Zapraszamy do udziału w II edycji Konkursu pn.: ?Forum Młodych Innowatorów? - od pomysłu do przemysłu.

Konkurs organizowany jest z inicjatywy Grupa Azoty ZAK S.A. w partnerstwie ze Stowarzyszeniem ?Park Przemysłowy Metalchem?, Kędzierzyńsko-Kozielski Park Przemysłowy Sp. z o.o. oraz Klastrem Chemii Specjalistycznej Chem-Ster.

Celem Konkursu jest identyfikacja, przygotowanie i wybór najlepszych innowacyjnych pomysłów młodych innowatorów z zakresu nowoczesnych technologii, konstrukcji, materiałów dla chemii i energetyki, mających szanse praktycznego zastosowania w przemyśle.

Wszystkich amatorów i pasjonatów fotografii zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Viva Photo Awards. Organizator: Grzegorz Galek

 

Celem tego ogólnopolskiego konkursu jest ocalenie od zapomnienia sztuki pisania listów, w tym przykładanie wagi do estetycznego i czytelnego zapisu treści listu (np. użycie papeterii); rozwijanie wyobraźni i umiejętności swobodnego wyrażania siebie poprzez własne teksty.

Więcej informacji na stronie: http://dokis.pl/events/view/10402

Organizatorem konkursu jest Związek Literatów Polskich oddział w Szczecinie oraz GOKiS w Bolesławcu z s. w Kruszynie.

Zapraszamy serdecznie do udziału w wewnątrzszkolnym konkursie plastycznym - Projekt okładki mojej ulubionej książki - prace do 4.10.2017 r.


Cele konkursu:
1. Promowanie czytelnictwa.
2. Rozwijanie u młodzieży zdolności artystycznego spojrzenia na świat.
3. Mobilizacja młodzieży do kreatywnego spędzania czasu wolnego.

Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie, to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów ? potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.


Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 ? Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.


Ten wspaniały duet reprezentował szkołę w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.


Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu ? Piotra Polaka ? obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.


Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę ? RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.


Gratulujemy!