Uczniowie klasy 4 TI wykorzystując okres pomiędzy wystawieniem ocen końcoworocznych a uroczystą akademią z okazji ukończenia przez nich szkoły wykorzystali na kilkudniową wycieczkę krajoznawczą. W dniu 20 kwietnia 2015 roku wyjechali do malowniczego Zwardonia, gdzie przez trzy dni mogli odpocząć po trudach nauki i jednocześnie nabrać sił przed maturalnym maratonem. Pierwszego dnia pogoda niezbyt dopisała. Silny, porywisty wiatr i podający od czasu do czasu deszcz zniechęcały do wędrówek po okolicznych pagórkach. Na szczęście drugiego dnia pogoda zaczęła się poprawiać i po południu można było odpocząć na świeżym powietrzu. W dniu powrotu Zwardoń żegnał nas zalany słońcem, a my z żalem wsiadaliśmy do pociągu...
W piątek 10 kwietnia br. grupa uczniów z klas 3Ti, 4Ti oraz 3TMa pod opieką nauczycieli Witolda Sadloka i Marii Rołki wzięła udział w Dniu Otwartym Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Podczas wizyty uczniowie zapoznali się z ofertą edukacyjną Politechniki oraz procesem rekrutacji na studia. Mieli również okazję spotkania się z przedstawicielami poszczególnych wydziałów uczelni oraz zwiedzania laboratoriów i pracowni, gdzie wykładowcy przybliżyli uczniom tematykę zajęć praktycznych na wydziale Mechanicznym Technologicznym.
Wyjazd miał na celu przybliżenie uczniom perspektyw edukacyjnych oraz przedstawienie im możliwości ukierunkowania swojej kariery zawodowej.
Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2015.04.10 - Dzień Otwarty Politechniki Śląskiej w Gliwicach (6) |
W ramach spotkań edukacyjnych z cyklu ?Akademia Medycyny i Piękna? w dniu 12 marca 2015 r. 30 uczniów z klas żywieniowych wraz z opiekunami brało udział w pokazie kuchni molekularnej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. W atmosferze pełnej humoru prekursor kuchni molekularnej w Polsce, Mistrz kuchni, ?naukowiec? znany z programów kulinarnych w TVP2, TVN, TVN24 oraz Polsat-Biznes, kucharz ?naukowiec?, członek elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownik Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, poszukiwacz niezwykłych smaków Łukasz Konik zachęcał do eksperymentowania z tą kuchnią. Pokazał, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Przekonywał, że można ugotować coś oryginalnego, smacznego, zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych.
Udowadniał, że molekularne gotowanie wykorzystuje właściwości fizyczne produktów spożywczych oraz gazów, nie stosuje przetwarzania produktów za pomocą chemii. Jest to kuchnia wyjątkowo lekka, dietetyczna i oryginalna. Zrywając z tradycyjnymi sposobami przygotowania potraw poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otwiera nowe światy smakowe i aromatyczne. Potrawy zachwycają wyglądem, a dania przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników, zaskakują idealnym, czystym smakiem i zachowanymi właściwościami odżywczymi. Sposób przyrządzenia decyduje o tym, że potrawy mogą sprostać zarówno gustom smakosza, niejadka i... estety. Kuchnia molekularna to zabawa. A kulinarne eksperymentowanie z nią może pochłonąć każdego, kto przejawia ciekawość, pragnie zaskakiwać oraz tworzyć unikalne kompozycje smakowe.
Po obfitej dawce pouczającej teorii Mistrz zaprosił słuchaczy do swojej kuchni przypominającej laboratorium, do wspólnego gotowania. Pod jego kierunkiem uczestnicy pokazu mieli możliwość przygotować kawior molekularny o smaku marchewki. Wyjawił tajniki technik kuchni molekularnej, wyjaśniając m.in. jak smażyć w wodzie, czy jak zamknąć gorącą zupę w żelowej otoczce. Część uczestników pokazu miała okazję gotować w ciekłym azocie. Inni próbowali smaku świeżych ziół zamrożonych w chipsy, sprawdzali konsystencję mrożonej pianki kawowej oraz smak lodów z kwaszonych ogórków. Degustowali również piersi kurczaka czy deseru z ananasa przygotowane w technice Sous vide (długotrwałe gotowanie w wodzie o stałej temperaturze produktów zamkniętych próżniowo). Na koniec degustowano drinki molekularne z soków i suchego lodu.
Galeria zdjęć - Szkoła - Wycieczki - 2015.03.12 - PODRÓŻ DO KRAINY KUCHNI I NAUKI - ŻYWIENIOWCY NA POKAZIE KUCHNI MOLEKULARNEJ (20) |
W dniach od 10 do 12 marca 2015 roku w Kielcach miało miejsce wielkie wydarzenie. W jednym miejscu jednocześnie odbyło się aż osiem targów związane z szeroko rozumianym przemysłem, głównie ciężkim:
- XX Targi Przemysłowej Techniki Pomiarowej CONTROL-STOM
- VI Targi Technologii Antykorozyjnych oraz Ochrony Powierzchni EXPO-SURFACE
- VIII Targi Pneumatyki, Hydrauliki, Napędów i Sterowań PNEUMATICON
- VIII Targi Obróbki Blach STOM-BLECH
- VIII Targi Obróbki Metali, Obrabiarek i Narzędzi STOM-TOOL
- II Targi Laserów i Technologii Laserowych STOM-LASER
- X Międzynarodowe Targi Technologii i Urządzeń dla Spawalnictwa SPAWALNICTWO
- Targi Wirtualizacji Procesów WIRTOPROCESY oraz Dni Druku 3D
Na tak ważnej imprezie nie mogło zabraknąć mechatroników z Pszczyny. Uczniowie klas 3 Tma i 3 Tmb oraz uczestników KOŁA MECHATRONIKI po kilkugodzinnej podróży dotarli na teren targów 11 marca. Przez kilka godzin zwiedzali oni stoiska, przyglądali się pokazom i zbierali materiały reklamowe. Największym powodzeniem, nie licząc robiących ogromne wrażenie sporych rozmiarów maszyn do obróbki metalu, cieszyły się stoiska z drukarkami 3D. Jednym z powodów było prawdopodobnie to, że już za kilka lat technologia ta zawita do naszych domów...
Podkategorie
Strona 176 z 309