Tematem przewodnim zajęć były zupy ? ich rodzaje, właściwości i sposoby przygotowania. Zupa jest potrawą, która może być spożywana przez każdego bez względu na kondycję zdrowotną, czy wiek .Składniki z których jest sporządzona decydują o jej jakości oraz oddziaływaniu na organizm. Uczestnicy doskonalili swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni Bartosza Puchałki.
Sporządzane zupy wyróżniały się ciekawymi połączeniami smaków. Niesamowitą mieszanką smaków okazała się orientalna zupa tajska z wkładką z batatów, grzybami shitake oraz krewetkami wszystko zostało wykończone prażonymi orzeszkami, pomidorkami koktajlowymi, sezamem i kolendrą. Połączenie łososia z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową dało niezwykle intrygujący efekt. Kolejna zupa to wyborny krem z kiszonego ogórka z chipsami z boczku i pieczonymi młodymi ziemniakami. Następnie przygotowano krem z porów, pieczonego jabłka i pietruszki, którego podstawę stanowił aromatyczny bulion . Podany ze szparagami podbił podniebienia i gust uczestników warsztatów.
Zajęcia pozwoliły młodzieży zapoznać się nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii, rozbudzić ciekawość zawodową oraz pogłębić umiejętności zawodowe. Uczniowie wykazali się kreatywnością, otwartością na nowości i chęcią uczenia się.