Iga Sikorska i Zuzanna Janoszek z klasy 2 TBa
II miejsce
Alina Hes z klasy 1 LOd
III miejsce
Kinga Jaworska z klasy 3 Tżr.
Dnia 03.04.2023 roku uczennice klasy 3 Ttl o profilu technik organizacji turystyki Oliwia Pyrtek i Marta Wowra, reprezentowały naszą szkołę podczas II Międzyszkolnego konkursu turystycznego "Śląskie do odkrycia". W konkursie brało udział 11 szkół, w tym 22 uczestników. Oliwia i Marta dzielnie walczyły podejmując działania w każdej z konkurencji, które były bardzo urozmaicone. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test wiedzy ogólnej, rozpoznawali atrakcje turystyczne Polski oraz świata, a także sporządzali kalkulację wycieczki i nagrywali filmik. Pomimo uzyskania wysokiej punktacji nie udało zająć podium. Tym razem podium zajęli mężczyźni.
Etap centralny olimpiady został podzielony na 2 części, pierwsza z nich to test 40 pytań oraz prezentacja przygotowana wcześniej na wybrany temat. Prezentacja Oliwii była na temat: "Pszczyna Księżnej Daisy - klimat sztuki, historii i natury". Uczestnicy mieli "sprzedać" swoje miasto wykorzystując elementy marketingu MIX. Po tej części została wylosowana najlepsza 15, która walczyła o najlepsze miejsca w drugiej części olimpiady. Nasza uczennica dostała się do drugiej części zawodów, gdzie z dostępnych materiałów oraz wytycznych mieli przygotować jednodniową wycieczkę po Wenecji, a mieli na to tylko 30 minut.
Ostatni dzień to oczekiwanie na wyniki i wręczenia nagród. Oliwia zajęła wysokie 10 miejsce, co jest ogromnym wyróżnieniem oraz sukcesem dla niej jak i naszej szkoły. Czas w Łodzi to nie był tylko czas rywalizacji i stresu, ale dzięki studentom tejże uczelni mieliśmy możliwość poznać najważniejsze atrakcje turystyczne tego miasta. Zwiedziliśmy Księży Młyn, Manufakturę oraz EC1. Opiekunem była pani Dominika Góra.
Cele konkursu:
1. Promowanie czytelnictwa.
2. Rozwijanie u młodzieży zdolności artystycznego spojrzenia na świat.
3. Mobilizacja młodzieży do kreatywnego spędzania czau wolnego.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorami konkursu są bibliotekarze Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie.
2. Konkurs adresowany jest do wszystkich uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie.
3. Konkurs polega na zaprojektowaniu plakatu promującego ulubioną książkę, którą warto polecić innym. Plakat musi zawierać autora, tytuł książki. Dobry plakat zawiera niewiele tekstu. Jedno chwytliwe, przyciągające wzrok zdanie w zupełności wystarczy. Tekst powinien być prosty i dobitny, dostosowany do określonej grupy odbiorców. O sile plakatu decyduje jego strona graficzna.
4. Technika wykonania plakatu jest dowolna. Gotowy plakat ma mieć format A4.
5. Pracę opisaną na odwrocie (imię, nazwisko, klasa) należy przekazać do biblioteki szkolnej do dnia 24.04.2023 r.
Czytaj więcej: Wewnątrzszkolny konkurs na plakat w ramach Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich
W dniach 22-24.03.2023 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczniów techników i liceów. Wśród 52 uczestników zakwalifikowanych do III etapu był również się uczeń naszej szkoły – Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi. Tematyką przewodnią tegorocznej Olimpiady były: „Ryby i owoce morza – ich przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 55 różnego typu pytań: wielokrotnego wyboru, prawda-fałsz oraz przyporządkowania. Najlepsi wykonywali zadania praktyczne i uczestniczyli w quizie. W przerwie zmagań uczestnicy z opiekunami zwiedzali schrony Szczecina, będące jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych tego miasta i ciekawą zarazem lekcją historii. Znalazł się również czas na spacer i podziwianie pereł szczecińskiej architektury.
Po zaciętej rywalizacji Paweł uzyskał tytuł finalisty, a także otrzymuje indeks na wybraną uczelnię wyższą. Gratulujemy!
To hasło przewodnie tegorocznej jubileuszowej X edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Turystyce, którym inicjatorem jest Instytut Geografii Miast, Turyzmu i Geoinformacji Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Celem organizatorów Olimpiady Wiedzy o Turystyce, jest zainteresowanie uczestników poznaniem dziedzictwa, zabytków, architektury, tematycznych dzielnic i szlaków, a także różnymi formami aktywności turystycznej podejmowanymi w przestrzeni miejskiej, zwrócenie uwagi na cele realizowane przez turystów podczas pobytów w mieście, również weekendowych tzw. city-break, na ich uczestnictwo w różnych wydarzeniach rozrywkowych, kulturalnych, sportowych itp.
