Serdecznie zapraszamy uczniów naszej szkoły do udziału w międzyszkolnym

Konkursie kulinarno - językowym

Konkurs składa się z dwóch etapów:

  1. Szkolny - napisanie przepisu kulinarnego w języku niemieckim lub angielskim
  2. Zewnętrzny - przygotowanie opisanej potrawy i opowiedzenie w j. obcym o wykonanych czynnościach

Szczegółowe warunki konkursu opisane są poniżej w regulaminie.

Z góry dziękujemy za liczny udział w konkursie

Przewidziane są atrakcyjne nagrody!


REGULAMIN

  1. Postanowienia ogólne:
    1. Konkurs skierowany jest dla uczniów klas I-IV szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z województwa śląskiego.
    2. Konkurs składa się z 2 etapów: szkolnego i zewnętrznego.
    3. Uczniowie, którzy przejdą do drugiego etapu konkursu proszeni są o uiszczenie opłaty w wysokości 5 złotych od ucznia (opłaty związane z gotowaniem)
    4. Każda szkoła może wysłać dowolną liczbę prac.
    5. Prace należy składać do nauczycieli do dnia 18.12.2012 r.
  2. Postanowienia szczegółowe:
    1. Pierwszy etap konkursu
      • uczniowie piszą samodzielnie przepis w języku angielskim lub niemieckim i przedkładają go nauczycielowi języka obcego w swojej szkole.
      • tekst przepisu musi być napisany na komputerze i wydrukowany w formacie A4. Ewentualne zdjęcia opisanej potrawy powinny być kolorowe.
      • przepis ma dotyczyć dania głównego i musi być skomponowany tylko i wyłącznie przez uczniów. Przygotowanie tego dania musi zająć nie więcej niż 1 godzinę.
    2. Drugi etap konkursu
      • Jury wybiera najlepsze prace z każdej szkoły i zaprasza ich autorów do II etapu konkursu, który odbędzie się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach dn. 08.02.2013.
      • Do etapu drugiego zostaną zakwalifikowani autorzy najciekawszych i językowo najpoprawniejszych przepisów kulinarnych.
      • Etap drugi polegać będzie na przygotowaniu potrawy opisanej w języku obcym I etapie oraz opowiedzenia w języku obcym o wykonanych czynnościach w celu przygotowania potrawy.
      • Uczestnicy zakwalifikowani do II etapu proszeni są o zabranie ze sobą stroju na kuchnię.
      • Są oni również proszeni są o uiszczenie opłaty w wysokości 5 złotych od ucznia. Opłata ta będzie przeznaczona na cele organizacyjne związane z przeprowadzeniem II etapu konkursu.
      • Uczniowie będą oceniani przez jury składającego się z nauczycieli języków obcych oraz przedmiotów gastronomicznych.
      • Wszyscy uczestnicy II etapu konkursu otrzymają drobny upominek oraz dyplom.
      • Dla zwycięzców przewidziane są atrakcyjne nagrody.