Informujemy, że uroczyste zakończenie roku szkolnego klas maturalnych odbędzie się 29 kwietnia (piątek) o godzinie 12:30 na sali gimnastycznej. Na uroczystość pożegnania klas maturalnych zapraszamy nauczycieli, rodziców oraz uczniów klas trzecich technikum i drugą liceum ogólnokształcącego. Przypominamy uczniom o odświętnym stroju.

15 Kwietnia

Dzień Otwarty w naszej szkole

Pamiętaj!

Komunikat dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej z dnia 1 lutego 2011 r. dla absolwentów, którzy w roku szkolnym 2009/2010 nie zdali egzaminu maturalnego z określonego przedmiotu lub przedmiotów albo przerwali egzamin maturalny i deklarują ponowne przystąpienie do egzaminu maturalnego w roku 2011:

http://cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=985&Itemid=2

7 styczeń 2011 r. (piątek) jest dniem wolnym od zajęć dydaktycznych - do odpracowania 5 lutego br. (sobota).

Serdecznie dziękujemy wszystkim Uczniom i Nauczycielom, którzy wsparli finansowo akcję Szlachetna Paczka. Dzięki Waszemu zaangażowaniu udało się nam zakupić i przekazać do punktu zbiorczego wszystkie produkty wymienione przez Rodzinę, którą wspieraliśmy.

Pod koniec kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Prowadzącym był szef kuchni restauracji „Pocztowa44” w Gliwicach, młody pasjonat, absolwent naszej szkoły – Jan Filipowski. Uczniowie pod czujnym okiem eksperta przygotowali wykwintne i oryginalne desery:

- brownie z cremoux czekoladowym oraz sosem truskawkowym,

- bezę z chantil z białej czekolady oraz sosem z nektarynek,

- ptysie z craquelin, kremem orzechowym oraz sosem z rabarbaru.

Zwieńczeniem warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych pyszności. Podsumowując było smacznie, wesoło, kolorowo i bardzo słodko!


Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy na warsztaty kulinarne, które odbędą się 25 kwietnia (czwartek) o godzinie 10.00 - 14.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Zapisy na warsztaty w sekretariacie.

W dniu 26 lutego br. w godzinach 10.00 - 15.00 odbędą się na pracowni gastronomicznej w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie warsztaty kulinarne. Prowadzącym warsztaty będzie szef kuchni i absolwent naszej szkoły - Jan Filipowski.
Zapisy u pani Marii Potyki. Ilość miejsc ograniczona.
 
Serdecznie zapraszamy!
 


Uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w kolejnej odsłonie warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Bartka Puchałkę, szefa kuchni bielskiej restauracji ?Chopina 5?, absolwenta naszej szkoły. Tym razem szkolne pracownie gastronomiczne wypełniły aromaty i smaki Włoch. Uczestnicy warsztatów przygotowali bowiem makarony, ucząc się krok po kroku technik sporządzania ciasta, a także nadzień, sosów i innych dodatków. W efekcie powstały kulinarne dzieła sztuki, apetyczne i aromatyczne włoskie pasty: tagliatelle z sosem pomidorowym i mulami, przypominające ufo ravioli podane z krewetkami, borowikowe tortellini oraz pieczołowicie lepione agnolotti z pieczonym łososiem. Palce lizać!

Już teraz zapraszamy na kolejną edycję warsztatów


18 lutego uczniowie klasy drugiej LOa udali się na zajęcia specjalistyczne do Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich w Pszczynie- Łące.