik obezwładniających oraz zasad przewożenia osadzonego w konwoju,
- zajęcia ze studentami animacji społeczno - kulturalnej UŚ w Cieszynie,
- wystawa ?Stół pięknie nakryty? ? aranżacje stołu wielkanocnego,
- przedstawienie projektów i wymian międzynarodowych, w których biorą udział nasi uczniowie,
- prezentacja niektórych firm/pracodawców, z którymi szkoła współpracuje,
- degustacja specjałów przygotowanych przez uczniów kierunków gastronomicznych,
- quizy i konkursy z nagrodami oraz inne niespodzianki?.
W piątek 24 marca na sali gimnastycznej odbyło się interesujące, niecodzienne show!
Flair Brothers to duet barmański stworzony przez braci Piotra i Andrzeja, którzy od 10 lat poświęcają się sztuce flair. Rozwijane przez nich umiejętności zaskoczyły uczniów PZS 2.
Pokazach porwał szkolna publiczność publikę do wspólnej zabawy! Niektórzy uczniowie i nauczyciele sami mogli spróbować zmierzyć się w tej nowej branży. Czy zmienią fach, to raczej wątpliwe. Jedno jest pewne, zabawa była przednia!
Do zaniepokojonych rodziców przekazujemy ważną informację:
Wszystkie sporządzone drinki były bezalkoholowe.
Obsługa barmańska to profesjonalne przygotowywanie drinków przez wykwalifikowanych barmanów. W swojej pracy bramani wykorzystują styl klasyczny oraz nowoczesny trend working flair, przez co czas oczekiwania na koktajl umilany jest efektownymi sztuczkami.
Drinki serwowane na barze mają niepowtarzalny wygląd, smak i aromat.
view=categories|categoryid=648|imagecategories=1|imagecategoriessize=0}
Esencja smaku solą i pieprzem z Piotrem Polakiem
Nie od dziś wiadomo, że kurczak w najróżniejszych formach podania, bywa najczęstszym gościem na naszych stołach.
Być może dlatego ostatnie warsztaty kulinarne, które odbyły się w czwartek 23 marca były tematycznie związane właśnie z tym rodzajem mięsa.
I dobrze! Bo było przepysznie ? i praktycznie?
Nie każdy uczestnik warsztatów miał do tej pory okazję osobistego rozprawienia się z kurczakiem. Jednak szef kuchni ? Piotr Polak ? przekonał nas, że porcjowanie kurczaka, to nie taka trudna rzecz i krok po kroku pokazał jak oddzielić od siebie poszczególne części.
Nasz kuchenny trener ? Piotr Polak, przekonywał, że czasem nie warto ukrywać prawdziwego smaku mięsa pod góra przypraw, mieszanek przygotowanych przez producentów Zapewniał, że ?solą i pieprzem mięso się obroni?. Zaufaliśmy i nie żałowaliśmy ? obroniło się.
Wygraliśmy wyjazd na sesję Parlamentu Europejskiego w Strasburgu!!
Nasi uczniowie już po raz drugi zostali laureatami konkursu EUROSCOLA organizowanego przez Parlament Europejski.
Tym razem zwycięstwo zapewnił filmik przedstawiający wizję szkoły przyszłości, do którego materiał nakręciła Paulina Hejnoł z klasy 1 Tth, a który później sprawnie zmontował Kuba Stalmach z klasy 2 Tth, a wystąpili ? sami zobaczcie :)
KLIKNIJ ZOBACZ DZIEŁO NASZYCH UCZNIÓW
Serdeczne gratulacje dla całej ekipy! Teraz czas na trochę odpoczynku, a już za niedługo początek przygotowań do młodzieżowej sesji Parlamentu Europejskiego w Strasburgu.
Oj, będzie się działo :)
Dziękujemy zaangażowanym w projekt Euroscola:
Paulina Hejnoł kl. 1Tth
Jakub Stalmach kl. 2 Tth
Łukasz Brudek kl. 1 Tth
Natalia Kalarus kl.1 Tth
Wiktoria Kiełkowska kl. 2 Tlg
Kinga Kania kl. 2 Tth
Sabina Fabian kl. 3 Tok
Arek Fryś kl. 4 Ti
Sandra Jacek kl. 3 Tth
Aurelia Grabowska kl. 3 Tth
Angelika Kapias kl. 3 Tth
Martyna Wituła kl. 3 Tth
Agata Piłot kl. 3 Tth
Strona 89 z 425