Esencja smaku solą i pieprzem z Piotrem Polakiem
Nie od dziś wiadomo, że kurczak w najróżniejszych formach podania, bywa najczęstszym gościem na naszych stołach.
Być może dlatego ostatnie warsztaty kulinarne, które odbyły się w czwartek 23 marca były tematycznie związane właśnie z tym rodzajem mięsa.
I dobrze! Bo było przepysznie ? i praktycznie?
Nie każdy uczestnik warsztatów miał do tej pory okazję osobistego rozprawienia się z kurczakiem. Jednak szef kuchni ? Piotr Polak ? przekonał nas, że porcjowanie kurczaka, to nie taka trudna rzecz i krok po kroku pokazał jak oddzielić od siebie poszczególne części.
Nasz kuchenny trener ? Piotr Polak, przekonywał, że czasem nie warto ukrywać prawdziwego smaku mięsa pod góra przypraw, mieszanek przygotowanych przez producentów Zapewniał, że ?solą i pieprzem mięso się obroni?. Zaufaliśmy i nie żałowaliśmy ? obroniło się.
Przepisy:
Steak z piersi kurczaka w pieprzu i soli. Pierś z kurczaka usmażona na patelni skórką do dołu. Następni zapieczona w piekarniku.
Nuggetsy z piersi kurczaka. Pokrojona w paski pierś z kurczaka, obtoczona w soli i pieprzu, namoczona w rozbełtanym jajku. Po obtoczeniu w bułce tartej smażymy w głębokim tłuszczu ? nie za lekko, ale kusząco-chrupiąco i smacznie.
Udko z kurczaka w przyprawie gram masala ? mieszanka zmielonych ziół lub przypraw, specyficzną dla kuchni indyjskiej. Mięso marynujemy. Najlepiej jak w dzień pozostawione jest w temperaturze pokojowej, a noc w lodówce ? oczywiście odizolowane od dostępu powietrza. Pieczemy w piekarniku.
Udko z kieszonką z boczkiem i marchewką ? Udko kurczaka rozcinamy tak, żeby zrobić w nim wgłębienie, do którego wkładamy pokrojony boczek i marchewkę startą na dużych oczkach. Zawijamy w kieszonkę z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika (200 stopni) na 20 minut. Następnie, żeby przyrumienić skórkę odwijamy mięso z folii i trzymamy w piekarniku (165 stopni) aż się zarumieni.
Dodatki:
Kasza pęczak z masłem i śmietaną 30%.
Ryż zalany zakwasem buraczanym ? wygląda świetnie, smakuje obłędnie!