Pod koniec kwietnia odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Prowadzącym był szef kuchni restauracji „Pocztowa44” w Gliwicach, młody pasjonat, absolwent naszej szkoły – Jan Filipowski. Uczniowie pod czujnym okiem eksperta przygotowali wykwintne i oryginalne desery:
- brownie z cremoux czekoladowym oraz sosem truskawkowym,
- bezę z chantil z białej czekolady oraz sosem z nektarynek,
- ptysie z craquelin, kremem orzechowym oraz sosem z rabarbaru.
Zwieńczeniem warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych pyszności. Podsumowując było smacznie, wesoło, kolorowo i bardzo słodko!
Zapraszamy osoby chętne z klas żywieniowych, kucharzy na warsztaty kulinarne, które odbędą się 25 kwietnia (czwartek) o godzinie 10.00 - 14.00 w pracowni gastronomicznej. Warsztaty poprowadzi szef kuchni oraz absolwent naszej szkoły Jan Filipowski. Zapisy na warsztaty w sekretariacie.
Uczniowie klas gastronomicznych wzięli udział w kolejnej odsłonie warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez Bartka Puchałkę, szefa kuchni bielskiej restauracji ?Chopina 5?, absolwenta naszej szkoły. Tym razem szkolne pracownie gastronomiczne wypełniły aromaty i smaki Włoch. Uczestnicy warsztatów przygotowali bowiem makarony, ucząc się krok po kroku technik sporządzania ciasta, a także nadzień, sosów i innych dodatków. W efekcie powstały kulinarne dzieła sztuki, apetyczne i aromatyczne włoskie pasty: tagliatelle z sosem pomidorowym i mulami, przypominające ufo ravioli podane z krewetkami, borowikowe tortellini oraz pieczołowicie lepione agnolotti z pieczonym łososiem. Palce lizać!
Już teraz zapraszamy na kolejną edycję warsztatów
18 lutego uczniowie klasy drugiej LOa udali się na zajęcia specjalistyczne do Zakładu Poprawczego i Schroniska dla Nieletnich w Pszczynie- Łące.
Strona 247 z 424