We wtorek 14 grudnia w naszej nowej pracowni cukierniczej odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone tematyce świątecznych deserów. Zajęcia prowadził absolwent naszej szkoły Bartosz Puchałka - z zawodu kucharz, pasjonat prawdziwego jedzenia i miłośnik finezyjnych słodkości. Pod jego kierunkiem uczniowie przygotowali świąteczne desery w nowoczesnej odsłonie, które smakiem i zapachem przybliżyły uczestnikom atmosferę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia, a swoim wyglądem i misternym wykończeniem zachęcały amatorów słodkości do konsumpcji.

Podczas warsztatów uczniowie przygotowali dwa wspaniałe monodesery składające się z kilku elementów:

- brownie z bakaliami, musu pomarańczowego z czekoladą, konfitury z marakui i figi, zamszu czekoladowego,

- ciasta migdałowego, lemon curd, bezy włoskiej, galaretki pomarańczowej, ciasta cygaretkowego.

To były niezapomniane warsztaty, które pozwoliły uczestnikom uzupełnić wiedzę i udoskonalić posiadane już umiejętności w zakresie przygotowania innowacyjnych deserów i świątecznych słodkości.