W dniu 22.03.2023 r. w czeskich Podbořanách odbył się III Międzynarodowy Konkurs Kulinarny. Tematem przewodnim były potrawy z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. W konkursie udział wzięło siedem drużyn: z Niemiec, Republiki Czeskiej i Polski. Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny w składzie: Patrycja Stępniak z klasy IV TP6 i Jakub Żaczek z klasy IIITŻr oraz Maria Sosna z klasy IIITŻr i Karolina Grzechnik z klasy IVTŻi. Po trzech godzinach intensywnej pracy, podczas której uczestnicy byli oceniani za zachowanie i stosowanie zasad bhp, organizację stanowiska pracy „mise en place”, kreatywność, smak potraw i sposób ich podania międzynarodowe jury wyłoniło zwycięzców konkursu. Nasi uczniowie zdobyli odpowiednio pierwsze i drugie miejsce.
Opiekunem naszych zawodników jest pani mgr inż. Maria Potyka. Organizatorzy konkursu zapewnili uczestnikom program kulturowy. Nasi uczniowie zwiedzą Olomouc, Karlovy Vary, zámek Chyse. Miło jest nam ogłosić, że już niedługo, za rok - 28.05.2024 w naszej szkole odbędzie się IV Międzynarodowy Konkurs Kulinarny.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych! Warto uczyć się w Rolniczoku.

 

To hasło przewodnie tegorocznej jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce, którym inicjatorem jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Celem organizatorów Olimpiady Wiedzy o Turystyce, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.

Po preselekcjach szkolnych 4 stycznia 2023 r. odbyły się w całej Polsce etapy okręgowe. Nasz szkoła wybrała się na ten etap do Bielska - Białej. W tym okręgu brało udział około 60 szkół. Szkoły mogły wystawić maksymalnie 2 uczestników - my zdecydowaliśmy o jednej reprezentantce naszej szkoły i nie zawiedliśmy się.

Etap okręgowy polegał na wykonaniu dwóch zadań, pierwsze to rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru na który składało się 40 pytań, a druga część to wykonanie planu wycieczki typu StudyTour po Łodzi i skalkulowanie jej według wytycznych. Maksymalnie z obu części można łącznie było uzyskać 100 punktów. Naszej uczennicy udało się osiągnąć 78 punktów z obu części, a do etapu centralnego dostały się osoby które uzyskały od 77 punktów wzwyż. Do etapu centralnego dostało się jedynie 30 uczniów z całej Polski więc jest już to bardzo duży sukces naszej uczennicy Oliwii Łuki z klasy 4 TP5.

Na finał wybieramy się do Łodzi w dniach 12-15.04. 2023 r. gdzie uczniowie będą musieli również rozwiązać test oraz zaprezentować własny pomysł "Jak sprzedać miasto" uwzględniając koncepcję marketingu-mix. Trzymajcie kciuki za Oliwię.

Opiekunem merytorycznym Oliwii jest pani Dominika Góra.



W dniu 13 lutego br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, której XL edycja odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.

Głównym inicjatorem i pomysłodawcą powstania Olimpiady Młodych Producentów Rolnych jest Zarząd Krajowy Związku Młodzieży Wiejskiej. W olimpiadzie mogą brać udział producenci rolni, począwszy od właścicieli gospodarstw rolnych po uczniów szkół średnich, zawodowych, studentów
kierunków rolniczych i pokrewnych.

Zagadnienia konkursu obejmują szeroko rozumianą wiedzę rolniczą, zarówno praktyczną jak i teoretyczną z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej, mechanizacji, ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii, ekonomiki i zarządzania, bezpieczeństwa i higieny pracy.

Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 reprezentowali następujący uczniowie Technikum Rolniczego: Michał Orlik oraz Bartłomiej Folek (z klasy 2), Marcin Paździor (z klasy 3), Szymon Michalik, Jan Ficek, Mikołaj Jarek, Jakub Czysz oraz Rafał Cebula ( z klasy 4).
Konkurs przebiegał w dwóch etapach, w trakcie pierwszego uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać pisemny test składający się z 50 pytań, w którym do zdobycia było 60 punktów. Następnie piętnastu najlepszych zawodników po części pisemnej przystąpiło do części praktycznej, w której odpowiedzieli na dwa pytania ustne, oceniane na maksymalnie 40 punktów.

