W dniu 2 grudnia dwoje uczniów klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczennica Liceum Ogólnokształcącego wzięli udział w etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Gliwicach.
Jest to konkurs stawiający za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dzięki temu stwarza się możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy dla zdolnej młodzieży. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
Do rywalizacji stanęło ponad 120 uczniów szkół z terenu województwa śląskiego. Uczeń naszej szkoły - Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi pokonał innych zawodników i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w marcu w Szczecinie. Gratulujemy awansu i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy!
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie „TEST WIEDZY Z EduAkcją” organizowanym przez Warszawski Instytut Bankowości, CFA Society Poland, Fundację GPW oraz Franklin Templeton.
Co należy zrobić?
1. W dniach 14-30 listopada 2022 r. wejdź na stronę internetową konkursu Link do testu, wpisz swój adres mailowy oraz kliknij „Uzyskaj kod dostępu”.
2. Zaloguj się na swojej poczcie (jeśli nie ma kodu dostępu to sprawdź folder SPAM).
3. Przepisz kod do testu lub kliknij w link, który znajduje się w wiadomości z kodem.
4. Twoim zadaniem jest rozwiązanie testu składającego się z 14 pytań jednokrotnego wyboru w czasie 10 minut(czas liczony od wyświetlenia pierwszego pytania).
Możesz do niego przystąpić tylko jeden raz!
Dla laureatów przewidziane są atrakcyjne nagrody finansowe:
1. miejsce – 800 zł
2. miejsce – 600 zł
3. miejsce – 400 zł
Wyniki Konkursu zostaną opublikowane na stronie Kliknij tutaj 6 grudnia 2022 r.
Życzymy Powodzenia!
Zapraszamy do udziału w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbędzie się 22 marca 2023 r. w Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany w Republice Czeskiej. Zaproszenie skierowane jest do uczniów klas branży cukierniczej i gastronomicznej w zawodzie: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik.
Termin przesyłania receptur do szkoły w Republice Czeskiej: 30 listopada 2022 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu u pani Marii Potyki.
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!
Zwycięski wiersz napisała Dominika Turewicz z klasy 3 LO b. Jury postanowiło wyróżnić także utwór Dawida Wojtali z klasy 2 Tm. Nagrody książkowe oraz dyplomy Laureaci otrzymają podczas akademii z okazji zakończenia roku szkolnego.
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy weny twórczej.
Podkategorie
Strona 45 z 309