W dniach 22-24.03.2023 r. w Szczecinie odbył się etap centralny XXVII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczniów techników i liceów. Wśród 52 uczestników zakwalifikowanych do III etapu był również się uczeń naszej szkoły – Paweł Błąkała z klasy 4 Tżi. Tematyką przewodnią tegorocznej Olimpiady były: „Ryby i owoce morza – ich przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 55 różnego typu pytań: wielokrotnego wyboru, prawda-fałsz oraz przyporządkowania. Najlepsi wykonywali zadania praktyczne i uczestniczyli w quizie. W przerwie zmagań uczestnicy z opiekunami zwiedzali schrony Szczecina, będące jedną z najciekawszych atrakcji turystycznych tego miasta i ciekawą zarazem lekcją historii. Znalazł się również czas na spacer i podziwianie pereł szczecińskiej architektury.
Po zaciętej rywalizacji Paweł uzyskał tytuł finalisty, a także otrzymuje indeks na wybraną uczelnię wyższą. Gratulujemy!