Warsztaty dla uczniów klas I

CEMS Club Warszawa, organizacja non-profit działająca przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie zaprasza uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 do udziału w dwunastej edycji projektu CEMS Chance, która odbędzie się w terminie 16-19 maja 2017 r. w Warszawie.

CEMS Chance to cykl 4-dniowych warsztatów skierowanych do uczniów III klasy gimnazjum oraz I klasy szkoły ponadgimnazjalnej z całej Polski, którzy pochodzą z małych miejscowości lub znajdują się w trudnej sytuacji życiowej ? rodzinnej, finansowej lub zdrowotnej. Podczas pobytu w Warszawie uczestnicy biorą udział w cyklu warsztatów, szkoleń i paneli dyskusyjnych, które mają na celu pomóc im w wyborze przyszłej ścieżki edukacyjnej oraz zachęcić do samorozwoju.

Rekrutacja do projektu odbędzie się w dniach 7-21 kwietnia poprzez formularz na naszej stronie internetowej  http://cemschance.pl/ Tutaj znajdziesz również informacje o projekcie.

Do udziału w dwunastej edycji projektu pragniemy zaprosić 40 uczestników.

Udział w projekcie jest BEZPŁATNY. Jedynym kosztem ponoszonym przez uczestnika jest dojazd do Warszawy i powrót do domu.

Coś na ząb ? na zdrowie ? na urodę!


9 lutego 2017 r. uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli kolejną możliwość, by pod okiem wysoko wykwalifikowanego szefa kuchni ? Piotra Polaka ? nauczyć się jak dobierać smak i z kilku składników stworzyć pyszne dania.


Tym razem motywem przewodnim były warzywa korzeniowe. Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tym co je wie doskonale, że warzywa to prawdziwe dary natury, których spożywanie dostarcza różnego typu witaminy i mikroelementów poprawiających stan naszego zdrowia i urody.


Szef kuchni wprowadził uczniów w temat mówiąc, które warzywa korzeniowe należy jeść zimą: buraki, marchew, pietruszka, seler. Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.

Przepisy:

Na początek Selerotto:

Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.
W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.

 

Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Zapisy w sekretariacie. Ilość miejsc ograniczona!



Wyjazd szkoleniowy EUROWEEK - Szkoła Liderów

W dniach 4-8 grudnia 2016 r. 15 uczniów naszej szkoły pod opieką pani Wirginii Fitowskiej oraz pani Izabeli Skipioł wzięło udział w szkoleniu językowym ?EUROWEEK- SZKOŁA LIDERÓW?.

Szkolenie odbyło się w Długopolu Dolnym w Kotlinie Kłodzkiej.

Warsztaty prowadzili wolontariusze z różnych części świata, min. z Etiopii, Chin, Ugandy, Chorwacji, Meksyku, Indii. Wszystkie zajęcia prowadzone były w języku angielskim.

Szeroki program szkolenia obejmował udział naszych uczniów w licznych prezentacjach krajów. Mieli oni poznać tradycję, religię oraz zwyczaje krajów z różnych stron świata.

Poprzez różnorodne gry i zabawy językowe nasi uczniowie uczyli się pracy w grupie, tolerancji, a także rozwijali kreatywność i komunikatywność.

Przede wszystkim jednak podnosili swoje umiejętności języka angielskiego. Podczas pobytu odbyła się również wycieczka do Bystrzycy Kłodzkiej i Kłodzka.

Ogromne zaangażowanie naszych uczniów w szkoleniu było dowodem zadowolenia z ich udziału w takiego typu projekcie.

Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat potwierdzający udział w warsztatach.

W następnym roku szkolnym planowany jest kolejny wyjazd na EUROWEEK.

Już dziś zachęcamy do wzięcia udziału w następnym projekcie EUROWEEK, który planowany jest w kolejnym roku szkolnym!

 

 

Zapraszamy uczniów kierunków gastronomicznych na kolejną edycję warsztatów kulinarnych w naszej szkole!!!

Dobrze wykorzystaj swój czas i zgotuj swój los z Piotrem Polakiem - profesjonalnym szefem kuchni.