TECHNIK AGROBIZNESU
INFORMACJA O ZAWODZIE
Technik agrobiznesu prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą oraz działa w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego. Samodzielnie organizuje, zakłada i prowadzi działalność gospodarczą w zakresie agrobiznesu jako przedsiębiorca lub gospodarstwo rolne o dowolnej wielkości. Technik agrobiznesu to osoba znająca zasady funkcjonowania rynku rolnego, umiejąca analizować czynniki kształtujące wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno-spożywczych na lokalnym rynku raz rynkach krajowym i światowym. Rozpoznaje rynek lokalny, krajowy i światowy pod względem możliwości , wejścia ze swoimi produktami lub usługami do innych
krajów. Ocenia opłacalność uruchomienia konkretnej działalności (produkcyjnej, usługowej, handlowej, pośrednictwa finansowego itp.). Dobiera właściwe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, a także nasion i sadzeniaków oślin uprawnych. Przygotowuje procesy technologiczne chowu i hodowli zwierząt oraz uprawy roślin. Przygotowuje glebę pod uprawę roślin oraz pomieszczenia do chowu i hodowli zwierząt. Dokonuje prostych napraw sprzętu rolniczego. Przygotowuje procesy technologiczne stosowane w przetwórstwie
rolno-spożywczym, a także dokonuje nadzoru nad jakością produkcji. Technik agrobiznesu przygotowany jest do zarządzania zasobami ludzkimi w działalności gospodarczej. Potrafi planować zatrudnienie w poszczególnych działach przedsiębiorstwa. Organizuje zaopatrzenie i dystrybucję produktów, towarów i usług w sferze agrobiznesu. Analizuje warunki i podpisuje umowy z kontrahentami, instytucjami finansowymi w zakresie dostawy surowców, materiałów i towarów, a także pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą.
NAUCZANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE
Działalność gospodarcza w agrobiznesie
Produkcja roślinna
Produkcja zwierzęca
Technika rolnicza
Przepisy ruchu drogowego
Zarządzanie przedsiębiorstwem w agrobiznesie
Przetwórstwo spożywcze
Rachunkowość w agrobiznesie
Język obcy w agrobiznesie
Spółdzielczość i grupy producentów w warunkach gospodarki rynkowej
Produkcja roślinna w praktyce
Produkcja zwierzęca w praktyce
Technika rolnicza w praktyce
Planowanie przetwórstwa spożywczego
Prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie
Prowadzenie rachunkowości w agrobiznesie
UZASADNIONE POTRZEBY KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
W ostatnich latach w polskim rolnictwie dokonuje się szereg zmian systemowych zarówno na poziomie prowadzenia jak i finansowania gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw sektora agrobiznesu. Współczesne rolnictwo wymaga doświadczonej kadry, umiejącej jak najlepiej wykorzystać warunki jakie daje nam nasze położenie geograficzne i pomoc finansowa Unii Europejskiej. Po analizie danych statystycznych GUS wynika, iż spada ilość gospodarstw rolnych w Polsce niemniej jednak ich średnia wielkość obszarowa wciąż rośnie. Powoduje, to iż do ich prowadzenia niezbędna jest wiedza organizowania, planowania i prowadzenia tego typu działalności gospodarczej. Ponadto wieś w obecnych czasach nie jest już utożsamiana z brakiem wykształcenia i społecznym zacofaniem. Zamieszkuję ją ludzie chcący podnosić swoje kwalifikacje 6 zawodowe oraz umiejętności w zakresie prowadzenia działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.
MAPA KLASYFIKACJI