Ruszyła kolejna edycja konkursu Mistrzostwa Młodych Kucharzy, organizowanego przez MAKRO Cash and Carry Polska, skierowanego do osób, które dopiero szlifują swój talent kulinarny! Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy jest przewodnik Gault & Millau Polska, a w jury zasiądą wiodący szefowie kuchni, będący jego laureatami: Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Agata Wojda, Michał Bryś, Witek Iwański oraz Redaktor Naczelna Justyna Adamczyk.
Jeżeli jesteś uczniem szkoły gastronomicznej lub kucharzem i nie ukończyłeś jeszcze 21 roku życia, zapraszamy Cię do udziału w konkursie Mistrzostwa Młodych Kucharzy, gdzie jako członek dwuosobowego zespołu, będziesz miał możliwość zaprezentować swój talent i powalczyć o wspaniałe nagrody!
CHCESZ WZIĄĆ UDZIAŁ?
ETAP I
- Stwórz dwuosobowy zespół.
- Opracuj przepis na danie konkursowe w formie ciepłej przystawki lub dania głównego z wykorzystaniem ryb słodkowodnych.
- Wykonaj zdjęcia potrawy przygotowanej na bazie tych przepisów.
- Prześlij do nas:
- przepis i zdjęcie gotowego dania (zdjęcia wykonane techniką cyfrową powinny mieć następujące parametry: format jpg, wielkość nie większa niż 1025x768 pikseli, 200 Kb)
- wypełniony Formularz Zgłoszeniowy (dostępny na stronie www. makro.pl lub poniżej)*
ETAP II
Zespoły, których prace zostaną uznane za najciekawsze pod względem formy i treści, zaprosimy do udziału w indywidualnej rozmowie oraz teście wiedzy gastronomicznej, które odbędą się we wrześniu 2016 roku.
ETAP III
W Półfinale Konkursu, który odbędzie się 13 października 2016 roku w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie, uczestnicy konkursu przygotują potrawy składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.
ETAP IV
Finał Konkursu odbędzie się również w stołecznej Akademii, w dniu 14 października 2016 roku, gdzie zakwalifikowane zespoły przygotują potrawy, składające się z dania głównego i deseru, na podstawie przepisu własnego pomysłu, przy użyciu produktów z ?BLACK BOX?.
* Prawidłowo wypełniony Formularz Zgłoszeniowy i Formularze Przygotowania Przepisu z załączonymi zdjęciami należy wysłać do dnia 30 czerwca 2016 r. na adres pocztowy:
MAKRO Cash and Carry Polska S.A.
Dział PR i Komunikacji wewnętrznej,
Aleja Krakowska 61,
02-183 Warszawa
z dopiskiem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2015? lub pocztą elektroniczną na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - z tytułem ?Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016?
NA ZWYCIĘZCÓW CZEKAJĄ:
- Dwutygodniowy staż w zagranicznej restauracji + bon na zakupy w MAKRO o wartości 4000 zł brutto.
- Dwutygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 3000 zł brutto.
- Tygodniowy staż w restauracji + sprzęt kulinarny o wartości do 2000 zł brutto.
Koszt noclegów i diet zostanie pokryty przez MAKRO.
Dodatkowo, nauczyciel lub kucharz, pełniący rolę opiekuna zespołu, który zajmie 1 miejsce, otrzyma bony towarowe o wartości 1500 zł brutto na zakupy w MAKRO, zaś za drugie - 1000 zł, a za trzecie - 500 zł.
Nasi uczniowie: Radoń Sebastian (4 TMa), Kołtuński Klaudiusz (4 TMb) i Jacek Szymon (4 TMa) od końca stycznia pracowali nad projektem INTELIGENTNY DOM. Według założenia miała to być w pełni funkcjonalna makieta domu wielopiętrowego, przeznaczona do nauki sterowania wszelkimi podsystemami, jakie tylko uda się wmontować i uruchomić.
