Serdecznie zapraszamy uczniów technikum, liceum, gimnazjum oraz szkoły podstawowej do wzięcia udziału w Powiatowym Konkursie Literackim: ?Bezpieczeństwo w sieci zależy od Ciebie? pod patronatem Starosty Pszczyńskiego.

Regulamin konkursu w załączniku.

Dnia 19 lutego 2018 r. zostały wręczone nagrody w XVII ARCHIDIECEZJALNYM KONKURSIE LITERACKIM, organizowanym przez Diecezjalny Instytut Akcji Katolickiej w Katowicach w roku 2017. Tematem przewodnim prac konkursowych było "Przesłanie dla współczesnego świata jakie niosą objawienia Matki Bożej z Fatimy". Z powiatu pszczyńskiego udział wzięły tylko dwie uczennice z naszej szkoły Kinga Jacek i Katarzyna Wróbel z klasy drugiej liceum o innowacji pedagog społeczny - obie otrzymały wyróżnienia. Uroczystego wręczenia cennych nagród dokonał Marian Szwarc, wiceprezes Akcji Katolickiej w obecności dyrektora szkoły Piotra Cygana oraz Natalii M. Ruman, katechetki uczącej w PZS2. Gratulujemy!

Wyższa Szkoła Turystki i Ekologii zaprasza do wzięcia udziału w XIII edycji ogólnopolskiego konkursu wiedzy, obejmującego następujące obszary:

  • informatyczny - w ramach projektu "Informatyka otwiera drzwi jutra"
  • hotelarsko - geograficzny - w ramach projektu "Uwolnij wyobraźnię"

Celem jest wyłonienie utalentowanych młodych ludzi, odznaczających się twórczym podejściem do przyszłych studiów i życia zawodowego.

Więcej informacji na stronie http://www.wste.edu.pl/

We wtorek, 13 lutego 2018 r. w Stajniach Książęcych odbył się jubileuszowy konkurs regionalny pt. "Dziedzictwo Kulturowe Ziemi Pszczyńskiej na zawsze w naszej pamięci... ", który adresowany był do uczniów szkół ponadgimnazjalnych powiatu pszczyńskiego. To już V edycja, którą swym patronatem objął starosta pszczyński Paweł Sadza. W zmaganiach wzięli udział uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 i nr 2 w Pszczynie oraz Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Woli.

Uczestnicy konkursu, publiczność i wszyscy zgromadzeni zostali wprowadzeni w temat wykładem inauguracyjnym pt. "O przyrodzie Powiatu Pszczyńskiego" prowadzonym przez dra Waldemara Szenderę. Całe spotkanie zostało poprowadzone przez uczniów klasy 2 LO (o innowacji pedagog społeczny i mundurowej): Kingę Jacek, Kingę Placek, Katarzynę Wróbel oraz Radosława Pławeckiego, którzy od początku roku szkolnego wyróżniają się w nauce i zaangażowaniem na rzecz szkoły. 

Oto niektóre kategorie, z którymi zmierzyli się uczestnicy konkursu: wypowiedź oraz piosenka w gwarze śląskiej, tłumaczenie znaczeń wyrazów w gwarze śląskiej, prezentacja wybranej dawnej zabawy, plakat zachęcający do promowania zabytków i ciekawych miejsc w regionie pszczyńskim i wiele innych atrakcji. Bezkonkurencyjna okazała się drużyna z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Pszczynie, jak również bardzo dobrze przygotowani byli uczniowie z Zespołu Szkół w Woli. Wszystkim gratulujemy!

W komisji konkursowej zasiedli: wicestarosta pszczyński Krystian Szostak, Anna Smusz-Waberska wraz z dyrektorem Powiatowego Zespołu Szkół nr 2, Piotrem Cyganem, kustosz Muzeum Prasy Śląskiej im. W. Korfantego w Pszczynie Aleksander Spyra, kustosz Muzeum Regionalnego w Suszcu Kamojowka dr Waldemar Szendera, dyrektor Biblioteki Pedagogicznej w Pszczynie Justyna Pisek, kierownik Działu Oświaty Małgorzata Wójcik, Ślazaczka Roku 2017 Teresa Urbańczyk, studentki Wydziału Etnologii i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego w Cieszynie: Agata Pokładnik, Agata Płonka, Natalia Kidoń, Zuzanna Kiryluk, proboszcz parafii pw. Św. Jadwigi w Starej Wsi ks. Alojzy Bok.

Uczniów z kierunków Technik żywienia i usług gastronomicznych zapraszamy do udziału w I Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym organizowanym w Powiatowym Zespole Szkół nr 2!

Konkurs odbędzie się: 19 marca 2018 r. w pracowniach gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Pszczynie i adresowany jest dla uczniów szkół gastronomicznych znajdujących się na terenie Europy. Zgłoszenia należy przesyłać elektronicznie na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. do dn. 28.02.2018r. Tematem przewodnim będzie przygotowanie dania z kurczaka.

Regulamin i formularz zgłoszeniowy w załączniku.