15 marca 2016 w pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbył się Konkurs Kulinarny ? ZIEMNIANCZNE CO-NIECO. Wzięło w nim udział sześć, dwu osobowych zespołów z klas I, II i III TŻiUG, które przez dziewięćdziesiąt minut starały się stworzyć ciekawe propozycje przekąsek z ziemniakami w roli głównej.
Zmaganiom uczennic bacznie przyglądali się oraz gotowe potrawy oceniali:
- Piotr Polak ? szef kuchni Restauracji KAPIAS z Goczałkowic-Zdroju,
- Dawid Klimaniec ? szef kuchni Restauracji Krajcar, Żywiecki Browar Rzemieślniczy z Żywca,
- v-c dyrektor Mirosława Bienioszek,
- nauczyciele przedmiotów zawodowych-gastronomicznych: Barbara Łuka, Katarzyna Skubisz i Maria Potyka.
Po degustacji i długich debatach komisja konkursowa wyłoniła zwycięskie zespoły:
- miejsce zdobyły Agnieszka Kuśnierz i Dominika Malarek z kl. I TŻiUG, które przygotowały ?Ziemniaczane kulki z serem?
- miejsce uzyskały Adrianna Losa i Martyna Durok z kl. III TŻiUG, za przgotowanie ?Zapiekanych ziemniaczków z szynką i kozim serem?
- miejsce przypadło dla Martyny Gruszki i Weroniki Czuwaj z kl. II TŻiUG, które przyrządziły ?Ziemniaczane mufinki?
Gratulujemy zwycięzcom!
Dziękujemy wszystkim zespołom za odwagę, pomysłowość i zaangażowanie.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy oraz upominki, za które serdecznie dziękujemy sponsorom: Starostwu Powiatowemu W Pszczynie, restauracji ?U Mikołajca?, restauracji Patio Con Gusto oraz Radzie Rodziców PZS nr 2.
Zwycięska drużyna została zaproszona przez szefa kuchni restauracji Kapias do uczestnictwa w przygotowaniu uroczystej kolacji w ramach akcji ?Smaki kuchni francuskiej?. Za tą wyjątkową niespodziankę, a także pomoc w przeprowadzeniu konkursu oraz fachową ocenę i porady pięknie dziękujemy panom kucharzom.