Prezentacja projektu PILGRIM
"...istnieją wychowawcy,
którzy potrafią przemyśleć
programy edukacyjne etyki ekologicznej,
tak aby skutecznie pomóc wzrastać
w solidarności,
odpowiedzialności i trosce
opartej na współczuciu."
Laudato Si, (Nr 210)
7 października w Katowicach dr Natalia M. Ruman uczestniczyła w międzynarodowych warsztatach pedagogicznych pt. "Pedagogika zrównoważonego rozwoju i duchowości - PILGRIM. Międzynarodowe warsztaty pedagogiczne dla ambasadorów PILGRIM."
Pani Natalia Ruman jest główna inicjatorką i ambasadorem projektu PILGRIM w naszej szkole. Podczas spotkania Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie został zaprezentowany, jako wzorowa placówka w województwie śląskim, wzorowo podejmująca propagowanie edukacji na rzecz zrównoważonego rozwoju w duchowości i pedagogice.
Październik z książką
Z samego rana 2 października 2017 roku uczennice z klasy pierwszej o innowacji pedagog społeczny poprowadziły różaniec w parafii pw. Św. Jadwigi Śląskiej w Starej Wsi. Po zakończeniu modlitwy uczniowie, pod opieką p. Natalii Ruman, udali się do Ośrodka Matki Bożej Różańcowej, by przedstawić Podopiecznym krótką książkę - Oskar i Pani Róża, dotykając bardzo bolesnej kwestii, jaką jest odejście dziecka spowodowane chorobą.
Podopieczni bardzo serdecznie przyjęli czytających uczniów, którzy okazali się być wspaniałymi lektorami. Dziękujemy Kindze Jacek, Kindze Placek, Katarzynie Wróbel, a przede wszystkim Radosławowi Pławeckiemu.
Szerzenie czytelnictwa jest wpisane w projekt biblioteki Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie.
Coachnig X
Zajęcia z doradztwa grupowego (Kariera i Kompetencje) zostały zaplanowane w budynku przy ul. Szymanowskiego w następujących salach:
1. 10.10.2017 r., wtorek, godz. 13.30 - 16.30 - doradztwo 3 h - sala 21
2. 12.10.2017 r., czwartek, godz. 09.00 -15.00 - doradztwo 6 h - sala 42
Kocham cię jak Irlandię? Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 na stażu w Irlandii
Kończy się właśnie ostatni tydzień praktyk grupy dziewięciu uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie, którzy na początku września wyjechali do Irlandii na czterotygodniową praktykę, by tam kształcić się w zawodzie technik elektryk i technik mechatronik.
Praktyki zawodowe to dla uczniów technikum szczególny punkt w szkolnym programie. Oprócz obowiązkowej teorii swój przyszły zawód najlepiej poznać poprzez pracę w wyuczanej specjalizacji. Powiatowy Zespół Szkół nr 2 to placówka, która dzięki programom unijnym organizuje praktyki w takich krajach jak Włochy, Czechy, Niemcy, Hiszpania, czy Portugalia.
Tym razem, w ramach projektu ?Aktywni zdobywają doświadczenie? po raz pierwszy szkoła nawiązała współpracę z irlandzką firmą pośredniczącą Your International Training FBD House organizującą i koordynującą międzynarodowe szkolenia.
Po przylocie do Irlandii uczniowie zostali zakwaterowani w domach irlandzkich rodzin goszczących, gdzie przyjęto ich bardzo serdecznie.
Firmy, w których młodzież odbywa staż znajdują się w Cork i w Mallow. Zanim jednak chłopcy zaczęli pracę, musieli odbyć szkolenie Safe-Pass dotyczące zasad i higieny pracy. Kurs zakończył się egzaminem, który wszyscy zaliczyli i otrzymali certyfikaty potwierdzające nabyte kompetencje.
Czytaj więcej: Kocham cię jak Irlandię? Uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 na stażu w Irlandii
Warsztaty dla pierwszych klas
W ubiegłym tygodniu uczniowie pierwszych klas uczestniczyli w warsztatach pod nazwą Twój czas. Zajęcia z zakresu tzw. profilaktyki pozytywnej obejmowały treści dotyczące specyfiki okresu dojrzewania, aktywnych form spędzania czasu wolnego, rozwijania kreatywności itp.
Warsztaty prowadzono metodami dynamicznymi, interaktywnymi z wykorzystaniem m.in. dramy, burzy mózgów i dyskusji.
Ślubowanie klas pierwszych
Uroczyste Ślubowanie Klas Pierwszych oraz "Chrzest pierwszoklasisty" odbędą się w czwartek 12 października 2017 r. o godz. 8.45.