System zarządzania budynkiem (ang. BMS ? Building Management Systems) znajduje zastosowanie w budynkach biurowych, przemysłowych i instytucji, a jego ideą jest integracja, kontrola, monitorowanie, optymalizacja i raportowanie działania takich elementów jak:
- sieć teleinformatyczna;
- sterowanie oświetleniem wewnętrznym i zewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
- sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
- sterowanie wentylacją, klimatyzacją i filtracją w oparciu o parametry jakości powietrza, tj. zawartość dwutlenku węgla i wilgotność;
- symulacja obecności;
- ochrona bytu i mienia;
- system alarmowy i monitoring;
- system przeciwpożarowy;
- system kontroli dostępu;
- system zasilania UPS;
- system pogodowy;
- system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z własnych mikroźródeł;
- obsługa urządzeń audio-video i innych codziennego użytku;
- złożony system personalizacji;
- system sterowania oddymianiem pożarowym, sterowanie i monitorowanie klap przeciwpożarowych.
Z powyższych podsystemów w pełni udało się zrealizować:
- sieć teleinformatyczna;
- sterowanie oświetleniem wewnętrznym w zależności od stanu obecności osób w pomieszczeniach oraz ruchu, w oparciu o natężenie światła itp.;
- sterowanie ogrzewaniem osobnych pomieszczeń;
- sterowanie wentylacją i filtracją w oparciu o temperaturę powietrza;
- ochrona bytu i mienia;
- system alarmowy;
- system przeciwpożarowy;
- system kontroli dostępu;
- system zasilania UPS;
- system zarządzania produkcją i magazynowaniem energii odnawialnej z panelu słonecznego;
- system sterowania oddymianiem pożarowym.
Projekt ten postanowili zgłosić do eliminacji okręgowych Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości BLOK A w kategorii P - Pomoc dydaktyczna. W tym celu swoją pracę opisali sprawozdaniu, które zostało złożone 7 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Elektronicznych, Elektrycznych i Mechanicznych im. Jędrzeja Śniadeckiego w Bielsku-Białej. Tydzień później wystąpili przed komisją, gdzie omawiali różne aspekty zgłoszonego modelu. W efekcie zajęli trzecie miejsce!
http://zseeim.edu.pl/pliki/olimpiada_innowacji_na_strone_blok_a_pdf-3553.pdf
GRATULUJEMY!
"Moja zapowiedź przygody" pod takim hasłem odbył się Konkurs Filmowy dla uczniów szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. Organizatorem był Miejski Ośrodek Rekreacji i Sportu w Pszczynie. Konkurs był przeprowadzony w ramach odbywających się Pszczyńskich Spotkań z Przygodą. Tematem pracy było stworzenie przez uczniów zapowiedzi wybranego podróżnika, który był gościem Spotkań z Przygodą na sali w pszczyńskim PCKulu. Zaś nagrodą dla zwycięzców było otrzymanie dofinansowania do wyjazdu szkolnego lub wycieczki.
Uczniowie klasy I Technikum Informatycznego w składzie:
- Patryk Nowak - Redaktor,
- Weronika Tyrala - Zbyszek Cebula,
- Krzysztof Folek jako Ryszard Gajewski (gość Spotkań),
- Mateusz Michałek (Dżony) - pomoc medyczna,
pod bacznym okiem reżysera i scenarzysty pani Anny Kozińskiej nakręcili 2 minutowy filmik o znanym alpiniście, himalaiście i taterniku Ryszardzie Gajewskim. Skład jury docenił poświęcenie, zamysł oraz walory artystyczne i humorystyczne twórców filmu i przyznał im I miejsce oraz nagrodę w wysokości 700 zł.
Dziękuję bardzo całej ekipie za zaangażowanie i dobrą zabawę podczas kręcenia filmu.
Pani Reżyser
Oto kilka zdjęć z planu filmowego oraz FILM. Zachęcamy do oglądania!
W ubiegły czwartek, 7 kwietnia, uczennice klasy I TŻiUG ? Dominika Malarek i Agnieszka Kuśnierz wzięły udział w konkursie kulinarnym: ?Gotuj z pasją - tradycja a nowoczesność ? pierogi w roli głównej? organizowanym przez Zespół Szkół Gastronomiczno ? Hotelarskich w Wiśle.
Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i pomysłowością w łączeniu tradycyjnych receptur potraw z nowoczesnymi trendami w gastronomii. Każda potrawa poddana była ocenie jury pod względem sposobu sporządzenia ciasta, techniki sklejenia pierogów, rodzaju farszu oraz dodatków podnoszących walory smakowe całej potrawy.
