W środę, 20 kwietnia 2016 r., w Zespole Szkół Samochodowych i Ogólnokształcących w Bielsku-Białej odbyły się zawody sportowo-obronne ?Sprawni jak żołnierze?. Już tradycyjnie, uczniowie naszej szkoły wzięli w nich udział, wykazując się ogromnym zaangażowaniem. Uczestnicy musieli zmierzyć się z 5 konkurencjami:

  • tor sprawnościowy
  • rzut granatem
  • pierwsza pomoc
  • strzelanie
  • bieg na orientację

Walka o każdy punkt była bardzo zacięta, w tych zawodach nigdy nie ma pewniaków i wszystko może się zdarzyć. Nie wiadomo, jak spisują się przeciwnicy, więc walczy się do końca. Każda konkurencja jest ważna i trzeba dać z siebie wszystko. Taką postawą wykazały się nasze drużyny ? w składzie:

Drużyna dziewcząt:

  1. Wioletta Mazur III Lob
  2. Bożena Frankiewicz I LOa
  3. Małgorzata Masłowska I LOa

Drużyna chłopców:

  1. Wojciech Drzewiecki C
  2. Arkadiusz Konwicki II Lob
  3. Wojciech Kokot II Tbr

Rezerwowy:

1. Krzysztof Kunzte I LOa

W klasyfikacji drużynowej dziewczęta zajęły 4 miejsce, natomiast drużyna chłopców, pierwszy raz od momentu naszych startów w tych zawodach znalazła się na podium, zajmując miejsce 3.

Wszystkim zawodnikom dziękuję za wspaniałą postawę i zaangażowanie.

Opiekun drużyn: Alicja Chrapkiewicz

 

W dniach 13?15 kwietnia 2016 r. w Ogrodzieńcu odbywał się Ogólnopolski Turniej Klas Mundurowych. Choć to już piata jego edycja, po raz pierwszy udział w nim wzięła reprezentacja naszej szkoły w składzie: Dawid Bielanin i Łukasz Kliś z klasy 1LOa. Przeczytajcie relacje chłopaków z tych niezwykle ciężkich i wyczerpujących zawodów.

W środę o godzinie 7.00 wyruszyliśmy do Ogrodzieńca, w bojowym nastawieniu, pełni energii i ciekawi nowych przygód. O godzinie 8:30 byliśmy na miejscu, ale żeby nie było nudno już na początku musieliśmy przejść ok. 4 km z plecakami, w pełnym umundurowaniu do miejsca naszego zakwaterowania. Po rejestracji wyruszyliśmy na zamek w Ogrodzieńcu, gdzie odbyło się uroczyste rozpoczęcie (ostatnie przyjemne chwile) oraz przeprowadzono wszystkie konkurencje pierwszego dnia.