Zapraszamy wszystkich uczniów klas pierwszych wraz z wychowawcami na salę gimnastyczną w głównym budynku przy ul. Szymanowskiego 12.
Bardzo prosimy o przygotowanie krótkiej prezentacji (do 5 min. włączając w to przygotowanie do występu). Sposób prezentacji może być dowolny: piosenka, wiersz, skecz, kabaret, prezentacja mulltimedialna i inne.
Uczniowie PZS 2 oddali prawie 14 litrów krwi
Wraz z rozpoczęciem nowego roku szkolnego Powiatowy Zespół Szkół nr 2 wznowił Akcję Krwiodawstwa. Pomimo fatalnych warunków pogodowych uczniowie chętnie stawili się, aby pomóc. Z ponad 30 chętnych do oddania krwi zakwalifikowało się 29 osób. Udało się zebrać prawie 14 litrów życiodajnego płynu.
Akcje krwiodawstwa, zgodnie z porozumieniem pomiędzy szkołą a Regionalnym Centrum w Pszczynie, odbywają się co dwa miesiące. Z każdą kolejną, coraz więcej uczniów zostaje honorowymi dawcami. Trzeba też dodać, że spora część uczniów nie pierwszy raz brała udział w tej akcji. Za podzielenie się tym bezcennym "darem życia", wszystkim honorowym krwiodawcom i organizatorom należą się serdeczne podziękowania. Krew jest lekiem, którego niczym nie można zastąpić, warto więc o tym pamiętać.
Następna akcja już pod koniec listopada.
Śląskie. Inwestujemy w talenty ? III edycja
Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego zaprasza do udziału w III edycji projektu stypendialnego dla uczniów klas gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Celem Projektu jest wsparcie młodzieży uzdolnionej w zakresie języków obcych, przedmiotów matematycznych, informatycznych lub przyrodniczych poprzez przyznanie stypendiów naukowych w wysokości 500zł miesięcznie w okresie trwania zajęć dydaktycznych w roku szkolnym 2017/2018.
Termin naboru wniosków o przyznanie stypendium: od 25 września do 27 października 2017 r.
Więcej informacji dostępnych jest w załączonej prezentacji oraz na stronie internetowej projektu: www.efs-stypendia.slaskie.pl
Warsztaty kulinarne
Profesjonalne zajęcia z zawodowcem.
Wszystkich zainteresowanych gastronomią zapraszamy na pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty kulinarne z szefem kuchni Piotrem Polakiem.
Dźwięk słowa "konfitura" przywołuje skojarzenia z naszymi babciami, spiżarkami pełnymi dżemów, przecierów i kiszonych ogórków. Nasz gość pokaże jak przygotować marynowane warzywa, takie jak choćby dynia z goździkami.
Dla smakoszy słodkości we wszelakim wydaniu konfitura z cebuli, a dla fanów kiszonek - kiszone pomidory - mniam!
Gorąco zapraszamy 17 października (wtorek) o godz. 14:00 do pracowni gastronomicznej w internacie. Zapisy w sekretariacie szkoły.
Liczba miejsc ograniczona!!
Dzień otwarty w ATH
We wtorek uczniowie naszej szkoły (klasy 4Ti i 3Ti) wzięli udział w dniach otwartych Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Impreza tradycyjnie organizowana przez Wydział Budowy Maszyn i Informatyki przyciągnęła osoby zainteresowane nowymi technologiami IT, motoryzacją oraz mechatroniką. Byli wśród nich zapewne przyszli studenci tych kierunków. Uczniowie mieli możliwość zapoznania się z zasadami rekrutacji, kierunkami studiów prowadzonych przez ATH, bazą dydaktyczną uczelni oraz studenckimi kołami zainteresowań.
Fabryka młodych fachowców - uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 kształcą się za granicą
11 września grupa uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie z kierunków technik mechatronik oraz technik budownictwa wyjechała na miesięczny staż do odległego o 500 km Schkeuditz, miasta znajdującego się w środkowo-wschodnich Niemczech.
Po przyjeździe na miejsce gospodarze przedstawili naszej 12 osobowej grupie regulamin pobytu i zasady obowiązujące w ośrodku. Jako nowi lokatorzy z Pszczyny zostaliśmy zakwaterowani w trzech różnych pokojach.
Drugiego dnia pobytu w Niemczech razem z opiekunem udaliśmy się do oddalonego 20 km Lipska, gdzie zapoznaliśmy się z nowymi miejscami pracy. Niestety staż to nie wakacje ? wstajemy (o zgrozo!) o godz.5.00, ponieważ pomiędzy miastami poruszamy się komunikacją miejską.