Niełatwe to było zadanie dla dziewczyn, gdyż konkurowały z czternastoma drużynami z innych szkół gastronomicznych. Mimo, iż nie zajęły miejsca na podium należą im się gromkie brawa za odwagę, pracę którą włożyły w przygotowanie się do konkursu, a szczególne efekt końcowy ? trzy porcje pięknie podanych, smakowitych pierogów z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim oraz masełkiem z rozmarynem.
Dominika i Agnieszka miały okazję nie tylko poczuć klimat zmagań konkursowych, ale także poznać wiele ciekawych i znanych osobistości. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało bowiem profesjonale jury, w skład którego wchodzili szefowie kuchni renomowanych obiektów gastronomicznych między innymi: Carlos Gonzales Tejera - znany dziennikarz i pasjonat gotowania, Sebastian "Szromu" Schrom - szef kuchni w oświęcimskiej restauracji "La Rossa", uczestnik telewizyjnego show kulinarnego Hell's Kitchen, czy Piotr Polak ? szef kuchni w restauracji ?Kapias? w Goczałkowicach.
Dziewczynom gratulujemy serdecznie oraz trzymamy kciuki za dalszy ich rozwój w dziedzinie gastronomii!!!
Galeria zdjęć - Szkoła - Konkursy - 2016.04.07 - UDZIAŁ UCZENNIC KLASY I TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH W KONKURSIE KULINARNYM (53) |
W piątek 01.04.2016r. w Pyskowicach, na zaproszenie Wyższej Szkoły Bezpieczeństwa ? Wydziału Studiów Społecznych w Gliwicach oraz Wojskowej Komendy Uzupełnień w Gliwicach, uczniowie klas 1 mundurowych wzięli udział w TURNIEJU WIEDZY I SPRAWNOŚCI OBRONNEJ. Turniej miał na celu popularyzację wiedzy o bezpieczeństwie, obronności i wojskowości, a także podniesienie sprawności młodzieży poprzez sportową rywalizację z zakresie umiejętności: strzeleckich, bojowych i wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym. Po wcześniejszych zajęciach przygotowawczych, wybrana została 3 osobowa reprezentacja w składzie: Wojciech Drzewiecki z klasy 1 Loa, Magdalena Wojtasik i Tomasz Ryszka z klasy 1 Lob. Mimo ciężkich warunków pogodowych jakie panowały, nasza drużyna dzielnie walczyła do końca. Swoje zmagania rozpoczęła od testu wiedzy o bezpieczeństwie w ruchu drogowym, następnie przeszli do miejsca rzutów granatem. Po tych konkurencjach chwila przerwy na regenerację sił i ciepły posiłek ? grochówka i można było ruszać w teren z busolą, czyli marsz na azymut. No i na sam koniec strzelanie z karabinku sportowego oraz z pistoletu. W rywalizacji uplasowaliśmy się na 7 miejscu, choć tak niewiele brakowało do drugiego. Różnice punktowe były bardzo niewielkie.
Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.
Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.
Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".
Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.
Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:
- zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
- pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
- asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.
Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.
Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.
Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.
Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:
ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM
Placuszki kalafiorowe:
- 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
- 120g mąki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
- 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta zmielonego kuminu
- szczypta kurkumy
- ? łyżeczki cynamonu
- 1 ? 1,5 łyżeczki soli
- pieprz ? do smaku
Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pasta z jaj i czerwonej fasoli:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula dymka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos limonkowo ? jogurtowy:
- 150g gęstego greckiego jogurtu
- 1 limonka (można zastąpić cytryną)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)
Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.
Smacznego!
Galeria zdjęć - Szkoła - Konkursy - 2016.03.16 - GOTOWALIŚMY NA WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM W SOSNOWCU (17) |
15 marca 2016 w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się Konkurs Kulinarny ? ZIEMNIANCZNE CO-NIECO. Wzięło w nim udział sześć, dwu osobowych zespołów z klas I, II i III TŻiUG, które przez dziewięćdziesiąt minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.
Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali się oraz gotowe potrawy oceniali:
- Piotr Polak ? szef kuchni Restauracji KAPIAS z Goczałkowic-Zdroju,
- Dawid Klimaniec ? szef kuchni Restauracji Krajcar, Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca,
- v-c dyrektor Mirosława Bienioszek,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych-gastronomicznych: Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz i Maria Potyka.
Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły:
- miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały ?Ziemniaczane kulki z serem?
- miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przgotowanie ?Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem?
- miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z kl. II TŻiUG, które przyrządziły ?Ziemniaczane mufinki?
Gratulujemy zwycięzcom!
Dziękujemy wszystkim zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu W Pszczynie, restauracji ?U Mikołajca?, restauracji Patio Con Gusto oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.
Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji Kapias do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji ?Smaki kuchni francuskiej?. Za tą wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady pięknie dziękujemy panom kucharzom.
1) Konkurs fotograficzny
Na konkurs należy przesłać jedno zdjęcie, będące interpretacją cytatu ?Nic dwa razy się nie zdarza? z wiersza Wisławy Szymborskiej. Organizatorem konkursu jest Galeria DNA z siedzibą we Wrocławiu.
Nagrody
? I miejsce: nagroda o wartości 4.000 zł
? II miejsce: nagroda o wartości 1.500 zł
? III miejsce: nagroda o wartości 1.000 zł
? siedem wyróżnień, każde o wartości 500 zł
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-20
2) Konkurs fotograficzny
Temat konkursu: ?Kocham psa, bo...?. Każdy uczestnik może zgłosić nie więcej niż dwie fotografie. Zdjęcia należy przesyłać w postaci odbitek (format nie mniejszy niż 20 x 30 cm) oraz w wersji elektronicznej (pliki JPG). Organizatorem konkursu jest Industrialne Centrum Kultury w Rybniku.
Nagrody
Laureaci otrzymają nagrody pieniężne o łącznej wartości 1500 zł.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
3) Konkurs na plakat
Uczestnicy konkursu mają za zadanie zaprojektować plakat promujący las. Wymiary plakatu: format B1 (707 mm szerokości i 1000 mm wysokości). Prace należy dostarczyć w formie pliku JPG zapisane na nośniku elektronicznym. Organizatorami konkursu są Wydział Leśny Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie i Nadleśnictwo Włoszakowice.
Nagroda
Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w wysokości 2 tysięcy złotych.
Termin przyjmowania zgłoszeń: 2016-04-15
Wszelkich informacji na temat wyżej wymienionych konkursów udziela Grzegorz Galek (kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
W poniedziałkowe przedpołudnie 14 marca w Pszczyńskim Centrum Kultury odbyła się III edycja Szkolnego Mam Talent. Organizatorem konkursu był Powiatowy Zespół Szkół nr 2.
Uczestnikami konkursu byli nauczyciele i uczniowie PZS 2 w Pszczynie. W skład jury weszli nauczyciele i po jednym reprezentancie z każdej klasy obecnej na konkursie. Artyści prezentowali się oni w różnych kategoriach. Jak co roku przeważały występy wokalne ale nie zabrakło również tańca. Ostatecznie nagrody ufundowane przez dyrekcję szkoły otrzymali:
(300 zł.) / 1 miejsce - Szymon Opiełka (gra na gitarze)
(200 zł.) / 2 miejsce - Magdalena Pietryja (taniec)
(100 zł.) / 3 miejsce - duet Sabina Kulawiak (gitara) i Justyna Ficek (śpiew).
(100 zł.) Nagroda publiczności / Asfalt (Paweł Hończyk) i Guzik (Maciej Guzik)
Gratuluję wszystkim uczestnikom nie tylko talentu, ale także ogromnej odwagi. Szczególne podziękowania należą się Mateuszowi Grzechnikowi i Kornelowi Flisiakowi, którzy nietuzinkowym podejściem do tematu "konferansjerki" sprawili, że ta edycja na pewno pozostanie długo w pamięci zarówno uczestników jak i widowni.
Podczas wyczekiwania werdyktu jury zaśpiewała uczennica PZS 2, zwyciężczyni ubiegłorocznej edycji tej imprezy oraz III Powiatowego Mam Talent - Michalina Wituła.
Dziękując za udział w tegorocznym konkursie zapraszamy serdecznie na IV Powiatowy Mam Talent, podczas którego reprezentować naszą szkołę będą laureaci dwóch pierwszych miejsc. Gratulujemy i życzymy sukcesu.
Strona 88 z 213