Po części pisemnej, do dalszej rywalizacji w części praktycznej zakwalifikowali się: Michał Orlik, Mikołaj Jarek i Rafał Cebula. Rafał Cebula uzyskał w tym etapie najlepszy wynik, zdobywając 42 punkty. Ostatecznie Rafał po udanej części praktycznej, którą ukończył z maksymalną ilością punktów, zajął pierwsze miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Rafał Cebula jako Laureat XL Olimpiady będzie reprezentował województwo śląskie i naszą szkołę w finale krajowym w dniu 17 marca 2023 roku, podczas XXVIII Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach.


W dniu 2 grudnia dwoje uczniów klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczennica Liceum Ogólnokształcącego wzięli udział w etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Gliwicach. 

Jest to konkurs stawiający za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dzięki temu stwarza się możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy dla zdolnej młodzieży. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.  

Do rywalizacji stanęło ponad 120 uczniów szkół z terenu województwa śląskiego. Uczeń naszej szkoły - Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi pokonał innych zawodników i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w marcu w Szczecinie. Gratulujemy awansu i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy! 


 

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie „TEST WIEDZY Z EduAkcją” organizowanym przez Warszawski Instytut Bankowości, CFA Society Poland, Fundację GPW oraz Franklin Templeton.
Co należy zrobić?

1. W dniach 14-30 listopada 2022 r. wejdź na stronę internetową konkursu Link do testu, wpisz swój adres mailowy oraz kliknij „Uzyskaj kod dostępu”.
2. Zaloguj się na swojej poczcie (jeśli nie ma kodu dostępu to sprawdź folder SPAM).
3. Przepisz kod do testu lub kliknij w link, który znajduje się w wiadomości z kodem.
4. Twoim zadaniem jest rozwiązanie testu składającego się z 14 pytań jednokrotnego wyboru w czasie 10 minut(czas liczony od wyświetlenia pierwszego pytania).  

Możesz do niego przystąpić tylko jeden raz!

Dla laureatów przewidziane są atrakcyjne nagrody finansowe:

1. miejsce – 800 zł
2. miejsce – 600 zł
3. miejsce – 400 zł

Wyniki Konkursu zostaną opublikowane na stronie Kliknij tutaj 6 grudnia 2022 r.

Życzymy Powodzenia!

 


Zapraszamy do udziału w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym, który odbędzie się 22 marca 2023 r. w Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany w Republice Czeskiej. Zaproszenie skierowane jest do uczniów klas branży cukierniczej i gastronomicznej w zawodzie: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz cukiernik.
Termin przesyłania receptur do szkoły w Republice Czeskiej: 30 listopada 2022 r.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu u pani Marii Potyki.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie!


Miło nam ogłosić laureatów wewnątrzszkolnego Konkursu na wiersz o tematyce podróżniczej, który ogłoszono w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery oraz promując Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa.
Zwycięski wiersz napisała Dominika Turewicz z klasy 3 LO b. Jury postanowiło wyróżnić także utwór Dawida Wojtali z klasy 2 Tm. Nagrody książkowe oraz dyplomy Laureaci otrzymają podczas akademii z okazji zakończenia roku szkolnego.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy weny twórczej.
 
 

Celem i zadaniem konkursu jest pokazanie harmonii  otaczającego nas świata, zachwycających przestrzeni, zabawnych sytuacji, radosnych chwil i uwiecznienia ukrytego w nich piękna. Wszystkie zdjęcia muszą być wykonane w kadrach prostokąt pionowy (proporcja boków 3:4). Akceptowane formaty plików: jpg, tiff. Tryb koloru pliku: RGB.

Fotografie nadsyłane na konkurs mają dowodzić słuszność tezy, że „ŻYCIE JEST PIĘKNE”!

Zgłoszenia na konkurs należy przesyłać do 10 października br. drogą mailową do pana Grzegorza Galka na adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W zgłoszeniu należy podać: imię i nazwisko, adres e-mail, adres korespondencyjny i numer telefonu (wymogi organizatora konkursu).