Pierwsze wyzwanie dla nas stanowiła konkurencja wysokościowa ? Trawers Pałkiewicza, czyli czołganie po linie zawieszonej na wysokości około 10 m. Zadanie nie było proste, byliśmy spięci razem, co stanowiło utrudnienie, gdyż trzeba było poruszać się równym tempem, a na dodatek strasznie wiało, więc utrzymanie równowagi było nie lada wyczynem. Sygnał i ruszyliśmy ? Łukasz wystrzelił jak z procy, ja nie nadążyłem i spadłem. Pierwszy cios, przygnębienie, poczucie porażki. Trudno trzeba było walczyć dalej. Następne wyzwanie to Ostatni Szczebel Ratunku ? skok w przepaść i chwyt drabiny, zawieszonej na wysokości, a następnie przejście jak najdalej i z powrotem. Instruktor powiedział, że jeżeli ktoś dojdzie do końca drabiny (nie była wcale krótka), to znajdzie się na tzw. liście Hardcorów. Obaj dokonaliśmy tego. Znaleźliśmy się na tej liście ? mówi Łukasz. Po tej konkurencji z uśmiechem na twarzy poszliśmy na obiad, gdzie ugościli nas zimnym rosołem i kotletem, twardym jak podeszwa. Głodni stawialiśmy czoła kolejnemu wyzwaniu pod nazwą Kluczowe Uderzenie, które polegało na jak najszybszym ułożeniu zdania, składającego się z 30 wyrazów, ułożonych na ziemi w kole, w którym mogła znajdować się tylko jedna osoba. Pierwsze podejście to czas 3 minuty 50 sekund, w następnym poprawa ? 2 minuty 50 sekund. Przyszła pora na konkurencję Pierwsza Pomoc, do której wiedzieliśmy, że jesteśmy dobrze przygotowani, ponieważ ćwiczyliśmy z naszą wychowawczynią Panią Alicją Chrapkiewicz (za co bardzo dziękujemy). Na 56 drużyn zadanie wykonaliśmy najlepiej i najszybciej!!! Chwilowy luzik ? udaliśmy się na grilla, który był najlepszym posiłkiem, jaki tam zjedliśmy. Wreszcie nadeszła jedna z najciekawszych konkurencji, przedsmak kolejnego dnia. O godzinie 20:00 podzielili nas na grupy, które z zamku ruszały do rozwidlenia dróg, dostawały tam mapę i musiały dobiec z nią do Gimnazjum, w którym spaliśmy. Trasa prowadziła przez kamieniołom, a w dodatku wszystko odbywało się w nocy. Byliśmy drużyną nr 16, więc wyruszyliśmy dopiero o 21:20. Trasa liczyła około 10 km. Gdy dotarliśmy na kamieniołomu było tam już kilka drużyn, które zdobywały punkty kontrolne, pochowane w krzakach, dziurach za skałami i w jeszcze kilku bardzo trudno dostępnych miejscach. Po zdobyciu wszystkich punktów pobiegliśmy w stronę mety. Po dotarciu do Gimnazjum okazało się, że przybiegliśmy jako 7 drużyna a ruszaliśmy jako 16, więc z dobrym nastawieniem poszliśmy spać.

Noc nie trwała długo, bo około 4 godzin, w dodatku śpiąc na 4 złączonych ławkach szkolnych (woleliśmy to, niż spanie na ziemi, oddzieleni od betonu tylko karimatą). Po śniadaniu wyruszyliśmy na łąki, stawy i tereny bardzo błotniste. W dodatku pogoda nie sprzyjała, było bardzo zimno i padał deszcz. Naszą pierwszą i bardzo ciężką w tym dniu konkurencją, był BIEG RZEŹNIKA, bieg pod górkę na odcinku 200 metrów, gdzie na mecie odpada ostatnia drużyna. Było to dla nas bardzo wyczerpująca konkurencja, a zaraz po niej czekały na nas jeszcze dwie również bardzo ciężkie. Pierwsza to Komandos, polegający na taktycznym przejściu toru odwzorowującego teren walki w taktyce zielonej i czarnej. Sprawa wydaję się prosta, gdyby nie przeszkody leżące na trasie, takie jak: wąskie tunele, płoty, błoto, woda, opony i wiele innych. Konkurencja poszła bardzo dobrze. Jeden z instruktorów powiedział nam, że jesteśmy "Profesjonalistami", więc z uśmiechem na twarzy i z dalszą motywacją do walki poszliśmy na Tratwę. Była to konkurencja wodna, polegająca na przeprawieniu się przez przeszkodę wodną, na gotowej tratwie, zbudowanej z 2 beczek. Dodatkowo, wzdłuż przeprawy rozciągnięta była luźna lina, służąca do pomocy podczas przeprawy.

Po tych kilku godzinach zmagań zadowoleni, brudni z błota i mokrzy, poszliśmy doprowadzić się do porządku. Następnie ruszyliśmy na obiad do Zamku, gdzie po posiłku odbywały się kolejne konkurencje. Obiad lepszy niż dzień wcześniej, ale pozostawiał wiele do życzenia...