W przedsiębiorstwach, w których jesteśmy zatrudnieni mechatronicy zajmują się programowaniem obrabiarek CNC oraz projektowaniem w programie AutoCAD. Natomiast Patrycja i trzech kolegów z technikum budowlanego wykonują prace związane ze swoim zawodem, takie jak układanie kostki brukowej, tynkowanie oraz jak na budowlańców przystało ? murowanie.
Konkurs fotograficzny - Viva Photo Awards
Wszystkich amatorów i pasjonatów fotografii zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Viva Photo Awards. Organizator: Grzegorz Galek
"Los daje zawsze druga szansę" - Konkurs na List pisany ordęcznie
Celem tego ogólnopolskiego konkursu jest ocalenie od zapomnienia sztuki pisania listów, w tym przykładanie wagi do estetycznego i czytelnego zapisu treści listu (np. użycie papeterii); rozwijanie wyobraźni i umiejętności swobodnego wyrażania siebie poprzez własne teksty.
Więcej informacji na stronie: http://dokis.pl/events/view/10402
Organizatorem konkursu jest Związek Literatów Polskich oddział w Szczecinie oraz GOKiS w Bolesławcu z s. w Kruszynie.
Wyróżnienie w konkursie
Dnia 21.09.2017 r. odbyło się seminarium w Zespole Katolickich Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Katowicach, podczas którego uczennice z klasy drugiej LO o innowacji pedagog społeczny odebrały nagrody w konkursie filmowym "Oceany i zmiana klimatu". Wyróżniony filmik pt. ?Ekologiczny sen Krystiana Kolumba? powstał w ramach działań w projekcie EduCO2cean. Konkurs na materiał wideo rozstrzygnięto w Edynburgu, podczas międzynarodowego spotkania wszystkich podmiotów projektu. Tym bardziej jesteśmy dumni.
Konkurs - Projekt okładki mojej ulubionej książki
Zapraszamy serdecznie do udziału w wewnątrzszkolnym konkursie plastycznym - Projekt okładki mojej ulubionej książki - prace do 4.10.2017 r.
Cele konkursu:
1. Promowanie czytelnictwa.
2. Rozwijanie u młodzieży zdolności artystycznego spojrzenia na świat.
3. Mobilizacja młodzieży do kreatywnego spędzania czasu wolnego.
Czytaj więcej: Konkurs - Projekt okładki mojej ulubionej książki
Uwaga nowa zakładka Gastro - informacje!
Gastro - informacje, to nowa zakładka na naszej stronie internetowej, adresowana do wszystkich, którzy gotują lub chcieliby gotować, ale nie widzą jak zacząć.
Poza tym porady, kuchenne triki, przepisy, ciekawostki, informacje o warsztatach, konkursach.
Zapraszamy!
Klasa I Mundurowa - Baczność!!
Z nowym rokiem, z nowym krokiem... Pierwsze dni nauki tj. 6-8.09 br., uczniowie I klasy mundurowej LO rozpoczęli od zajęć kondycyjno-usprawniających. Zajęcia w środę 6.09 rozpoczęły się od przemarszu do Łąki, na teren Ośrodka Sportów Wodnych.
Uczniowie podzieleni na trzy grupy trenowali musztrę pod okiem pana Adama Michalika, pierwszą pomoc przedmedyczną z panią Alicją Chrapkiewicz oraz elementy walki wręcz z panem Michałem Puchałą. Następnie odbyły się przyjemne zajęcia rekreacyjno-sportowe, podczas których poznawaliśmy się wzajemnie.
W czwartek 7.09 kontynuowane były zajęcia z musztry, pierwszej pomocy przedmedycznej i zabawy integracyjne, które poprowadziła pani Magda Kocima. Odbyły się także zajęcia na wodzie. Część uczniów na rowerkach wodnych, a reszta kajakami przepłynęła na drugą stronę jeziora, do ośrodka windsurfingowego "Madagaskar".
Płynęliśmy w dość trudnych warunkach bocznego wiatru i nieustabilizowanej fali. Ubezpieczała nas p. Magda Kocima płynąca na motorówce, zaś nauczyciele Alicja Chrapkiewicz na rowerze wodnym, a Adam Michalik i Michał Puchała na kajakach. W południe pojechaliśmy busem na strzelnicę Bractwa Kurkowego, gdzie odbyły się pierwsze zawody strzeleckie z broni KBKS.
Najlepsi okazali się:
1. Przybyła Michał ? 45 pkt
2. Sornowska Mirela ? 33 pkt
3. Stachowicz Tycjan ? 32 pkt
Zwycięstwo zawsze smakuje tak samo!
Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie, to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów ? potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.
Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 ? Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.
Ten wspaniały duet reprezentował szkołę w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.
Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu ? Piotra Polaka ? obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.
Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę ? RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.
Gratulujemy!
Strona 52 z 117