ORGANIZATOR: Uczniowski Klub Sportowo ? Turystyczny ?DIABLAK?
TRASA WYCIECZKI: Polanka - Girova - Trójstyk (Republika Czeska)
TERMIN: 24.05.2015 r.
ZGŁOSZENIA DO: 15 MAJA 2015 r.
KOSZT: 30 zł
INFORMACJE I KONTAKT: TEL. 504032040; e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.;
SZCZEGÓŁY IMPREZY: www.skkt-diablak.pszczyna.edu.pl
WYMAGANY DOBRY STAN ZDROWIA!!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany trasy lub odwołania wycieczki ze względu na złe warunki atmosferyczne.
Uczniowie klasy 4 TI wykorzystując okres pomiędzy wystawieniem ocen końcoworocznych a uroczystą akademią z okazji ukończenia przez nich szkoły wykorzystali na kilkudniową wycieczkę krajoznawczą. W dniu 20 kwietnia 2015 roku wyjechali do malowniczego Zwardonia, gdzie przez trzy dni mogli odpocząć po trudach nauki i jednocześnie nabrać sił przed maturalnym maratonem. Pierwszego dnia pogoda niezbyt dopisała. Silny, porywisty wiatr i podający od czasu do czasu deszcz zniechęcały do wędrówek po okolicznych pagórkach. Na szczęście drugiego dnia pogoda zaczęła się poprawiać i po południu można było odpocząć na świeżym powietrzu. W dniu powrotu Zwardoń żegnał nas zalany słońcem, a my z żalem wsiadaliśmy do pociągu...
W piątek 10 kwietnia br. grupa uczniów z klas 3Ti, 4Ti oraz 3TMa pod opieką nauczycieli Witolda Sadloka i Marii Rołki wzięła udział w Dniu Otwartym Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Podczas wizyty uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną Politechniki oraz procesem rekrutacji na studia. Mieli również okazję spotkania się z przedstawicielami poszczególnych wydziałów uczelni oraz zwiedzania laboratoriów i pracowni, gdzie wykładowcy przybliżyli uczniom tematykę zajęć praktycznych na wydziale Mechanicznym Technologicznym.
Wyjazd miał na celu przybliżenie uczniom perspektyw edukacyjnych oraz przedstawienie im możliwości ukierunkowania swojej kariery zawodowej.
![]() | Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2015.04.10 - Dzień Otwarty Politechniki Śląskiej w Gliwicach (6) |
W ramach spotkań edukacyjnych z cyklu ?Akademia Medycyny i Piękna? w dniu 12 marca 2015 r. 30 uczniów z klas żywieniowych wraz z opiekunami brało udział w pokazie kuchni molekularnej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. W atmosferze pełnej humoru prekursor kuchni molekularnej w Polsce, Mistrz kuchni, ?naukowiec? znany z programów kulinarnych w TVP2, TVN, TVN24 oraz Polsat-Biznes, kucharz ?naukowiec?, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków Łukasz Konik zachęcał do eksperymentowania z tą kuchnią. Pokazał, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Przekonywał, że można ugotować coś oryginalnego, smacznego, zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych.
Udowadniał, że molekularne gotowanie wykorzystuje właściwości fizyczne produktów spożywczych oraz gazów, nie stosuje przetwarzania produktów za pomocą chemii. Jest to kuchnia wyjątkowo lekka, dietetyczna i oryginalna. Zrywając z tradycyjnymi sposobami przygotowania potraw poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otwiera nowe światy smakowe i aromatyczne. Potrawy zachwycają wyglądem, a dania przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, zaskakują idealnym, czystym smakiem i zachowanymi właściwościami odżywczymi. Sposób przyrządzenia decyduje o tym, że potrawy mogą sprostać zarówno gustom smakosza, niejadka i... estety. Kuchnia molekularna to zabawa. A kulinarne eksperymentowanie z nią może pochłonąć każdego, kto przejawia ciekawość, pragnie zaskakiwać oraz tworzyć unikalne kompozycje smakowe.
Po obfitej dawce pouczającej teorii Mistrz zaprosił słuchaczy do swojej kuchni przypominającej laboratorium, do wspólnego gotowania. Pod jego kierunkiem uczestnicy pokazu mieli możliwość przygotować kawior molekularny o smaku marchewki. Wyjawił tajniki technik kuchni molekularnej, wyjaśniając m.in. jak smażyć w wodzie, czy jak zamknąć gorącą zupę w żelowej otoczce. Część uczestników pokazu miała okazję gotować w ciekłym azocie. Inni próbowali smaku świeżych ziół zamrożonych w chipsy, sprawdzali konsystencję mrożonej pianki kawowej oraz smak lodów z kwaszonych ogórków. Degustowali również piersi kurczaka czy deseru z ananasa przygotowane w technice Sous vide (długotrwałe gotowanie w wodzie o stałej temperaturze produktów zamkniętych próżniowo). Na koniec degustowano drinki molekularne z soków i suchego lodu.
![]() | Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2015.03.12 - PODRÓŻ DO KRAINY KUCHNI I NAUKI - ŻYWIENIOWCY NA POKAZIE KUCHNI MOLEKULARNEJ (20) |
Podkategorie
Strona 176 z 312