Po obiedzie ruszyliśmy na dziedziniec, gdzie odbywały się dwie konkurencje. Pogoda cały czas dawała popalić i nie zapowiadało się na to, że będzie się przejaśniać, a my musieliśmy się zmierzyć z wysokością. Pierwsze zadanie polegało na jak najszybszym wejściu po drabinie linowej na sam szczyt murów zamku. Czas obu zawodników był sumowany. Z tej konkurencji jesteśmy zadowoleni, tak samo jak z kolejnej, polegającej na wbiegnięciu na samą górę murów, przypięciu się do linki i zjazdu desantowego. Tu również czas obu był sumowany. Ta konkurencja wyszła bardzo dobrze ponieważ mieliśmy jeden z lepszych czasów.

Po powrocie do Gimnazjum temperatura spadła, a my czekaliśmy na ostatnią już konkurencje w tym dniu pod nazwą Vietnam. Gdy wybiła godzina 22:00 na pole wyszła tylko połowa drużyn. Druga połowa zrezygnowała z tej konkurencji, ale my stwierdziliśmy, że nie zrezygnujemy! I walczyliśmy do końca. Po omówieniu konkurencji ubraliśmy się w pianki do wody i ruszyliśmy w stronę jeziora. Temperatura powietrza wynosiła 4 stopnie Celsjusza, temperatura wody ? 0 stopni, w porywach do 1, do tego ten zimny wiatr i deszcz... Masakra! Żartowaliśmy, że u nas w lodówce jest cieplej i przyjemniej. Kiedy dotarliśmy na miejsce, naszym oczom ukazał się staw długości około 150 metrów. By wykonać zadanie trzeba było przejść przez niego, co jakiś czas nurkując pod linami, unoszącymi się na powierzchni wody. Problemem nie była zimna woda, wiatr, deszcz, czy też środek nocy, ale to, że trzeba było prowadzić kolegę, ponieważ miał zakryte oczy. Po połowie następowała zmiana prowadzącego. Konkurencja pokazała zaufanie do partnera. Na swoją intuicję i zmysły nie było co liczyć. To był koniec wrażeń w drugim dniu. Wróciliśmy do gimnazjum na nocleg. Dawid położył się na ziemi i powiedział: "Możemy już umierać, na pewno pójdziemy do raju, bo w piekle już byliśmy."

Zmycie z siebie mułu i smrodu stojącej wody, nie było proste, ale udało się (chyba..). Przed snem (znów bardzo krótkim) trzeba było opatrzyć rany. Tak więc apteczki, które otrzymaliśmy do konkurencji Pierwsza Pomoc bardzo się przydały.

Piątek ? ostatni dzień. Wszyscy maja już tego miejsca dość. Niewyspani, brudni, z mokrymi ubraniami na sobie i plecaku, wsiedliśmy w autobus i pojechaliśmy do Jaworzna na Strzelnicę. Tej konkurencji nie trzeba chyba tłumaczyć, ponieważ sprawa jest prosta ? dostajesz broń, naboje i strzelasz do celu. Proste? Proste! No, że tak powiemy Strzelanie nie poszło zbyt dobrze, ale nie było też źle. Następnie wyruszyliśmy do Dąbrowy Górniczej na test wiedzy. Napisaliśmy go na 70%, więc byliśmy zadowoleni. To było ostatnie wyzwanie dla nas. Po teście wiedzy zjedliśmy posiłek i udaliśmy się na Uroczyste Zakończenie.

W klasyfikacji Generalnej zajęliśmy 18 miejsce na 56 drużyn. Nasze najlepsze osiągnięcia: pierwsze miejsce w konkurencji Pierwsza Pomoc, trzecie w Komandosie, czwarte w Ostatnim Szczeblu Ratunku.

Polecamy taka przygodę każdemu, kto lubi się wytaplać w błotku, wejść do wody w środku nocy, nie ma lęku wysokości i ogólnie lubi dawać z siebie 200%!