Po preselekcjach szkolnych 4 stycznia 2023 r. odbyły się w całej Polsce etapy okręgowe. Nasz szkoła wybrała się na ten etap do Bielska - Białej. W tym okręgu brało udział około 60 szkół. Szkoły mogły wystawić maksymalnie 2 uczestników - my zdecydowaliśmy o jednej reprezentantce naszej szkoły i nie zawiedliśmy się.
Etap okręgowy polegał na wykonaniu dwóch zadań, pierwsze to rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru na który składało się 40 pytań, a druga część to wykonanie planu wycieczki typu StudyTour po Łodzi i skalkulowanie jej według wytycznych. Maksymalnie z obu części można łącznie było uzyskać 100 punktów. Naszej uczennicy udało się osiągnąć 78 punktów z obu części, a do etapu centralnego dostały się osoby które uzyskały od 77 punktów wzwyż. Do etapu centralnego dostało się jedynie 30 uczniów z całej Polski więc jest już to bardzo duży sukces naszej uczennicy Oliwii Łuki z klasy 4 TP5.
Na finał wybieramy się do Łodzi w dniach 12-15.04. 2023 r. gdzie uczniowie będą musieli również rozwiązać test oraz zaprezentować własny pomysł "Jak sprzedać miasto" uwzględniając koncepcję marketingu-mix. Trzymajcie kciuki za Oliwię.
Opiekunem merytorycznym Oliwii jest pani Dominika Góra.
W dniu 13 lutego br. uczniowie naszej szkoły wzięli udział w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych, której XL edycja odbyła się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu.
Głównym inicjatorem i pomysłodawcą powstania Olimpiady Młodych Producentów Rolnych jest Zarząd Krajowy Związku Młodzieży Wiejskiej. W olimpiadzie mogą brać udział producenci rolni, począwszy od właścicieli gospodarstw rolnych po uczniów szkół średnich, zawodowych, studentów
kierunków rolniczych i pokrewnych.
Zagadnienia konkursu obejmują szeroko rozumianą wiedzę rolniczą, zarówno praktyczną jak i teoretyczną z zakresu: produkcji roślinnej i zwierzęcej, mechanizacji, ochrony środowiska i odnawialnych źródeł energii, ekonomiki i zarządzania, bezpieczeństwa i higieny pracy.
Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 reprezentowali następujący uczniowie Technikum Rolniczego: Michał Orlik oraz Bartłomiej Folek (z klasy 2), Marcin Paździor (z klasy 3), Szymon Michalik, Jan Ficek, Mikołaj Jarek, Jakub Czysz oraz Rafał Cebula ( z klasy 4).
Konkurs przebiegał w dwóch etapach, w trakcie pierwszego uczestnicy mieli za zadanie rozwiązać pisemny test składający się z 50 pytań, w którym do zdobycia było 60 punktów. Następnie piętnastu najlepszych zawodników po części pisemnej przystąpiło do części praktycznej, w której odpowiedzieli na dwa pytania ustne, oceniane na maksymalnie 40 punktów.
Po części pisemnej, do dalszej rywalizacji w części praktycznej zakwalifikowali się: Michał Orlik, Mikołaj Jarek i Rafał Cebula. Rafał Cebula uzyskał w tym etapie najlepszy wynik, zdobywając 42 punkty. Ostatecznie Rafał po udanej części praktycznej, którą ukończył z maksymalną ilością punktów, zajął pierwsze miejsce w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych. Rafał Cebula jako Laureat XL Olimpiady będzie reprezentował województwo śląskie i naszą szkołę w finale krajowym w dniu 17 marca 2023 roku, podczas XXVIII Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej „AGROTECH” w Kielcach.Galeria zdjęć - Wydarzenia pozaszkolne - Uczeń Rolniczoka zwyciezcą w Wojewódzkim Finale Olimpiady Młodych Producentów Rolnych (5)
W dniu 2 grudnia dwoje uczniów klasy o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczennica Liceum Ogólnokształcącego wzięli udział w etapie okręgowym XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, który odbył się w Gliwicach.
Jest to konkurs stawiający za cel rozwijanie zainteresowań uczniów szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspokajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Dzięki temu stwarza się możliwość ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy dla zdolnej młodzieży. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji są „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.
Do rywalizacji stanęło ponad 120 uczniów szkół z terenu województwa śląskiego. Uczeń naszej szkoły - Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi pokonał innych zawodników i zakwalifikował się do etapu centralnego Olimpiady, który odbędzie się w marcu w Szczecinie. Gratulujemy awansu i trzymamy kciuki za kolejne sukcesy!
Strona 70 z 212