Niezły Meksyk w PZS 2

 

W Powiatowym Zespole Szkół nr 2 uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w ostatnich w tym roku szkolnym warsztatach kulinarnych z mistrzem kuchni Piotrem Polakiem.

ym razem Piotr Polak, kucharz pracujący w swoim zawodzie od 25 lat, zabrał nas w podróż do Ameryki Północnej, a mianowicie do spalonego słońcem Meksyku. Taki ciekawy punkt na kulinarnej mapie świata, jak kuchnia meksykańska, nie mógł zostać przez nas pominięty!

 
Danie I ? Tortilla
Pierś z kurczaka zamarynowana wg uznania. Jako dodatku ekstra, użyliśmy octu balsamicznego. Po zamarynowaniu całą pierś podsmażyliśmy na patelni i na 15-18 minut wstawiliśmy do piekarnika (temp.180). Po upieczeniu soczyste i pachnące mięso pokroiliśmy w cienkie plasterki.


Placek tortilli pszennej smarujemy sosem z pomieszanego ketchupu i majonezu ? brzmi banalnie, smakuje wspaniale. Do środka układamy cienko pokrojone warzywa i kawałki mięsa. Warzywa do wyboru: czarna fasola, papryczka chilli (również jalapeno), czerwona cebula, sałata rzymska, papryka, świeży szpinak. Co kto lubi! Całość składamy w kieszonkę.

 


Ponadto przygotowaliśmy:
Danie II ? Burrito
Danie III ? Sałatka z avokado i granatem
Danie IV ? Guacamole
Danie IV ? Deser meksykański ? smażony w głębokim tłuszczu banan zawinięty w tortille.


Warsztaty kuchni meksykańskiej zakończyły się zdecydowanie zbyt szybko. Piotr Polak z pewnością mógłby nas jeszcze długo czarować smakami, opowiadać o potrawach i przepisach. Niestety nie starczyłoby na nie ani czasu, ani miejsca w żołądku.


Cieszymy się, że to właśnie w naszej szkole prowadzone są takie spotkania i mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym ponownie na patelniach będzie skwierczał tłuszcz, a piekarnik będzie buchał z gorąca.


Dziękujemy za wszystkie wspólne spędzone godziny.