 

Ruszyła kolejna edycja konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska, skierowanego do osób, które dopiero szlifują swój talent kulinarny! Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy jest przewodnik Gault & Millau Polska, a w jury zasiądą wiodący szefowie kuchni, będący jego laureatami: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.

Jeżeli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej lub kucharzem i nie ukończyłeś jeszcze 21 roku życia, zapraszamy Cię do udziału w konkursie Mistrzostwa Młodych Kucharzy, gdzie jako członek dwuosobowego zespołu, będziesz miał możliwość zaprezentować swój talent i powalczyć o wspaniałe nagrody!

CHCESZ WZIĄĆ UDZIAŁ?

ETAP I

  1. Stwórz dwuosobowy zespół.
  2. Opracuj przepis na danie konkursowe w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.
  3. Wykonaj zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów.
  4. Prześlij do nas:
    • przepis i zdjęcie gotowego dania (zdjęcia wykonane techniką cyfrową powinny mieć następujące parametry: format jpg, wielkość nie większa niż 1025x768 pikseli, 200 Kb)
    • wypełniony Formularz Zgłoszeniowy (dostępny na stronie www. makro.pl lub poniżej)*

ETAP II

Zespoły, których prace zostaną uznane za najciekawsze pod względem formy i treści, zaprosimy do udziału w indywidualnej rozmowie oraz teście wiedzy gastronomicznej, które odbędą się we wrześniu 2016 roku.

ETAP III

W Półfinale Konkursu, który odbędzie się 13 października 2016 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie, uczestnicy konkursu przygotują potrawy składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.

ETAP IV

Finał Konkursu odbędzie się również w stołecznej Akademii, w dniu 14 października 2016 roku, gdzie zakwalifikowane zespoły przygotują potrawy, składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.

* Prawidłowo wypełniony Formularz Zgłoszeniowy i Formularze Przygotowania Przepisu z załączonymi zdjęciami należy wysłać do dnia 30 czerwca 2016 r. na adres pocztowy:

MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Dział PR i Komunikacji wewnętrznej,
Aleja Krakowska 61,
02-183 Warszawa

z dopiskiem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015? lub pocztą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - z tytułem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016?

NA ZWYCIĘZCÓW CZEKAJĄ:

  1. Dwutygodniowy staż w zagranicznej restauracji + bon na zakupy w MAKRO o wartości 4000 zł brutto.
  2. Dwutygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 3000 zł brutto.
  3. Tygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 2000 zł brutto.

Koszt noclegów i diet zostanie pokryty przez MAKRO.

Dodatkowo, nauczyciel lub kucharz, pełniący rolę opiekuna zespołu, który zajmie 1 miejsce, otrzyma bony towarowe o wartości 1500 zł brutto na zakupy w MAKRO, zaś za drugie - 1000 zł, a za trzecie - 500 zł.

 

Nasi uczniowie: Radoń Sebastian (4 TMa), Kołtuński Klaudiusz (4 TMb) i Jacek Szymon (4 TMa) od końca stycznia pracowali nad projektem INTELIGENTNY DOM. Według założenia miała to być w pełni funkcjonalna makieta domu wielopiętrowego, przeznaczona do nauki sterowania wszelkimi podsystemami, jakie tylko uda się wmontować i uruchomić.

System zarządzania budynkiem (ang. BMS ? Building Management Systems) znajduje zastosowanie w budynkach biurowych, przemysłowych i instytucji, a jego ideą jest integracja, kontrola, monitorowanie, optymalizacja i raportowanie działania takich elementów jak:

  • sieć teleinformatyczna;
  • sterowanie oświetleniem wewnętrznym i zewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
  • sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
  • sterowanie wentylacją, klimatyzacją i filtracją w oparciu o parametry jakości powietrza, tj. zawartość dwutlenku węgla i wilgotność;
  • symulacja obecności;
  • ochrona bytu i mienia;
  • system alarmowy i monitoring;
  • system przeciwpożarowy;
  • system kontroli dostępu;
  • system zasilania UPS;
  • system pogodowy;
  • system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z własnych mikroźródeł;
  • obsługa urządzeń audio-video i innych codziennego użytku;
  • złożony system personalizacji;
  • system sterowania oddymianiem pożarowym, sterowanie i monitorowanie klap przeciwpożarowych.

