W ubiegłym tygodniu uczniowie pierwszych klas uczestniczyli w warsztatach pod nazwą Twój czas. Zajęcia z zakresu tzw. profilaktyki pozytywnej obejmowały treści dotyczące specyfiki okresu dojrzewania, aktywnych form spędzania czasu wolnego, rozwijania kreatywności itp.

Warsztaty prowadzono metodami dynamicznymi, interaktywnymi z wykorzystaniem m.in. dramy, burzy mózgów i dyskusji.

By odkryć młode talenty - staże dla uczniów w wieku 13-20 lat

Zapraszamy do udziału w Stażach Badawczo-Rozwojowych E(x)plory 2017. Jest to niepowtarzalna okazja, aby korzystając z profesjonalnego zaplecza laboratoryjnego oraz wsparcia merytorycznego specjalistów przygotować własny projekt badawczy i zgłosić go do Konkursu Naukowego E(x)plory. Staże odbywają się w okresie wakacyjnym na uczelniach wyższych, w instytutach naukowo-badawczych oraz innowacyjnych przedsiębiorstwach.

Uczniowie zainteresowani zgłoszeniem powinni wypełnić ankietę zgłoszeniową i odesłać ją na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., nazywając plik swoim nazwiskiem i imieniem. Ankieta zgłoszeniowa jest dostępna do pobrania na naszej stronie www.explory.pl w zakładce Staże Badawczo-Rozwojowe E(x)plory. Zgłoszenia osób zainteresowanych stażem przyjmowane są do 2 czerwca 2017.

Wyniki rekrutacji zostaną przesłane mailowo 30 czerwca 2017 roku. Tego samego dnia na stronie www.explory.pl zostanie opublikowana ostateczna lista osób zakwalifikowanych do Staży Badawczo-Rozwojowych E(x)plory 2017. Regulamin oraz informacje szczegółowe na temat staży dostępne są na stronie internetowej www.explory.pl.

Wszelkie dodatkowe zapytania prosimy kierować na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Warsztaty dla uczniów klas I

CEMS Club Warszawa, organizacja non-profit działająca przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie zaprasza uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 do udziału w dwunastej edycji projektu CEMS Chance, która odbędzie się w terminie 16-19 maja 2017 r. w Warszawie.

CEMS Chance to cykl 4-dniowych warsztatów skierowanych do uczniów III klasy gimnazjum oraz I klasy szkoły ponadgimnazjalnej z całej Polski, którzy pochodzą z małych miejscowości lub znajdują się w trudnej sytuacji życiowej ? rodzinnej, finansowej lub zdrowotnej. Podczas pobytu w Warszawie uczestnicy biorą udział w cyklu warsztatów, szkoleń i paneli dyskusyjnych, które mają na celu pomóc im w wyborze przyszłej ścieżki edukacyjnej oraz zachęcić do samorozwoju.

Rekrutacja do projektu odbędzie się w dniach 7-21 kwietnia poprzez formularz na naszej stronie internetowej  http://cemschance.pl/ Tutaj znajdziesz również informacje o projekcie.

Do udziału w dwunastej edycji projektu pragniemy zaprosić 40 uczestników.

Udział w projekcie jest BEZPŁATNY. Jedynym kosztem ponoszonym przez uczestnika jest dojazd do Warszawy i powrót do domu.

Coś na ząb ? na zdrowie ? na urodę!


9 lutego 2017 r. uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli kolejną możliwość, by pod okiem wysoko wykwalifikowanego szefa kuchni ? Piotra Polaka ? nauczyć się jak dobierać smak i z kilku składników stworzyć pyszne dania.


Tym razem motywem przewodnim były warzywa korzeniowe. Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tym co je wie doskonale, że warzywa to prawdziwe dary natury, których spożywanie dostarcza różnego typu witaminy i mikroelementów poprawiających stan naszego zdrowia i urody.


Szef kuchni wprowadził uczniów w temat mówiąc, które warzywa korzeniowe należy jeść zimą: buraki, marchew, pietruszka, seler. Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.

Przepisy:

Na początek Selerotto:

Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.
W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.

 

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Zapisy w sekretariacie. Ilość miejsc ograniczona!