Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy na warsztaty kulinarne, które odbędą się 25 kwietnia (czwartek) o godzinie 10.00 - 14.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Zapisy na warsztaty w sekretariacie.
Uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w kolejnej odsłonie warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Bartka Puchałkę, szefa kuchni bielskiej restauracji ?Chopina 5?, absolwenta naszej szkoły. Tym razem szkolne pracownie gastronomiczne wypełniły aromaty i smaki Włoch. Uczestnicy warsztatów przygotowali bowiem makarony, ucząc się krok po kroku technik sporządzania ciasta, a także nadzień, sosów i innych dodatków. W efekcie powstały kulinarne dzieła sztuki, apetyczne i aromatyczne włoskie pasty: tagliatelle z sosem pomidorowym i mulami, przypominające ufo ravioli podane z krewetkami, borowikowe tortellini oraz pieczołowicie lepione agnolotti z pieczonym łososiem. Palce lizać!
Już teraz zapraszamy na kolejną edycję warsztatów
18 lutego uczniowie klasy drugiej LOa udali się na zajęcia specjalistyczne do Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich w Pszczynie- Łące.
Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie wzięli udział w szkoleniu w wirtualnej rzeczywistości. Nauczyli się, jak bezpiecznie usuwać azbest.
Pierwsza część kursu polegała na zajęciach z zakresu usuwania szkodliwego azbestu. - Przygotowana została mobilna pracownia, wykorzystująca technologię wirtualnej rzeczywistości, dzięki czemu uczestnicy mogli w bezpiecznych warunkach przećwiczyć wszystkie procedury związane z usuwaniem wyrobów azbestowych. Realizujemy zajęcia praktyczne bez konieczności narażania uczniów na kontakt z niebezpiecznym azbestem - tłumaczy Szymon Łagosz, kierownik projektu Głównego Instytutu Górnictwa. Każdy z uczestników kursu poprzez założenie specjalnych okularów VR w bezpieczny sposób mógł nauczyć się pracy z azbestem. W szkoleniu uczestniczyło 23 uczniów z trzeciej i czwartej klasy technikum budowlanego.
Czytaj więcej: Młodzież z PZS nr 2 zdobyła nowe doświadczenia i umiejętności
Strona 1 z 5