Dzień po szkolnym konkursie "Ziemniaczane co-nieco" spróbowaliśmy naszych sił w 1 edycji wojewódzkiego konkursu "Uczniowskie Inspiracje Kulinarne" organizowanym przez Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie przy CKZiU w Sosnowcu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice 2 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Czuwaj i Martyna Gruszka.

Konkurs odbył się pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były "Wariacje kulinarne z warzywami w roli głównej". Oprócz naszej dwójki swoje umiejętności zaprezentowało jeszcze 7 dwuosobowych zespołów ze szkół z Tych, Zawiercia, Czeladzi, Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Bytomia i Rudy Śląskiej. Ich pracę oceniało 6-osobowe jury składające się z czterech zawodowych kucharzy - szefów kuchni zrzeszonych w Śląsko- Jurajskim Stowarzyszeniu Qulinarnym, 1 nauczyciela przedmiotów gastronomicznych wybranego losowo spośród opiekunów uczniów i 1 nauczyciela placówki organizującej konkurs.

Nasze reprezentantki jako danie konkursowe wykonały "Orientalne placuszki kalafiorowe przełożone pastą z czerwonej fasoli podane z sosem jogurtowo- limonkowym".

Podczas gdy uczniowie przygotowywali konkursowe potrawy, dla ich opiekunów zorganizowano warsztaty kulinarne poprowadzone przez pana Macieja Musiała - szefa kuchni restauracji "Poziom 511" w Sosnowcu.

Serwowane przez niego dania również bazowały głównie na warzywach. Były to:

  • zupa krem z marchewki z dodatkiem mleczka kokosowego oraz imbiru;
  • pieczony łosoś podany z cukiniowym puree i tagliatelle z cukinii;
  • asiet z kalafiora czyli kalafior w trzech odsłonach: jako puree, kaszka oraz smażona na palonym maśle różyczka.

Wszystkie potrawy wyglądały i smakowały naprawdę wybornie.

Po regulaminowych 3 godzinach przewidzianych na wykonanie i zaprezentowanie potrawy, jury wyłoniło 3 najlepsze drużyny, podkreślając jednocześnie, że wszystkie zespoły wspaniale się spisały, a różnice w punktacji były niewielkie. Świadczy to więc o wysokim i wyrównanym poziomie konkursu.

Udział w konkursie był bez wątpienia ciekawą i kształcącą przygodą kulinarną zarówno dla biorących w nim udział uczniów, jak i ich opiekunów.

Poniżej podajemy recepturę na konkursową potrawę naszych uczennic, tak by każdy mógł samodzielnie przyrządzić i skonsumować to smakowite danie:

ORIENTALNE PLACUSZKI KALAFIOROWE PRZEŁOŻONE PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI PODANE Z SOSEM JOGURTOWO - LIMONKOWYM

Placuszki kalafiorowe:

  • 1 kalafior ok. 800 g podzielony na cząstki
  • 120g mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
  • 1 średnia cebula obrana i posiekana w drobną kostkę
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta zmielonego kuminu
  • szczypta kurkumy
  • ? łyżeczki cynamonu
  • 1 ? 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz ? do smaku

Kalafior obgotować w osolonej wodzie (6-8 min.), przełożyć na durszlak i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, natkę pietruszki, czosnek, cebulę, jajka, oliwę i przyprawy. Kalafior rozdrobnić widelcem na niewielkie różyczki i połączyć z ciastem dokładnie mieszając. Można jeszcze ewentualnie doprawić masę wg gustu.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę kłaść łyżką porcje ciasta formując małe placuszki. Piec w temp. 2000 C przez ok. 20 min. bez termoobiegu i kolejne 10 min. z termoobiegiem, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.

Pasta z jaj i czerwonej fasoli:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula dymka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę odsączyć z zalewy i dokładnie wypłukać, a następnie rozgnieść widelcem na papkę razem z jajami tak by w masie widoczne były cząstki tych składników. Dodać posiekaną drobno dymkę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i jogurt. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos limonkowo ? jogurtowy:

  • 150g gęstego greckiego jogurtu
  • 1 limonka (można zastąpić cytryną)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 2-3 listki świeżej mięty (drobno posiekane)

Limonkę dokładnie umyć i oparzyć, a następnie zetrzeć na bardzo drobnej tarce kolorową warstwę skórki. Wycisnąć sok i 1-2 łyżki dodać do jogurtu wraz z otartą wcześniej skórką, połączyć z oliwą i przyprawami. Podawać z placuszkami.

Smacznego!