W ubiegły czwartek, 7 kwietnia, uczennice klasy I TŻiUG ? Dominika Malarek i Agnieszka Kuśnierz wzięły udział w konkursie kulinarnym: ?Gotuj z pasją - tradycja a nowoczesność ? pierogi w roli głównej? organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno ? Hotelarskich w Wiśle.

Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.

Niełatwe to było zadanie dla dziewczyn, gdyż konkurowały z czternastoma drużynami z innych szkół gastronomicznych. Mimo, iż nie zajęły miejsca na podium należą im się gromkie brawa za odwagę, pracę którą włożyły w przygotowanie się do konkursu, a szczególne efekt końcowy ? trzy porcje pięknie podanych, smakowitych pierogów z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim oraz masełkiem z rozmarynem.

Dominika i Agnieszka miały okazję nie tylko poczuć klimat zmagań konkursowych, ale także poznać wiele ciekawych i znanych osobistości. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało bowiem profesjonale jury, w skład którego wchodzili szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych między innymi: Carlos Gonzales Tejera - znany dziennikarz i pasjonat gotowania, Sebastian "Szromu" Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji "La Rossa", uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell's Kitchen, czy Piotr Polak ? szef kuchni w restauracji ?Kapias? w Goczałkowicach.

Dziewczynom gratulujemy serdecznie oraz trzymamy kciuki za dalszy ich rozwój w dziedzinie gastronomii!!!