W ubiegłym tygodniu uczniowie pierwszych klas uczestniczyli w warsztatach pod nazwą Twój czas. Zajęcia z zakresu tzw. profilaktyki pozytywnej obejmowały treści dotyczące specyfiki okresu dojrzewania, aktywnych form spędzania czasu wolnego, rozwijania kreatywności itp.
Warsztaty prowadzono metodami dynamicznymi, interaktywnymi z wykorzystaniem m.in. dramy, burzy mózgów i dyskusji.
By odkryć młode talenty - staże dla uczniów w wieku 13-20 lat
Zapraszamy do udziału w Stażach Badawczo-Rozwojowych E(x)plory 2017. Jest to niepowtarzalna okazja, aby korzystając z profesjonalnego zaplecza laboratoryjnego oraz wsparcia merytorycznego specjalistów przygotować własny projekt badawczy i zgłosić go do Konkursu Naukowego E(x)plory. Staże odbywają się w okresie wakacyjnym na uczelniach wyższych, w instytutach naukowo-badawczych oraz innowacyjnych przedsiębiorstwach.
Uczniowie zainteresowani zgłoszeniem powinni wypełnić ankietę zgłoszeniową i odesłać ją na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., nazywając plik swoim nazwiskiem i imieniem. Ankieta zgłoszeniowa jest dostępna do pobrania na naszej stronie www.explory.pl w zakładce Staże Badawczo-Rozwojowe E(x)plory. Zgłoszenia osób zainteresowanych stażem przyjmowane są do 2 czerwca 2017.
Wyniki rekrutacji zostaną przesłane mailowo 30 czerwca 2017 roku. Tego samego dnia na stronie www.explory.pl zostanie opublikowana ostateczna lista osób zakwalifikowanych do Staży Badawczo-Rozwojowych E(x)plory 2017. Regulamin oraz informacje szczegółowe na temat staży dostępne są na stronie internetowej www.explory.pl.
Wszelkie dodatkowe zapytania prosimy kierować na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Warsztaty dla uczniów klas I
CEMS Club Warszawa, organizacja non-profit działająca przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie zaprasza uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 do udziału w dwunastej edycji projektu CEMS Chance, która odbędzie się w terminie 16-19 maja 2017 r. w Warszawie.
CEMS Chance to cykl 4-dniowych warsztatów skierowanych do uczniów III klasy gimnazjum oraz I klasy szkoły ponadgimnazjalnej z całej Polski, którzy pochodzą z małych miejscowości lub znajdują się w trudnej sytuacji życiowej ? rodzinnej, finansowej lub zdrowotnej. Podczas pobytu w Warszawie uczestnicy biorą udział w cyklu warsztatów, szkoleń i paneli dyskusyjnych, które mają na celu pomóc im w wyborze przyszłej ścieżki edukacyjnej oraz zachęcić do samorozwoju.
Rekrutacja do projektu odbędzie się w dniach 7-21 kwietnia poprzez formularz na naszej stronie internetowej http://cemschance.pl/ Tutaj znajdziesz również informacje o projekcie.
Do udziału w dwunastej edycji projektu pragniemy zaprosić 40 uczestników.
Udział w projekcie jest BEZPŁATNY. Jedynym kosztem ponoszonym przez uczestnika jest dojazd do Warszawy i powrót do domu.
Coś na ząb ? na zdrowie ? na urodę!
9 lutego 2017 r. uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli kolejną możliwość, by pod okiem wysoko wykwalifikowanego szefa kuchni ? Piotra Polaka ? nauczyć się jak dobierać smak i z kilku składników stworzyć pyszne dania.
Tym razem motywem przewodnim były warzywa korzeniowe. Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tym co je wie doskonale, że warzywa to prawdziwe dary natury, których spożywanie dostarcza różnego typu witaminy i mikroelementów poprawiających stan naszego zdrowia i urody.
Szef kuchni wprowadził uczniów w temat mówiąc, które warzywa korzeniowe należy jeść zimą: buraki, marchew, pietruszka, seler. Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.
Przepisy:
Na początek Selerotto:
Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.
W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.
Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Zapisy w sekretariacie. Ilość miejsc ograniczona!
Wyjazd szkoleniowy EUROWEEK - Szkoła Liderów
W dniach 4-8 grudnia 2016 r. 15 uczniów naszej szkoły pod opieką pani Wirginii Fitowskiej oraz pani Izabeli Skipioł wzięło udział w szkoleniu językowym ?EUROWEEK- SZKOŁA LIDERÓW?.
Szkolenie odbyło się w Długopolu Dolnym w Kotlinie Kłodzkiej.
