W dniach 26-27 lutego 2020 r. w Katowicach odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ?Bitwa na drobiowe smaki?. Konkurs ten adresowany był do uczniów szkół o profilu gastronomicznym z województwa śląskiego pod patronatem honorowym: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztof Ardanowskiego oraz Ministra Edukacji Narodowej Dariusza Piontkowskiego.
Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat szkodliwości drobiu oraz rozwijanie umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Jest to ogólnopolski konkurs, którego głównym ?bohaterem? jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo ? projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii ?Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Komisję konkursową stanowiło 3 kucharzy i dietetyk, która oceniała przygotowane przez uczestników potrawy pod względem poprawności technologicznej i organoleptycznej.
Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ? 2 drużyny dwuosobowe : Aleksandra Kościelny i Błażej Chrobok oraz Jan Filipowski i Karol Witoszek. Pierwszego dnia konkursu zadaniem 11 drużyn było przygotowanie przystawki i dania głównego z drobiu według własnego pomysłu
i opracowanej receptury. Zespoły z naszej szkoły przygotowały : Aleksandra Kościelny i Błażej Chrobok ? PRZYSTAWKĘ ? ? SPIRALĘ SMAKU SKŁADAJĄCĄ SIĘ
Z KURCZAKA, TEMPURY, ZESTAWU SAŁAT I SOSU NA BAZIE PULPY Z MANGO I MUSZTARDY FRANCUSKIEJ ORAZ DANIE GŁÓWNE-? KURZĄ NÓŻKĘ Z PUREE
Z GROSZKU ZIELONEGO, SOSEM, ŻELEM Z MARCHEWKI I CHIPSEM Z TOPINAMBURU ?.
Drużyna druga w składzie Jan Filipowski i Karol Witoszek przygotowali: WĄTRÓBKÓWE WARIACJE Z OWOCAMI, ŻEL SLIWKOWY, PAPRYKOWE BUŁECZKI oraz KURCZAKA CYTRYNOWEGO Z MAJONEZEM Z MARCHWII
I SZAŁWITO. Potrawy Jasia i Karola zyskały uznanie jury i zapewniły przejście do kolejnej tury konkursu.
Drugiego dnia konkursu 6 zespołów przygotowywało danie główne z drobiu inspirowane daniem zaserwowanym przez przewodniczącego jury Łukasza Konika - szefa kuchni specjalizującego się w kuchni molekularnej.. Składnikami obowiązkowymi dania było: skrzydełka z kurczaka, dziki brokuł, skorzonera i orzeszki ziemne . Podczas pracy uczniowie byli stale obserwowani przez Jury, które przydzielało punkty za tempo pracy, utrzymywanie porządku na stanowisku, przestrzeganie zasad higieny, uczciwe współzawodnictwo, postępowanie zgodnie ze sztuką kulinarną, podział pracy w zespole oraz za walory organoleptyczne i wizualne prezentowanych potraw. Uczestnicy musieli zmierzyć się również z presją czasu i czujną obserwacją kamery.
Drużyna z naszej szkoły przygotowała bardzo ciekawe danie, które pięknie prezentowało się na talerzu. W efekcie finalnym było eksplozją smaku i kolorów. Przygotowane dania miały bardzo wysoki poziom, co podkreśliło Jury konkursu
Nasza drużyna w składzie : Jan Filipowski i Karol Witoszek zajęła III miejsce w regionie Śląsk. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy.
Uczestnictwo w konkursie było bardzo ciekawym doświadczeniem, pozwoliło zmierzyć własne siły i umiejętności. Wysoki poziom prezentowanych umiejętności kulinarnych oraz kreatywność uczniów wpłynęły na jakość serwowanych potraw, które dostarczyły niezapomnianych wrażeń estetycznych i smakowych.
Materiał filmowy podsumowujący Konkurs "Bitwa na drobiowe smaki" w województwie śląskim, przygotowany przez organizatorów konkursu.
https://youtu.be/afs3LDh2OIk