Z powyższych podsystemów w pełni udało się zrealizować:

  • sieć teleinformatyczna;
  • sterowanie oświetleniem wewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
  • sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
  • sterowanie wentylacją i filtracją w oparciu o temperaturę powietrza;
  • ochrona bytu i mienia;
  • system alarmowy;
  • system przeciwpożarowy;
  • system kontroli dostępu;
  • system zasilania UPS;
  • system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z panelu słonecznego;
  • system sterowania oddymianiem pożarowym.

Projekt ten postanowili zgłosić do eliminacji okręgowych Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości BLOK A w kategorii P - Pomoc dydaktyczna. W tym celu swoją pracę opisali sprawozdaniu, które zostało złożone 7 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych im. Jędrzeja Śniadeckiego w Bielsku-Białej. Tydzień później wystąpili przed komisją, gdzie omawiali różne aspekty zgłoszonego modelu. W efekcie zajęli trzecie miejsce!

http://zseeim.edu.pl/pliki/olimpiada_innowacji_na_strone_blok_a_pdf-3553.pdf

GRATULUJEMY!

 

"Moja zapowiedź przygody" pod takim hasłem odbył się Konkurs Filmowy dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Organizatorem był Miejski Ośrodek Rekreacji i Sportu w Pszczynie. Konkurs był przeprowadzony w ramach odbywających się Pszczyńskich Spotkań z Przygodą. Tematem pracy było stworzenie przez uczniów zapowiedzi wybranego podróżnika, który był gościem Spotkań z Przygodą na sali w pszczyńskim PCKulu. Zaś nagrodą dla zwycięzców było otrzymanie dofinansowania do wyjazdu szkolnego lub  wycieczki.

Uczniowie klasy I Technikum Informatycznego w składzie:

  • Patryk Nowak - Redaktor,
  • Weronika Tyrala - Zbyszek Cebula,
  • Krzysztof Folek jako Ryszard Gajewski (gość Spotkań),
  • Mateusz Michałek (Dżony) - pomoc medyczna,

pod bacznym okiem reżysera i scenarzysty pani Anny Kozińskiej nakręcili 2 minutowy filmik o znanym alpiniście, himalaiście i taterniku Ryszardzie Gajewskim. Skład jury docenił poświęcenie, zamysł oraz walory artystyczne i humorystyczne twórców filmu i przyznał im I miejsce oraz nagrodę w wysokości 700 zł.

Dziękuję bardzo całej ekipie za zaangażowanie i dobrą zabawę podczas kręcenia filmu.

Pani Reżyser

Oto kilka zdjęć z planu filmowego oraz FILM. Zachęcamy do oglądania!

 

W ubiegły czwartek, 7 kwietnia, uczennice klasy I TŻiUG ? Dominika Malarek i Agnieszka Kuśnierz wzięły udział w konkursie kulinarnym: ?Gotuj z pasją - tradycja a nowoczesność ? pierogi w roli głównej? organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno ? Hotelarskich w Wiśle.

Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.

Niełatwe to było zadanie dla dziewczyn, gdyż konkurowały z czternastoma drużynami z innych szkół gastronomicznych. Mimo, iż nie zajęły miejsca na podium należą im się gromkie brawa za odwagę, pracę którą włożyły w przygotowanie się do konkursu, a szczególne efekt końcowy ? trzy porcje pięknie podanych, smakowitych pierogów z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim oraz masełkiem z rozmarynem.

