Coś na ząb ? na zdrowie ? na urodę!


9 lutego 2017 r. uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli kolejną możliwość, by pod okiem wysoko wykwalifikowanego szefa kuchni ? Piotra Polaka ? nauczyć się jak dobierać smak i z kilku składników stworzyć pyszne dania.


Tym razem motywem przewodnim były warzywa korzeniowe. Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tym co je wie doskonale, że warzywa to prawdziwe dary natury, których spożywanie dostarcza różnego typu witaminy i mikroelementów poprawiających stan naszego zdrowia i urody.


Szef kuchni wprowadził uczniów w temat mówiąc, które warzywa korzeniowe należy jeść zimą: buraki, marchew, pietruszka, seler. Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.

Przepisy:

Na początek Selerotto:

Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.
W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.

 

Frytki z marchewki
Składniki: marchewki w słupki, jajko, mąka, bułka tarta Panko*, olej do smażenia.
Pokrojoną w słupki marchewkę panierujemy jak kotlety. Jeśli nie masz frytkownicy lepiej nie używać mąki. Panierkę wciskamy w nasze frytki i wrzucamy na rozgrzany olej.
*panierka Panko to japoński rodzaj panierki nadający potrawom wspaniałą chrupkość. Można ją kupić w dużych marketach oraz w sklepach z orientalną żywnością.


Mizeria z białej rzodkwi
Składniki: rzodkiew biała 1-2 szt. starta na dużych oczkach tarki; łyżka soku z cytryny; cukier; jogurt naturalny; pieprz; sól, opcjonalnie czosnek.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy do smaku.


Sałatka z pieczonych buraków
Składniki: buraki 2 szt. pieczone w folii w piekarniku ok. 2h, pokrojony w półksiężyce; rukola, cebula w piórka, papryka w cienkie paski; ser np. feta; krem balsamiczny; ewentualnie czosnek, sól; pieprz, łyżka soku z cytryny.
Buraki i paprykę wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę kremu balsamicznego, sól, pieprz, sok z cytryny. Dorzucamy garść rukoli, garstkę cebuli ? mieszamy. Całość okraszamy pokruszonym serem. Wygląda pięknie! A jak smakuje!


Na koniec warsztatów, z okazji światowego dnia pizzy, Piotr Polak upiekł wraz z uczniami pyszną pizzę.
Ci co byli nacieszyli się smakiem i zapachem rozchodzącym się po najdalszych korytarzach szkoły. Ci co nie byli, niech nie żałują, tylko koniecznie przyjdą na kolejne warsztaty, na które czekamy z niecierpliwością? czym tym razem zostaniemy zaskoczeni??