Warsztaty prowadzili wolontariusze z różnych części świata, min. z Etiopii, Chin, Ugandy, Chorwacji, Meksyku, Indii. Wszystkie zajęcia prowadzone były w języku angielskim.
Szeroki program szkolenia obejmował udział naszych uczniów w licznych prezentacjach krajów. Mieli oni poznać tradycję, religię oraz zwyczaje krajów z różnych stron świata.
Poprzez różnorodne gry i zabawy językowe nasi uczniowie uczyli się pracy w grupie, tolerancji, a także rozwijali kreatywność i komunikatywność.
Przede wszystkim jednak podnosili swoje umiejętności języka angielskiego. Podczas pobytu odbyła się również wycieczka do Bystrzycy Kłodzkiej i Kłodzka.
Ogromne zaangażowanie naszych uczniów w szkoleniu było dowodem zadowolenia z ich udziału w takiego typu projekcie.
Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat potwierdzający udział w warsztatach.
W następnym roku szkolnym planowany jest kolejny wyjazd na EUROWEEK.
Już dziś zachęcamy do wzięcia udziału w następnym projekcie EUROWEEK, który planowany jest w kolejnym roku szkolnym!
Zapraszamy uczniów kierunków gastronomicznych na kolejną edycję warsztatów kulinarnych w naszej szkole!!!
Dobrze wykorzystaj swój czas i zgotuj swój los z Piotrem Polakiem - profesjonalnym szefem kuchni.
Młodzież klas mundurowych ramach współpracy z policją, uczestniczyła w działaniach prewencyjno - profilaktycznych organizowanych w powiecie. Młodzież, dzięki tego typu praktykom, ma okazję skonfrontować swoje wyobrażenia o zawodzie policjanta z rzeczywistością. Ostatnio, uczniowie poznali główne zagadnienia związane z przestępczością wśród nieletnich i dotyczące pracy dzielnicowego.
W trakcie zorganizowanych do tej pory spotkań, przyszli młodzi ludzie zainteresowani służbą w mundurze poznali struktury organizacyjne obowiązujące w policji, jej zadania oraz charakterystykę pracy w terenie. W trakcie jednego z takich spotkań, specjalista z pszczyńskiej drogówki zademonstrował licealistom służbowe wyposażenie i omówił specyfikę służby. Uczniowie mogli zobaczyć z bliska urządzenia badające stan trzeźwości kierowców, prędkość, a także elementy niezbędne podczas zabezpieczania zdarzeń drogowych. Podczas wcześniejszych spotkań młodzież wysłuchała także wykładu dotyczącego zasad przeprowadzania pogadanek dla najmłodszych na temat bezpieczeństwa.
![]() | Galeria zdjęć - Szkoła - Warsztaty - 2016.11.01 - Policyjna współpraca z młodzieżą klas mundurowych (4) |
W czwartek 3 listopada uczniowie klasy 2 mundurowej uczestniczyli w szkoleniu w Tychach. Rozpoczęli od zajęć terenowych, gdzie podczas opadów śniegu, ćwiczyli tzw. taktykę zieloną, czyli czołganie się w liściach, błocie, pokonywanie przeszkód terenowych, osłanianie siebie wzajemnie. Następnie w tych bardzo ?czystych? mundurach, udali się na dalsza część zajęć, które prowadzone były już w budynku ZDZ. Wybawieniem okazała się samoobrona, na którą przebrali się w czysty strój sportowy. Ale to byłoby na tyle dobrego, gdyż zajęcia okazały się bardzo wymagające i już po rozgrzewce, co poniektórzy musieli sobie odpocząć chwilkę. Bardzo dużo biegania, przewrotów, a dziewczęta na samo wspomnienie ?pompek? odczuwają ból. Po godzinnych zajęciach na sali przyszła pora na regenerację przy grochówce, ale niestety trzeba było wrócić do tych mokrych i brudnych mundurów. Posileni i z nowym zapasem energii udali się na dalszą część szkolenia. Podzieleni na grupy doskonalili swoje umiejętności strzeleckie, przypominali sobie zagadnienia z I pomocy. Dla jednych przypomnieniem, a dla innych nauką było rozkładanie i składanie broni KBK AKMS. Odbyli także szybkie przypomnienie z indywidualnych środków ochrony ludności, przy czym tu każdy musiał założyć na siebie kombinezon OP oraz maskę, a następnie biegiem pokonać w nich wyznaczoną odległość.
W dniu 18 października br. w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery odbędą się w naszej szkole warsztaty kulinarne z szefem kuchni Piotrem Polakiem.
Tematem przewodnim będzie KUCHNIA POLSKA!
Nie zwlekajcie, zapisy w sekretariacie szkoły od poniedziałku. Ilość miejsc ograniczona!!!
Strona 127 z 214