Konkurs kulinarny dla gimnazjalistów "Pan Naleśnik w roli głównej"


29 marca w pracowni gastronomicznej 24 uczniów pszczyńskich szkół gimnazjalnych walczyło w konkursie na potrawę z kategorii: dania naleśnikowe.

Naleśniki to danie, które możemy serwować o każdej porze dnia. Na śniadanie podajemy naleśniki na słodko. Na obiad i kolację możemy wybrać opcję obiadową, czyli z mięsem bądź warzywami. Dzieci je uwielbiają. Dorośli chętnie do nich wracają. Sekretem jest ciasto. Im bardziej puszyste, tym lepiej nam się robi na podniebieniu.

Tematem przewodnim konkursu było wykorzystanie ciasta naleśnikowego w różnej formie. Liczyła się kreatywność, estetyka i oczywiście smak!

Młodzież wykazała się pomysłowością i zaangażowaniem. Efekty pracy kucharzy-amatorów możecie zobaczyć na zdjęciach.

Przy ocenie zadań konkursowych jury nie miało łatwego zadania, ponieważ poziom uczestników konkursu był wyrównany.
Oceny dokonywało 7 osobowe jury, któremu przewodniczył pan dyrektor Piotr Cygan.
Przebieg konkursu obserwowali i oceniali również nauczyciele ze szkoły partnerskiej w Podboranach w Republice Czeskiej .
Ocenie podlegały: walory smakowe potrawy, pomysłowość i kreatywność uczestników, estetyka podania oraz bezpieczeństwo i higiena pracy.




I miejsce zajęli uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 4
Wiktoria Ziebura i Natalia Rachańska za potrawę "Tęcza pod chmurką"

II miejsce zajęli uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 1
Aleksandra Kościelny i Oliwia Gruszka za potrawę "Tarty majestatu" 

III miejsce zajęli uczniowie z Publicznego Gimnazjum nr 2
Marcin Paszek i Sebastian Żupa za potrawę "Naleśniki potki Agi" 

W konkursie wzięło udział 24 uczniów a pszczyńskich gimnazjów.
Z Publicznego Gimnazjum nr 1 - 8 uczniów
Z Publicznego Gimnazjum nr 2 - 2 uczniów
Z Publicznego Gimnazjum nr 4 - 14 uczniów


Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapewniamy, że czeka na Was miejsce w I klasie technikum żywienia i usług gastronomicznych:)