21 października w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbyły się pierwsze w tym roku warsztaty kulinarne. Tematem przewodnim były dania z dyni, którą można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Zajęcia z uczniami z kierunku technik gastronomii prowadzili w brawurowy sposób wykwalifikowani kucharze ? Dawid Zioła, absolwent PZS nr 2 i obecny szef kuchni restauracji ?Placek i Skórka?w Brzeszczach oraz Krystian Masny, szef kuchni ?Kombinat Bistro?w Czechowicach-Dziedzicach. Pod okiem zawodowców uczniowie wykonali trzy dania: pyszny krem z dyni z imbirem i papryczką chilli, risotto z dynią i boczniakami oraz placki dyniowe z konfiturą z czerwonej cebuli - jesienną i słodszą wersję popularnych placków ziemniaczanych.
Sponsorem warsztatów była firma ?Vitamina? z Oświęcimia oraz firma ?Siejemy?z Bielska-Białej.