Kuchnia włoska podbiła serca smakoszy na całym świecie. Popularność zawdzięcza prostocie i szybkości wykonania przyrządzanych dań, kulturze spożywania posiłków i doskonałym lokalnym produktom, znanym w każdym zakątku świata. To jedna z ulubionych kuchni Europejczyków, w tym również Polaków
18 listopada 2024r. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne. Ich celem było poznanie typowych potraw kuchni włoskiej oraz nabycie profesjonalnych umiejętności ich sporządzania.
Pod kierunkiem szefa kuchni Restauracji Aperitivo w Rybniku Jana Filipowskiego uczniowie sporządzali włoskie dania z sezonowych jesiennych produktów.Doskonalili swoje umiejętności manualne, sporządzając samodzielnie popularne włoskie przysmaki. Aby już na starcie poczuć włoski klimat, warsztaty rozpoczęły się od zagniatania tradycyjnego włoskiego makaronu – pasta fresca. Na jego bazie przyrządzili smakowite Ravioli ze szpinakiem i serem ricotta otulone pianką z parmezanu oraz Spaghetti Boloniese pod białą pierzynką.
Kuchnia włoska słynie nie tylko z makaronów ale również z risotto, którego nie mogło zabraknąć, popularny włoski przysmak sporządzono z wykorzystaniem dyni hokaido, ryż w połączeniu ze smakowitą dynią o orzechowym smaku, serem gorgonzolą oraz dyniowymi piklami zachwycił smakiem uczestników spotkania.
Sporządzone dania wypełniły pracownie gastronomiczne aromatem włoskich potraw. Wyróżniały się wspaniałym smakiem, kolorowa dekoracją i profesjonalną ekspedycją. Spotkanie z kuchnią włoską było czasem pełnym smaku, dobrej energii i miłej atmosfery.