Ciekawość nowych smaków, podróże, zainteresowanie innymi kulturami i ich potrawami sprawiają, że popularność warsztatów kulinarnych w naszej stale rośnie!

10 kwietnia 2025r. pracownie gastronomiczne wypełniły się zapachem aromatycznych orientalnych potraw. Pod kierunkiem szefa kuchni Jana Filipowskiego uczniowie nauczyli się sporządzać podstawowe rodzaje Ramenu - dania kuchni japońskiej oraz kuchni chińskiej, które składa się z makaronu, bulionu (wywaru, sūpu, dashi-jiru) i innych składników. Ramen zyskał w ostatnich latach ogromną popularność i ma dziś zwolenników na całym świecie. Jednak przygotowanie doskonałego Ramena to nie taka prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Swoją wiedzą – zdobytą podczas profesjonalnych szkoleń na ten temat podzielił się z uczniami Jan Filipowski. Uczestnicy warsztatów bardzo zaangażowali się w przygotowanie ramenów –posiłków składających się z wykwintnego bulionu, specyficznego makaronu oraz różnorodnych aromatycznych dodatków. W tym daniu tradycja spotyka się z nowoczesnością, tworząc nieskończenie wiele możliwości smakowych. Ramen – to danie, które jest jak prawdziwa symfonia smaków w jednej misce.

Uczniowie sporządzili trzy pyszne rameny: Shoyu Ramen z chashu podany z jajkiem ajitsuke, Boczek Chashu z Shoyu oraz Ramen tan tan men.