TECHNIK AGROBIZNESU

 

INFORMACJA O ZAWODZIE

Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz działa w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Samodzielnie organizuje, zakłada i prowadzi działalność gospodarczą w zakresie agrobiznesu jako przedsiębiorca lub gospodarstwo rolne o dowolnej wielkości. Technik agrobiznesu to osoba znająca zasady funkcjonowania rynku rolnego, umiejąca analizować czynniki kształtujące wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno-spożywczych na lokalnym rynku raz rynkach krajowym i światowym. Rozpoznaje rynek lokalny, krajowy i światowy pod względem możliwości , wejścia ze swoimi produktami lub usługami do innych
krajów. Ocenia opłacalność uruchomienia konkretnej działalności (produkcyjnej, usługowej, handlowej, pośrednictwa finansowego itp.). Dobiera właściwe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków oślin uprawnych. Przygotowuje procesy technologiczne chowu i hodowli zwierząt oraz uprawy roślin. Przygotowuje glebę pod uprawę roślin oraz pomieszczenia do chowu i hodowli zwierząt. Dokonuje prostych napraw sprzętu rolniczego. Przygotowuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie
rolno-spożywczym, a także dokonuje nadzoru nad jakością produkcji. Technik agrobiznesu przygotowany jest do zarządzania zasobami ludzkimi w działalności gospodarczej. Potrafi planować zatrudnienie w poszczególnych działach przedsiębiorstwa. Organizuje zaopatrzenie i dystrybucję produktów, towarów i usług w sferze agrobiznesu. Analizuje warunki i podpisuje umowy z kontrahentami, instytucjami finansowymi w zakresie dostawy surowców, materiałów i towarów, a także pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą.

 

NAUCZANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE

Działalność gospodarcza w agrobiznesie

Produkcja roślinna

Produkcja zwierzęca

Technika rolnicza

Przepisy ruchu drogowego

Zarządzanie przedsiębiorstwem w agrobiznesie

Przetwórstwo spożywcze

Rachunkowość w agrobiznesie

Język obcy w agrobiznesie

Spółdzielczość i grupy producentów w warunkach gospodarki rynkowej

Produkcja roślinna w praktyce

Produkcja zwierzęca w praktyce

Technika rolnicza w praktyce

Planowanie przetwórstwa spożywczego

Prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie

Prowadzenie rachunkowości w agrobiznesie

 

UZASADNIONE POTRZEBY KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

W ostatnich latach w polskim rolnictwie dokonuje się szereg zmian systemowych zarówno na poziomie prowadzenia jak i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw sektora agrobiznesu. Współczesne rolnictwo wymaga doświadczonej kadry, umiejącej jak najlepiej wykorzystać warunki jakie daje nam nasze położenie geograficzne i pomoc finansowa Unii Europejskiej. Po analizie danych statystycznych GUS wynika, iż spada ilość gospodarstw rolnych w Polsce niemniej jednak ich średnia wielkość obszarowa wciąż rośnie. Powoduje, to iż do ich prowadzenia niezbędna jest wiedza organizowania, planowania i prowadzenia tego typu działalności gospodarczej. Ponadto wieś w obecnych czasach nie jest już utożsamiana z brakiem wykształcenia i społecznym zacofaniem. Zamieszkuję ją ludzie chcący podnosić swoje kwalifikacje 6 zawodowe oraz umiejętności w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.

 

MAPA KLASYFIKACJI