Dominika i Agnieszka miały okazję nie tylko poczuć klimat zmagań konkursowych, ale także poznać wiele ciekawych i znanych osobistości. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało bowiem profesjonale jury, w skład którego wchodzili szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych między innymi: Carlos Gonzales Tejera - znany dziennikarz i pasjonat gotowania, Sebastian "Szromu" Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji "La Rossa", uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell's Kitchen, czy Piotr Polak ? szef kuchni w restauracji ?Kapias? w Goczałkowicach.

Dziewczynom gratulujemy serdecznie oraz trzymamy kciuki za dalszy ich rozwój w dziedzinie gastronomii!!!

 

W piątek 01.04.2016r. w Pyskowicach, na zaproszenie Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa ? Wydziału Studiów Społecznych w Gliwicach oraz Wojskowej Komendy Uzupełnień w Gliwicach, uczniowie klas 1 mundurowych wzięli udział w TURNIEJU WIEDZY I SPRAWNOŚCI OBRONNEJ. Turniej miał na celu popularyzację wiedzy o bezpieczeństwie, obronności i wojskowości, a także podniesienie sprawności młodzieży poprzez sportową rywalizację z zakresie umiejętności: strzeleckich, bojowych i wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym. Po wcześniejszych zajęciach przygotowawczych, wybrana została 3 osobowa reprezentacja w składzie: Wojciech Drzewiecki z klasy 1 Loa, Magdalena Wojtasik i Tomasz Ryszka z klasy 1 Lob. Mimo ciężkich warunków pogodowych jakie panowały, nasza drużyna dzielnie walczyła do końca. Swoje zmagania rozpoczęła od testu wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym, następnie przeszli do miejsca rzutów granatem. Po tych konkurencjach chwila przerwy na regenerację sił i ciepły posiłek ? grochówka i można było ruszać w teren z busolą, czyli marsz na azymut. No i na sam koniec strzelanie z karabinku sportowego oraz z pistoletu. W rywalizacji uplasowaliśmy się na 7 miejscu, choć tak niewiele brakowało do drugiego. Różnice punktowe były bardzo niewielkie.

 

Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.

Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.

Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".

Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.

Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:

  • zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
  • pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
  • asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.

Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.

Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.

Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.

Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:

ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM

Placuszki kalafiorowe:

  • 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
  • 120g mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
  • 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta zmielonego kuminu
  • szczypta kurkumy
  • ? łyżeczki cynamonu
  • 1 ? 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz ? do smaku

Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Pasta z jaj i czerwonej fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos limonkowo ? jogurtowy:

  • 150g gęstego greckiego jogurtu
  • 1 limonka (można zastąpić cytryną)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)

Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.

Smacznego!

 

15 marca 2016 w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się Konkurs Kulinarny ? ZIEMNIANCZNE CO-NIECO. Wzięło w nim udział sześć, dwu osobowych zespołów z klas I, II i III TŻiUG, które przez dziewięćdziesiąt minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.

Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali się oraz gotowe potrawy oceniali:

  • Piotr Polak ? szef kuchni Restauracji KAPIAS z Goczałkowic-Zdroju,
  • Dawid Klimaniec ? szef kuchni Restauracji Krajcar, Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca,
  • v-c dyrektor Mirosława Bienioszek,
  • nauczyciele przedmiotów zawodowych-gastronomicznych: Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz i Maria Potyka.

Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły:

  1. miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały ?Ziemniaczane kulki z serem?
  2. miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przgotowanie ?Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem?
  3. miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z kl. II TŻiUG, które przyrządziły ?Ziemniaczane mufinki?

Gratulujemy zwycięzcom!

Dziękujemy wszystkim zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu W Pszczynie, restauracji ?U Mikołajca?, restauracji Patio Con Gusto oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.

Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji Kapias do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji ?Smaki kuchni francuskiej?. Za tą wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady pięknie dziękujemy panom kucharzom.