Na dźwięk słowa "konfitura" w głowie budzi się wspomnienie babcinych spiżarni pełnych dżemów, przecierów i kiszonych ogórków. Brzmi to sentymentalnie, ale może trochę nudno?
Dla przegonienia nudy w kuchni 17 października mistrz w swoim zawodzie, kucharz z 20-letnim doświadczeniem Piotr Polak, poprowadził warsztaty kulinarne w Powiatowym Zespole Szkół nr 2.
Młodzież uzbrojona w puste słoiki zapełniła je fikuśnymi przetworami. Nasz zacny gość pokazał jak przygotować marynowaną kwaśną dynię oraz dynię na słodko z dodatkiem goździków.
Dla smakoszy słodkości we wszelakim wydaniu słodka konfitura z cebuli, konfitura ze śliwek z dodatkiem cynamonu, prażone jabłka i jabłkowy mus do szarlotek.
Piotr Polak, obecnie szef kuchni Kameralna w Pszczynie, to kucharz stale doszkalający się i chętnie szkolący młodzież. Wspólnie z uczniami z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przygotował marynatę z cebuli na słono oraz marynowana paprykę.
Domowe przetwory warzywne i owocowe są z pewnością lepszym jakościowo rozwiązaniem niż te zakupione w sklepie, przede wszystkim z powodu braku konserwantów oraz dodatku niepotrzebnych ilości cukru. Przygotowując konfiturę lub dżem, mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o zawartości cukru i sposobie przyrządzania.