Możesz się nauczyć:

  • produkcji gastronomicznej, praktycznego stosowania zasad racjonalnego żywienia ludzi zdrowych oraz żywienia dietetycznego dzieci i dorosłych,
  • podstaw prowadzenia rozliczeń finansowych w gastronomii,
  • organizacji imprez turystycznych oraz przyjęć okolicznościowych,
  • tworzenia i prowadzenia własnej firmy,
  • stosowania w praktyce podstawowych zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa gospodarce rynkowej.

Masz możliwość:

  • podjąć studia na uczelni wyższej, bądź kontynuować naukę w szkołach licencjackich,
  • odjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, itp.), służbie zdrowia (sanatoria żłobki, służby sanitarne),
  • podjęcia pracy w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, (domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty),
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich i agroturystyki lub zająć się przygotowaniem potraw na wesela, chrzty czy bankiety.

Nauka kończy się uzyskaniem tytułu ?Technika Kucharza? - po zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego, oraz możliwość zdania matury.